Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség ahol az idő nemcsak eltelik, hanem megtelik
„Minden életszakasznak van sajátossága, és minden korszak új kihívásokat, addig ismeretlen élethelyz...
A debreceni Szent Anna-székesegyház elé is kihelyezték az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust hírdető molinót
Finisben vannak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületi feladatai. Már csak néhány...
Farsangi mulatságot tartottak a Seregély István Papi Szociális Otthonban
Télbúcsúztató, tavaszváró farsangi mulatságot rendeztünk a Seregély István Papi Szociális Otthonban....
Papnövendékek látogatták meg egykori szeminarista társukat a rakamazi plébánián
Biztosan sokan emlékeznek még arra a felajánlásra, amelyet a 2019-ben pappá szentelt Sziklai Dávid, ...
Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség ahol az idő nemcsak eltelik, hanem megtelik
Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség ahol az idő...
A debreceni Szent Anna-székesegyház elé is kihelyezték az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust hírdető molinót
A debreceni Szent Anna-székesegyház elé is kihelyezték az...
Farsangi mulatságot tartottak a Seregély István Papi Szociális Otthonban
Farsangi mulatságot tartottak a Seregély István Papi Szociális...
Papnövendékek látogatták meg egykori szeminarista társukat a rakamazi plébánián
Papnövendékek látogatták meg egykori szeminarista társukat a rakamazi...
2019. október 03., csütörtök 09:12

Szent Pio atyához zarándokoltak a nyírbátori gimnáziumból

Intézményünk, a nyírbátori Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium diákjai, tanárai szeptember 23-án Nyírcsászáriba a Pietrelcinai Szent Pio atya tiszteletére felszentelt templom búcsújára zarándokoltak.

Hagyománnyá vált közösségünkben, hogy a tanévkezdést követően lelki napon iskolánk védőszentje, államalapító Szent István király közbenjárását kérjük. Idén ezt a gyalogos zarándoklatunkon tettük meg. Szép látványt nyújtott, ahogy a sok fiatal együtt és fegyelmezetten gyalogol a szomszédos település temploma felé. Babály András atya, iskolánk lelki vezetője arra kért bennünket, hogy zarándoklatunk során ne csak a megérkezésre, hanem magát a testet és lelket egyaránt erősítő „utazásra” is komoly hangsúlyt helyezzünk, hiszen a zarándoklat sajátos, aktív meditációs gyakorlat, lelki felkészülési lehetőség.

Példaértékű volt diákjainknak, dolgozóinknak hozzáállása. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki kitartóan tette meg a több kilométeres távolságot. Megérkezésünket követően a helyi általános iskola udvarán tartottunk rövid pihenőt, felkészülve a búcsú ünnepi miséjére. Onnan indultunk a Szent Páter Pio tiszteletére szentelt, alig 100 férőhelyes nyírcsászári templomhoz. Zarándoklatunk során ott is megtapasztaltuk a közösséghez tartozás örömét. Szűkebb közösségünk, iskolánk tagjain kívül tágabb közösségünkkel, az egyházunk tagjaival imádkoztunk közösen. Pio atya liturgikus emléknapjára a határon túlról, a szomszéd településekről, az ország távolabbi részeiről is érkeztek papok, hívek. A kis templom udvara és környéke is megtelt az ide látogatókkal. A szentmisét dr. Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa celebrálta, aki a szentmise előtti rövid katekézisében a zarándoklat fontosságáról beszélt: „Kérnünk kell a szentek közbenjárását. Zarándoklatunk során nyitott szívvel kérjük Pio atyát, aki közel 50 éven keresztül viselte a rárótt keresztet az Istentől kapott stigmákat.” Zoltán atya a szentmisén szentbeszédében pedig rávilágított arra, hogy Isten a szentek életének példáján keresztül csodás tettekkel, gyógyulásokkal nekünk is reményt és erőt ad. Legyünk tisztában azzal, hogy milyen jó magyarnak lenni, milyen öröm és büszkeség számunkra, hogy Szent István országában élünk. Büszkék lehetünk identitásunkra. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy Szent István országában élünk, keresztény gyökereink mellett a legerősebb patrónánk, a Szűzanya segítségére számíthatunk, akinek államalapítónk felajánlotta nemzetünket. Erősségünk ebben rejlik.

A szentmise után intézményünk tanárai és diákjai az általános iskola udvarán elfogyasztották a finom ebédet, melyet intézményük konyhájának dolgozói készítettek.

A testi és lelki táplálékkal megerősödve visszagyalogoltunk Nyírbátorba. Egy igazán tartalmas lelki programon vettünk részt. A gimnázium diákjai az előkészületből is kivették részüket. Szeretettel megköszönjük a búcsú szervezésében és a feladatok ellátásában tevékenykedők szolgálatát. Kérjük Pio atya közbenjáró imádságát, hogy fölfedezzük kiválasztottságunkat, és észrevegyük, Isten bennünket is kiválasztott arra, hogy bennünk szenvedjen, rajtunk keresztül szeressen!

Mocsárné Tündik Erzsébet
hittan szakos pedagógus

 • Galéria:
  • Zarándoklat2-1
  • Zarándoklat4-1
  • Zarándolkat3-1
  • Zarándolkat5-1
  • zarándoklat1-1
  • zarándoklat11

Free Joomla templates by L.THEME