Egy óra szentségimádás, amely minden nemzetet összeköt 2019. 11. 23. Krisztus Király ünnepének előestéjén
"Amikor Jézus Krisztus feltámadása után búcsúzott tanítványaitól, elküldte őket az egész világra, ho...
Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírtelki általános iskolában
II. "Ismerd meg a Szentírást!" tehetségkutató versenyt tartottak Nyírteleken, a Szent Anna Katolikus...
„Hálát adok, hogy az Úrnak eszköze lehettem ” – Bemutatták Berszán Lajos atya portrékötetét
Könyvbemutatóra és kerekasztal-beszélgetésre hívták az érdeklődőket 2019. november 5-én a debreceni ...
Egy óra szentségimádás, amely minden nemzetet összeköt 2019. 11. 23. Krisztus Király ünnepének előestéjén
Egy óra szentségimádás, amely minden nemzetet összeköt 2019....
Az ételosztás kezdetére a nap is kisütött, a szeretet hatása a természetben is megnyilvánult – Több száz önkéntes mond igent a hat hónapig tartó krízisidőben, Debrecenben
Az ételosztás kezdetére a nap is kisütött, a...
Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírtelki általános iskolában
Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírtelki általános...
„Hálát adok, hogy az Úrnak eszköze lehettem ” –  Bemutatták Berszán Lajos atya portrékötetét
„Hálát adok, hogy az Úrnak eszköze lehettem ”...
2019. június 27., csütörtök 10:03

Somogyvártól Csíkszeredáig a Szent László lovagkirály-zarándokúton

„Minden szentet tisztelnünk kell, de kiváltképp azokat, akiknek szent tetemeik nálunk vannak; mert az előbbiek minket könyörgéseikkel, az utóbbiak pedig érdemeikkel is segítenek.” (Szent Ambrus)
Somogyvártól Csíkszeredáig zarándokúton járt Szent László király csontereklyéje, melyet végigkísért a Pikó Sándor által Debrecenben készített virágkocsi és a debreceni Szent László-templom Szent László-zászlója is, mely 2000-ben készült, s a jubileumi évben november 1-jén részt vett Rómában a szenteket ábrázoló zászlók felvonulásakor.

A Somogy megyei Somogyváron Szent László király 1091-ben alapította a hatalmas Szent Egyed bencés kolostort. E helyen őrzik a szent király egyik csontereklyéjét, mely a közelmúltban hosszú, 900 kilométeres utat tett meg, hogy Ferenc pápa látogatására megérkezzen Csíkszeredába. Kormányunk határozata értelmében indult el ez az ökumenikus szervezésű zarándokút a vallási hagyományok ápolása és a határon átnyúló közösségi összetartozás jegyében a helyi és a határon túli felekezetek és egyetemek támogatásával.

A Főnix Rendezvényszervező Kft. lehetőséget teremtett arra, hogy városunk hívei is kísérjék az ereklyét. Így 2019. május 5-én, vasárnap Somogyvárra utaztunk, hogy részt vegyünk a zarándokút indulásakor tartott ünnepségen. A virágkocsi a hatalmas bencés kolostor romjainál, a Szent László Nemzeti Emlékhelyen lett elhelyezve, de a rendkívül hideg és zord időjárás miatt a központi eseményre, az ünnepi szentmisére a település közösségi házában gyűlt össze a sok zarándok. A szentmise főcelebránsa Varga László kaposvári megyéspüspök volt, és Kocsis Fülöp érsek-metropolita szólt hozzánk homíliájában. „Ezekben a napokban” – fogalmazott az érsek-metropolita – „különösen is ráébredhetünk arra, hogy a feltámadásból élünk. Vannak, akik hosszabb utat tettek meg azért, hogy eljöhessenek erre a történelmi helyre, Somogyvárra, de valójában itt indul egy nagy zarándoklatunk, mely Szent László útját követve eljut majd Debrecenen, Nagyváradon át egészen Csíksomlyóig, hogy ott a katolikus egyház vezetőjével, Krisztus Urunk helytartójával, Ferenc pápával találkozzon. Mi magyarok találkozunk román testvéreinkkel, katolikusok és nem katolikusok, mind-mind, akik a feltámadásból élünk, azért, hogy megerősödjünk ebben a felismerésünkben”.

Május 11-én, szombaton Debrecenben üdvözölhettük az ereklyét és kíséretét a Baltazár téren, ahol az „Emelj magasba minél több gyermeket” országos közösségformáló programra, családi napra érkező gyermekek is élvezhették a virágkompozíción ábrázolt legenda – Szent László megmenti a kun által elrabolt lányt – mókás megjelenítését. Majd Palánki Ferenc püspök atya, Fekete Károly református püspök és Kaprin István debreceni görögkatolikus parókus szóltak hozzánk és áldották meg a virágkocsit és annak küldetését.

