Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírtelki általános iskolában
II. "Ismerd meg a Szentírást!" tehetségkutató versenyt tartottak Nyírteleken, a Szent Anna Katolikus...
„Hálát adok, hogy az Úrnak eszköze lehettem ” – Bemutatták Berszán Lajos atya portrékötetét
Könyvbemutatóra és kerekasztal-beszélgetésre hívták az érdeklődőket 2019. november 5-én a debreceni ...
Emléktáblát helyeztek el Kállay Miklós miniszterelnök fiai emlékére a nyíregyházi római katolikus gimnáziumban Szent Imre ünnepén
Névadóját ünnepelte a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium Általános Iskola, Kollégium, Óvoda ...
Az ételosztás kezdetére a nap is kisütött, a szeretet hatása a természetben is megnyilvánult – Több száz önkéntes mond igent a hat hónapig tartó krízisidőben, Debrecenben
Az ételosztás kezdetére a nap is kisütött, a...
Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírtelki általános iskolában
Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírtelki általános...
„Hálát adok, hogy az Úrnak eszköze lehettem ” –  Bemutatták Berszán Lajos atya portrékötetét
„Hálát adok, hogy az Úrnak eszköze lehettem ”...
Emléktáblát helyeztek el Kállay Miklós miniszterelnök fiai emlékére a nyíregyházi római katolikus gimnáziumban Szent Imre ünnepén
Emléktáblát helyeztek el Kállay Miklós miniszterelnök fiai emlékére...
2019. szeptember 19., csütörtök 11:06

A testi gyógyuláshoz a spirituális jólétre is szüksége van a betegnek – Sajtótájékoztatón mutatták be a Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálatot Nyíregyházán

Sajtótájékoztatót tartott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a nemrég megalapított Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálatról szeptember 18-án, Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház épületében. Az egyházmegye és a kórház képviseletében megjelent vendégek bemutatták a kórházlelkészséget, és a szolgálattal kapcsolatos tapasztalataikról, elvárásaikról beszéltek a sajtó munkatársainak.

A sajtótájékoztatón részt vett Felföldi László általános püspöki helynök, nyíregyházi plébános, Berényiné dr. Felszeghy Márta, a Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálat vezetője, dr. Adorján Gusztáv, a Jósa András Oktatókórház főigazgatója, Nagy Géza, a Jósa András Oktatókórház ápolási igazgatója, Kovács Levente atya, kamilliánus szerzetes, kórházlelkész és Molnár Tünde civil lelkigondozó.

A Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálat az egyházmegye területén található 9 kórházban van jelen (Debrecen – Klinikák, Kenézy Gyula Kórház, Nyíregyháza – Jósa András Kórház, Nagykálló – Sántha Kálmán Szakkórház, Mátészalka – Mátészalkai Kórház, Fehérgyarmat – Fehérgyarmati Kórház, Vásárosnamény – Szatmár-Beregi Kórház, Kisvárda – Felső-Szabolcsi Kórház, Berettyóújfalu – Gróf Tisza István Kórház).

Felföldi László atya a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a betegek lelkigondozása — amely egyébként egy országos program része —, azért is nagyon fontzos, mert a mai világ elveszítette az egész embert, aki test és lélek. Mindkettőre figyelni kell. Nyíregyházán mindig is volt kórházpasztoráció, a kamilliánus atyák nyíregyházi jelenléte is ezt segítette a korábbi években és jelenleg is. A beteglátogató szolgálat most szervezett formában, civil munkatársakkal kiegészülve folytatja munkáját. A plébános azt is kiemelte, hogy Nyíregyházán különösen is tapasztalható a test és lélek természetes egységének kezelése. Lehet, hogy a szakemberek már a testi betegséggel nem tudnak megbirkózni, de a lélek az utolsó pillanatig jelen van.

