Ne félj, csak higgy! – Fekete Károly református püspök hirdetett igét a debreceni szent Anna-székesegyházban
Az ökumenikus imahét negyedik napján, január 22-én dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyház...
Templombúcsút tartottak Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán
Árpád-házi Szent Margit domonkos-rendi apáca 750 évvel ezelőtt, 1270. január 18-án, 28 éves korában ...
Országos családreferens találkozót tartottak Nyíregyházán
Az egyházmegyei családreferensek szokásos évindító találkozóját tartották 2020. január 17-18-án Nyír...
A Jézus Szíve nagykilenced gyakorlata nem más, mint egy felajánlás, szerződés
„Gazdag gyümölcsöket és nagy átalakulást eredményez mindazokban, akik magukat neki átadják és buzgón...
Ne félj, csak higgy! – Fekete Károly református püspök hirdetett igét a debreceni szent Anna-székesegyházban
Ne félj, csak higgy! – Fekete Károly református...
Templombúcsút tartottak Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán
Templombúcsút tartottak Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán
Országos családreferens találkozót tartottak Nyíregyházán
Országos családreferens találkozót tartottak Nyíregyházán
A Jézus Szíve nagykilenced gyakorlata nem más, mint egy felajánlás, szerződés
A Jézus Szíve nagykilenced gyakorlata nem más, mint...
2019. október 09., szerda 16:34

Az egyházmegyei köznevelési intézmények szakmai tanácskozása ezúttal a két tanítású nyelvű oktatásról szólt

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területén működő köznevelési intézmények vezetői és az általános iskola alsó tagozatának angol szakos pedagógusai szakmai napon vettek részt október 9-én, a debreceni Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban. A szakmai tanácskozás mellett órát is látogattak a 2. és a 3. osztályban Kissné Harsányi Szílvia és Almási Enikő pedagógusok vezetésével, ahol az intézmény angol két tanítási nyelvű programját, az alkalmazott szakmai módszereket, kreatív tevékenységeket ismerhették meg.

A meghívott vendégeket dr. Bódis Zoltán, a házigazda intézmény vezetője köszöntötte, és bevezető gondolataiban igazgatói szemmel mutatta be élményeiket az angol nyelv oktatásával kapcsolatban.

Legelőször is a mai nyelvtudomány az idegen nyelv tanulásával kapcsolatos álláspontjairól beszélt. Többek között elmondta, egyik nézet azt hangsúlyozza, hogy a környezetünk hatására bárki bármilyen nyelvet meg tud tanulni, a másik nagy elmélet szerint pedig a nyelvtanulás képessége velünk születik, és nem a környezetünk határozza meg, hanem a sokszorozható emberi adottság, amelynek köszönhetően — képességünktől függően — bármennyi nyelvet megtanulhatunk.

Az igazgató ezután a két tanítási nyelvű oktatásban két populáris nézetet is említett. Egy teljesen elutasító irányzat szerint nem szabad idegen nyelvet oktatni az anyanyelv megszilárdulása előtt. A másik elképzelés viszont támogatja az idegen nyelv tanulását már egészen korai életkorban. Ez utóbbit az is alátámasztja, hogy manapság már nem is egy anyanyelvről beszélnek, hisz a világ nagy részében nincsenek csak anyanyelven beszélők. Van elsőként elsajátított és másodikként elsajátított nyelv, valamint az idegen nyelv. Hazánkban gyakori, hogy az elsőként elsajátított nyelv pl. a cigány nyelv, de más országból érkező gyermekek esetében is hasonlót tapasztalunk.

Molnár Katalin EKIF főigazgató megköszönte, hogy elfogadták a meghívást az egyházmegyei köznevelési intézmények. Kiemelte, hogy a 4 évvel ezelőtt indított angol két tanítási nyelvű program nagyon népszerű a debreceni szülők körében. Sikerét elsősorban a pedagógusok hiteles gyermekszeretete, szakmai tudása és hozzáértése, a speciális program alapos előkészítése és bevezetése jelenti.

A két tanítási nyelvű iskolai oktatás célja, hogy az idegen nyelvi és az anyanyelvi tudást egyidejűleg és a lehető legkiegyensúlyozottabban fejlessze. Nagy előnye ennek az oktatási formának, hogy a célnyelv és a célnyelven történő tanulás egyidejű kezdése a természetes nyelvelsajátításhoz közelít.

Az általános iskolában két tanítási nyelven – angolul és magyarul - folyik az oktatás. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeknek minden nap van egy angol órájuk, és ezen kívül még három másik tantárgyat is angol nyelven tanulnak. Az alsó tagozat 1-4. évfolyamai alatt a célnyelvi civilizáció (országismeret), az ének-zene, rajz, technika tantárgyakat tanítjuk angol nyelven. Az angol nyelv tanításában angol anyanyelvű lektor is közreműködik.

Alapvető követelmény a nyolcadik évfolyam végére, hogy a tanulók legyenek képesek az idegen nyelven való gondolkodásra, az idegen nyelv használatára az információszerzésben, információközlésben és az információalkalmazásban. Célunk a középfokú nyelvvizsga szint elérése. Mindezt természetesen örömmel, játékosan, sok-sok szemléltetéssel, interaktív feladatokkal és kommunikációs-szituációs gyakorlatokkal kívánjuk elsajátíttatni.

Bancsi Zoltán debreceni plébános, iskolalelkész szintén egy nyelvről, mégpedig az imádságról beszélt, amely az istenkapcsolatunkban elengedhetetlen, és ugyanúgy, mint bármely más nyelvet, gyakorlással lehet elsajátítani, megtanulni, erősíteni. Majd Zoltán atya hangsúlyozta, az apostolok napról napra kapcsolatban voltak Jézussal, mégis arra kérik, hogy tanítsa meg őket imádkozni. (Vö.: Lk 11,1)
Az imádságban fontos az odafigyelés és a hallgatás is. Van, aki számára csak egy kötelezettség teljesítését jelenti, de ha komolyan vesszük, akkor napról napra élővé válik bennünk.

A találkozó szakmai megbeszéléssel, majd közös ebéddel zárult.

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 1
  • 7M7A2266
  • 7M7A2271
  • 7M7A2274
  • 7M7A2275
  • 7M7A2279
  • 7M7A2283
  • 7M7A2290
  • 7M7A2292
  • 7M7A2293
  • 7M7A2297
  • 7M7A2304
  • 7M7A2320
  • 7M7A2323
  • 7M7A2325
  • 7M7A2334
  • 7M7A2343
  • 7M7A2344
  • 7M7A2353

Free Joomla templates by L.THEME