Isten, Szent Fiát sem mentette meg a kereszttől, de válaszolt a feltámadással – Palánki Ferenc megyéspüspök virágvasárnapi gondolatai
„Minden emberi élet nagyhét. Örömmel, reménységgel teli, és mindenki eljut a nagypéntekig. Ha hiszün...
A nagyheti családi liturgiákhoz ad segítséget Barsi Balázs
Barsi Balázs ferences szerzetes a napokban megjelent útmutatóval segítséget kíván nyújtani a járvány...
Lelki utazás virtuális térben – Közös virágvasárnap Debrecenben
Debrecenben a húsvét városi és egyházi közös ünneplését 2012-ben szervezte meg először a Főnix Rende...
Online szentmise-közvetítések, nagyheti szertartások Debrecenben és Nyíregyházán
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) döntése nyomán a koronavírus-járvány miatt március 22-...
Isten, Szent Fiát sem mentette meg a kereszttől, de válaszolt a feltámadással – Palánki Ferenc megyéspüspök virágvasárnapi gondolatai
Isten, Szent Fiát sem mentette meg a kereszttől,...
A nagyheti családi liturgiákhoz ad segítséget Barsi Balázs
A nagyheti családi liturgiákhoz ad segítséget Barsi Balázs...
Lelki utazás virtuális térben – Közös virágvasárnap Debrecenben
Lelki utazás virtuális térben – Közös virágvasárnap Debrecenben...
Online szentmise-közvetítések, nagyheti szertartások Debrecenben és Nyíregyházán
Online szentmise-közvetítések, nagyheti szertartások Debrecenben és Nyíregyházán
2019. június 27., csütörtök 10:03

Somogyvártól Csíkszeredáig a Szent László lovagkirály-zarándokúton

„Minden szentet tisztelnünk kell, de kiváltképp azokat, akiknek szent tetemeik nálunk vannak; mert az előbbiek minket könyörgéseikkel, az utóbbiak pedig érdemeikkel is segítenek.” (Szent Ambrus)
Somogyvártól Csíkszeredáig zarándokúton járt Szent László király csontereklyéje, melyet végigkísért a Pikó Sándor által Debrecenben készített virágkocsi és a debreceni Szent László-templom Szent László-zászlója is, mely 2000-ben készült, s a jubileumi évben november 1-jén részt vett Rómában a szenteket ábrázoló zászlók felvonulásakor.

A Somogy megyei Somogyváron Szent László király 1091-ben alapította a hatalmas Szent Egyed bencés kolostort. E helyen őrzik a szent király egyik csontereklyéjét, mely a közelmúltban hosszú, 900 kilométeres utat tett meg, hogy Ferenc pápa látogatására megérkezzen Csíkszeredába. Kormányunk határozata értelmében indult el ez az ökumenikus szervezésű zarándokút a vallási hagyományok ápolása és a határon átnyúló közösségi összetartozás jegyében a helyi és a határon túli felekezetek és egyetemek támogatásával.

A Főnix Rendezvényszervező Kft. lehetőséget teremtett arra, hogy városunk hívei is kísérjék az ereklyét. Így 2019. május 5-én, vasárnap Somogyvárra utaztunk, hogy részt vegyünk a zarándokút indulásakor tartott ünnepségen. A virágkocsi a hatalmas bencés kolostor romjainál, a Szent László Nemzeti Emlékhelyen lett elhelyezve, de a rendkívül hideg és zord időjárás miatt a központi eseményre, az ünnepi szentmisére a település közösségi házában gyűlt össze a sok zarándok. A szentmise főcelebránsa Varga László kaposvári megyéspüspök volt, és Kocsis Fülöp érsek-metropolita szólt hozzánk homíliájában. „Ezekben a napokban” – fogalmazott az érsek-metropolita – „különösen is ráébredhetünk arra, hogy a feltámadásból élünk. Vannak, akik hosszabb utat tettek meg azért, hogy eljöhessenek erre a történelmi helyre, Somogyvárra, de valójában itt indul egy nagy zarándoklatunk, mely Szent László útját követve eljut majd Debrecenen, Nagyváradon át egészen Csíksomlyóig, hogy ott a katolikus egyház vezetőjével, Krisztus Urunk helytartójával, Ferenc pápával találkozzon. Mi magyarok találkozunk román testvéreinkkel, katolikusok és nem katolikusok, mind-mind, akik a feltámadásból élünk, azért, hogy megerősödjünk ebben a felismerésünkben”.

Május 11-én, szombaton Debrecenben üdvözölhettük az ereklyét és kíséretét a Baltazár téren, ahol az „Emelj magasba minél több gyermeket” országos közösségformáló programra, családi napra érkező gyermekek is élvezhették a virágkompozíción ábrázolt legenda – Szent László megmenti a kun által elrabolt lányt – mókás megjelenítését. Majd Palánki Ferenc püspök atya, Fekete Károly református püspök és Kaprin István debreceni görögkatolikus parókus szóltak hozzánk és áldották meg a virágkocsit és annak küldetését.