Berényiné dr. Felszeghy Márta, a szolgálat kinevezett vezetője az elhangzottakhoz hozzátéve elmondta, a betegek sokkal együttműködőbbek, ha biztosítva van számukra a spirituális jólét is. Ezt a gyógyulás érdekében kiemelt faktorként kell kezelni. De vannak olyan betegek is, akik sajnos nem gyógyulnak meg, így a lelkigondozó munkatársakkal a végső stádiumban is tudják majd őket kísérni, ez szintén nagyon fontos része a betegek ellátásának. Nyilván a gyógyítás az elsődleges feladat, de legalább annyira fontos, hogy a betegek békében tudjanak elmenni.
A szolgálatban összesen 10 beteglátogató dolgozik, ők nemcsak katolikus betegekkel találkoznak, hanem felekezetre való tekintet nélkül bárkit szolgálnak. A beteglátogatók heti rendszerességgel esetmegbeszéléseken osztják meg egymással tapasztalataikat, és elkezdődött az az egy egyéves képzés is, amely segíti őket, hogy helyt tudjanak állni a betegek mellett.
A szakember elmondta, ez a kezdeményezés jó kapcsolódási lehetőség a kórházakban jelenleg is szolgálatot teljesítő papok és betegek között. Nagyon fontos, hogy a beteg megkapja azt a spirituális ellátást, amelyre szüksége van. A Berényiné Márta azt is kiemelte, hogy a köztudatban helytelen beidegződésként van jelen a betegek kenetének jelentése, amely sokak szerint az utolsó kenet, ezért a betegek megijednek, ha a hozzátartozójuk papot hív. A betegek szentségét bármilyen életkorú beteg felveheti és ezt gyógyító kenetnek is nevezhetjük, mert megerősítheti a betegeket.

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház egy integrált nagy intézményrendszer központja, amelyhez 5 kórház (Mátészalka, Fehérgyarmat, Nagykálló és Nyíregyháza két telephelyével) tartozik. Dr. Adorján Gusztáv főigazgató örömmel mondta el, hogy náluk már 1990 óta van szerződéses megállapodás a történelmi egyházakkal a kórházi hitéleti tevékenységről (szentmisék, istentiszteletek), amely eddig kevés magyarországi egészségügyi intézményben valósult meg. Mint mondta, erre mindig is nyitottak voltak, pozitív hozzáállásuk a továbbiakban sem fog változni, a feltételeket kegyeleti szobákkal, hospice részleg kialakításával biztosítják. A főigazgató orvosként 30 éven keresztül a betegek gyógyításában vett részt, és tapasztalta, hogy mit jelent a kilátástalan helyzetben a halvány reménysugár, még ha az csak a lelket bátorítja. Elmondta, istenhívő emberként tudja, hogy a test és lélek egymást erősíti, de egymást gyengíti is a gyógyításban, a betegség kialakulásában.
Az intézményvezető azt is hangsúlyozta, hogy nemcsak a betegek, hanem a gyógyítók is komoly lelki támogatásra szorulnak. A burnout - a kiégési - szindróma olyan jelenség, amely az egészségügyben a végstádiumban lévő betegek ellátásában a leginkább tetten érhető. Éppen ezért szeretné, ha a továbbiakban rendszeresen az ő lelki gondozásukra is időt fordítanának a helyi lelkipásztorok, előadások, lelkigyakorlatok formájában.

A nyíregyházi kórház már 1921-től a világi ápolók mellett rendi ápolókat is alkalmazott, valamint 1929-ben kápolnát, imatermet is hoztak létre, amelyet az egyházi jelenléttel együtt 1949-ben az államhatalom megszüntetett — hallhattuk a sajtótájékoztatón Nagy Géza ápolási igazgató történeti visszatekintését. 1980-tól ismét lehetett találkozni „civil ruhás” református és katolikus lelkipásztorokkal, akik szolgálták a betegeket, segítve az ápolók munkáját. Mind a betegek és mind a hozzátartozók igényelték a lelki gondozást. 1990. augusztus 20-án pedig ismét kápolnát szenteltek a kórház területén.
Az igazgató elmondta, az ápolók a betegek testi szükségleteire figyelnek, másra nincs idejük. Óriási űrt tölt be a kórházlelkészség, amely 1995-től Anton Gots atya koordinálásával a kamilliánusok révén felerősödött, és kiegészült más egyházak tevékenységével.
A beteg a legkiszolgáltatottabb embernek érzi magát, amikor kórházba, számára ismeretlen környezetbe kerül, és nagyon embert próbáló élethelyzetbe sodródik, ha ehhez hozzátevődik az a szomorú tény, hogy az lesz életének utolsó szakasza. Ebben a félelemben, bizonytalanságban nagy szükség van a lelkigondozók szolgálatára.