A következő hét végén az ereklye a hagyományos gyalogos zarándoklatra indult Dénes Zoltán plébános vezetésével Gyomaendrődről Nagyváradig a 110 kilométeres úton, hogy részt vegyen az ottani ünnepségen. A Szent István király által Biharon alapított püspökséget László király helyezte át Váradra, s ő maga is Váradon lett eltemetve. Az 1920-as évek végéig Debrecen, a bihari és a békési részek is a Nagyváradi Egyházmegyéhez tartoztak. A Nagyváradi Egyházmegye régi hagyomány szerint a húsvét utáni 5. vasárnapon és az azt megelőző héten tartja több napos Szent László-ünnepségsorozatát, a Festum Varadinumot, melyen határon inneni zarándokok is részt szoktak venni.

Így tehát 19-én, vasárnap ismét útra keltünk a debreceni hívekkel Nagyváradra. A virágkocsival, az ereklyével és zászlónkkal a székesegyház előtt találkoztunk ismét.

Az ünnepi szentmise kezdetén Böcskei László nagyváradi megyéspüspök kiemelte: Szent László példája értékes és időszerű, mert erényességével, hűségével, szolgálatkészségével bebizonyította az utókornak, hogy a krisztusi élet olyan cél, melyért küzdeni nemes feladat az Istent szerető, igaz emberek számára, függetlenül attól, hogy milyen társadalomban élünk. A szentmise főcelebránsa és szónoka Udvardy György pécsi megyéspüspök volt. Szentbeszédében többek között arra is rámutatott, hogy Szent László személyében egy igaz embert tisztelhetünk, akitől megtanulhatjuk, hogy felelősek vagyunk egymásért. A közösséget szolgálva az egység művelésére kell törekednünk, mert az Krisztustól való, és bennünk születik meg.

A szentmisét követően részt vettünk a körmeneten a székesegyház előtti hatalmas parkban, melyen körbevitték a Váradon őrzött Szent Lászó-ereklyét és a somogyvári csontereklyét is. Majd sok zarándokkal együtt megtekintettük a Debreceni Hajdú Táncegyüttes ajándékműsorát, melyet a két püspök atya is végignézett, sőt a közvetlenségéről ismert Böcskei László nagyváradi megyéspüspök atya talált rá időt, hogy zarándokcsoportunk tagjaival is kedvesen beszélgessen. Ezt követően Csorba Sándor egyházmegyei levéltáros mutatta be számunkra a székesegyházat, majd lehetőségünk volt a felújított vár megtekintésére is.

Az ereklye őre a hosszú út során Dénes Zoltán plébános, néprajzkutató volt, aki Górski Jacek OP atya, plébánosunk kérésére lehetővé tette, hogy az ereklye május 25-26-án templomunkban időzzön. Szentmiséken láthattuk is azt az oltárra helyezve, hódolhattunk előtte.

A Szentatya látogatásakor már Erdély földjén, Csíkszeredában lehetett megtekinteni az ereklyét. Szent László Erdély védőszentje is, királyunknak nagy ott a tisztelete, mivel ő sokat harcolt azon tájon a kunokkal, akiket le is győzött. A Szent László-virágkocsi pünkösdig maradt ott, együtt a debreceni virágkarnevál nyitókocsijával, mely a Szent Koronát ábrázolja.

A debreceni virágkarneválon, augusztus 20-án, újra láthatjuk majd ezt a hosszú utat megtett virágkompozíciót. Köszönjük a Főnix Rendezvényszervező Kft-nek, hogy részt vehettünk ezen a hosszú és rendkívüli zarándoklaton.

Az utunk során sok új ismeretet szerezhettünk, sok ima, tiszteletadás megfogalmazódott, és sok lelki áldással gazdagodhattunk. Bátran kérhettük, kérhetjük mindenkor a nagyváradi Szent László-himnusz szavaival:

„Régi nagy királyunk, dicsőséges László,
Kérünk, légy Istennél értünk közbenjáró.”

Havas Lászlóné
Szent László Plébánia, Debrecen
Fotók: Internet; Főnix rendezvényszervező Kft.

 • Galéria:
  • 001-Somogyvár_Abbey
  • 002-Somogyvár
  • 004-Somogyvár
  • 005-Somogyvár
  • 011-Debrecen-1
  • 012-Debrecen-2
  • 013-Debrecen
  • 014-Debrecen
  • 021a-Nagyvárad-3
  • 021b-Nagyvárad-mise-4
  • 021c-Nagyvárad-mise-3
  • 021d-Nagyvárad-mise-2
  • 023-Nagyvárad-2
  • 025a-Nagyvárad-tánc-1
  • 025b-Nagyvárad-tánc-2
  • 025c-Nagyvárad-3
  • 1

Free Joomla templates by L.THEME