A következő hét végén az ereklye a hagyományos gyalogos zarándoklatra indult Dénes Zoltán plébános vezetésével Gyomaendrődről Nagyváradig a 110 kilométeres úton, hogy részt vegyen az ottani ünnepségen. A Szent István király által Biharon alapított püspökséget László király helyezte át Váradra, s ő maga is Váradon lett eltemetve. Az 1920-as évek végéig Debrecen, a bihari és a békési részek is a Nagyváradi Egyházmegyéhez tartoztak. A Nagyváradi Egyházmegye régi hagyomány szerint a húsvét utáni 5. vasárnapon és az azt megelőző héten tartja több napos Szent László-ünnepségsorozatát, a Festum Varadinumot, melyen határon inneni zarándokok is részt szoktak venni.

Így tehát 19-én, vasárnap ismét útra keltünk a debreceni hívekkel Nagyváradra. A virágkocsival, az ereklyével és zászlónkkal a székesegyház előtt találkoztunk ismét.

Az ünnepi szentmise kezdetén Böcskei László nagyváradi megyéspüspök kiemelte: Szent László példája értékes és időszerű, mert erényességével, hűségével, szolgálatkészségével bebizonyította az utókornak, hogy a krisztusi élet olyan cél, melyért küzdeni nemes feladat az Istent szerető, igaz emberek számára, függetlenül attól, hogy milyen társadalomban élünk. A szentmise főcelebránsa és szónoka Udvardy György pécsi megyéspüspök volt. Szentbeszédében többek között arra is rámutatott, hogy Szent László személyében egy igaz embert tisztelhetünk, akitől megtanulhatjuk, hogy felelősek vagyunk egymásért. A közösséget szolgálva az egység művelésére kell törekednünk, mert az Krisztustól való, és bennünk születik meg.

A szentmisét követően részt vettünk a körmeneten a székesegyház előtti hatalmas parkban, melyen körbevitték a Váradon őrzött Szent Lászó-ereklyét és a somogyvári csontereklyét is. Majd sok zarándokkal együtt megtekintettük a Debreceni Hajdú Táncegyüttes ajándékműsorát, melyet a két püspök atya is végignézett, sőt a közvetlenségéről ismert Böcskei László nagyváradi megyéspüspök atya talált rá időt, hogy zarándokcsoportunk tagjaival is kedvesen beszélgessen. Ezt követően Csorba Sándor egyházmegyei levéltáros mutatta be számunkra a székesegyházat, majd lehetőségünk volt a felújított vár megtekintésére is.

Az ereklye őre a hosszú út során Dénes Zoltán plébános, néprajzkutató volt, aki Górski Jacek OP atya, plébánosunk kérésére lehetővé tette, hogy az ereklye május 25-26-án templomunkban időzzön. Szentmiséken láthattuk is azt az oltárra helyezve, hódolhattunk előtte.

A Szentatya látogatásakor már Erdély földjén, Csíkszeredában lehetett megtekinteni az ereklyét. Szent László Erdély védőszentje is, királyunknak nagy ott a tisztelete, mivel ő sokat harcolt azon tájon a kunokkal, akiket le is győzött. A Szent László-virágkocsi pünkösdig maradt ott, együtt a debreceni virágkarnevál nyitókocsijával, mely a Szent Koronát ábrázolja.

A debreceni virágkarneválon, augusztus 20-án, újra láthatjuk majd ezt a hosszú utat megtett virágkompozíciót. Köszönjük a Főnix Rendezvényszervező Kft-nek, hogy részt vehettünk ezen a hosszú és rendkívüli zarándoklaton.

Az utunk során sok új ismeretet szerezhettünk, sok ima, tiszteletadás megfogalmazódott, és sok lelki áldással gazdagodhattunk. Bátran kérhettük, kérhetjük mindenkor a nagyváradi Szent László-himnusz szavaival:

„Régi nagy királyunk, dicsőséges László,
Kérünk, légy Istennél értünk közbenjáró.”

Havas Lászlóné
Szent László Plébánia, Debrecen
Fotók: Internet; Főnix rendezvényszervező Kft.

 • Galéria:
  • 001-Somogyvár_Abbey
  • 002-Somogyvár
  • 004-Somogyvár
  • 005-Somogyvár
  • 011-Debrecen-1
  • 012-Debrecen-2
  • 013-Debrecen
  • 014-Debrecen
  • 021a-Nagyvárad-3
  • 021b-Nagyvárad-mise-4
  • 021c-Nagyvárad-mise-3
  • 021d-Nagyvárad-mise-2
  • 023-Nagyvárad-2
  • 025a-Nagyvárad-tánc-1
  • 025b-Nagyvárad-tánc-2
  • 025c-Nagyvárad-3
  • 1

Free Joomla templates by L.THEME