Ezt a gondolatot folytatta tovább Kovács Levente atya, aki hozzátette, a beteg azt érzi, hogy a kórházi közeg és maga a betegség kicsit megfosztja őt az emberségétől. A gyógyító beszélgetések segítenek ebből az állapotból felöltöztetni a beteget, szembe nézni az állapotukkal, megerősíteni őket abban, hogy nem lettek kevesebbek. Tapasztalatai szerint mindenki szeretne valamilyen módon beszélgető emberrel találkozni.
A civil munkatárs jelenléte nagy előrelépés a szolgálatban, hiszen segít felkutatni azokat az embereket, akik szentségekhez szeretnének járulni.

A lelkigondozókkal az ápolók tartanak kapcsolatot, ők látják, hogy kik azok, akiknek szükségük lehet beszélgetésre, de az egyáltalán nem látogatott betegekre is felhívják a munkatársak figyelmét, tájékoztatott Molnár Tünde civil lelkigondozó, aki ugyanakkor sokszor tapasztalja azt is, hogy a Szentlélek vezeti, amikor éppen ahhoz a beteghez kerül, akinek a legnagyobb szüksége van rá. Tünde pozitív tapasztalatairól is beszámolt, a betegek nyitottak, a bizalmukba fogadják a lelkigondozó munkatársakat, amely számukra is nagy ajándék.
A kórházakban minden osztályon el van helyezve a kórházlelkészség elérhetősége, így bármikor, kereshetik a munkatársakat.

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kardos György

A Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálat elérhetőségei:

Központja: 4024 Debrecen, Varga utca 4. / 4024 Debrecen, Teleki utca 7.

Egyházmegyei koordinátor: Berényiné dr. Felszeghy Márta, 06 / 30 / 153 6760

DEBRECENI EGYETEM, KLINIKÁK

Geréné Sárga Monika, beteglátogató 06/30/174 5855

Tóth László, római katolikus pap 06/30/627 2230

DEBRECENI EGYETEM, KENÉZY GYULA KÓRHÁZ

Láng Tibor Pálné Erika, beteglátogató 06/30/153 6150

Laczkó Zsolt, kórházlelkész 06/30/954 1361

NYÍREGYHÁZA - JÓSA ANDRÁS KÓRHÁZ

Molnár Tünde, beteglátogató 06/30/256 9269

Kovács Levente Gyula, római katolikus pap, 06/30/503 1715

Jakus Ottó, római katolikus pap, 06/20/519 9302

NAGYKÁLLÓ - SÁNTHA KÁLMÁN SZAKKÓRHÁZ

István Judit, beteglátogató 06/30/185 7230

Ruszki Gábor, római katolikus pap 06/70/384 3384

MÁTÉSZALKA - MÁTÉSZALKAI KÓRHÁZ

Farkas Istvánné Elza, beteglátogató 06/30/419 0527

Heidelsperger István, római katolikus pap 06/30/968 6931

FEHÉRGYARMAT - FEHÉRGYARMATI KÓRHÁZ

Szabó Róbertné Tóth Anikó, beteglátogató, 06/70/261 7374

Bökő Péter, római katolikus pap 06/30/466 3865

VÁSÁROSNAMÉNY - SZATMÁR-BEREGI KÓRHÁZ

Jónás Julianna, beteglátogató 06/20/284 1765

Marossy József , római katolikus pap 06/30/454 5498

KISVÁRDA - FELSŐ-SZABOLCSI KÓRHÁZ

Dolhainé Szűcs Rita, beteglátogató 06/30/645 6449

Katona István, római katolikus pap 06/20/594 0269

BERETTYÓÚJFALU -   GRÓF TISZA ISTVÁN KÓRHÁZ

Bagdi Erzsébet, beteglátogató 06/20/219 5448    

Mészáros Krisztina, beteglátogató 06/30/784 7998

Rákóczi Jenő, római katolikus pap, 06/30/580 3501

 

 • Galéria:
  • 1
  • 7M7A1636
  • 7M7A1639
  • 7M7A1643
  • 7M7A1645
  • 7M7A1650
  • 7M7A1652
  • 7M7A1657
  • 7M7A1660
  • 7M7A1663
  • 7M7A1665
  • 7M7A1666
  • 7M7A1669
  • 7M7A1670
  • 7M7A1675
  • 7M7A1680
  • 7M7A1683
  • 7M7A1686
  • 7M7A1687

Free Joomla templates by L.THEME