Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség ahol az idő nemcsak eltelik, hanem megtelik
„Minden életszakasznak van sajátossága, és minden korszak új kihívásokat, addig ismeretlen élethelyz...
A debreceni Szent Anna-székesegyház elé is kihelyezték az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust hírdető molinót
Finisben vannak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületi feladatai. Már csak néhány...
Farsangi mulatságot tartottak a Seregély István Papi Szociális Otthonban
Télbúcsúztató, tavaszváró farsangi mulatságot rendeztünk a Seregély István Papi Szociális Otthonban....
Papnövendékek látogatták meg egykori szeminarista társukat a rakamazi plébánián
Biztosan sokan emlékeznek még arra a felajánlásra, amelyet a 2019-ben pappá szentelt Sziklai Dávid, ...
Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség ahol az idő nemcsak eltelik, hanem megtelik
Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség ahol az idő...
A debreceni Szent Anna-székesegyház elé is kihelyezték az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust hírdető molinót
A debreceni Szent Anna-székesegyház elé is kihelyezték az...
Farsangi mulatságot tartottak a Seregély István Papi Szociális Otthonban
Farsangi mulatságot tartottak a Seregély István Papi Szociális...
Papnövendékek látogatták meg egykori szeminarista társukat a rakamazi plébánián
Papnövendékek látogatták meg egykori szeminarista társukat a rakamazi...
2019. május 30., csütörtök 08:52

Egyházmegyénkből is elindultak a zarándokok Csíksomlyó felé

„Közétek jövök, hogy járjunk együtt. Együtt járunk, amikor megtanuljuk megőrizni gyökereinket és a családot, amikor oltalmazzuk a gyermekek jövőjét és a mellettünk élő emberét, amikor meghaladjuk félelmeinket és előítéleteinket, amikor engedjük leomlani az egymástól szétválasztó korlátokat” - olvashatjuk Ferenc pápa romániai látogatása előtt mondott videóüzenetének fordításában.

Zarándokok ezrei indulnak útnak ezekben a napokban Csíksomlyó felé, hogy együtt ünnepelhessenek Ferenc pápával. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéből is a Boldogasszony Zarándokvonat közösségével, autóbuszokkal, személyautókkal, zarándokolnak a pápai szentmisére. Ma reggel busszal indultak el az egyházmegyénk fenntartása alatt működő köznevelési és szociális intézményeinek vezetői, munkatársai családjaikkal, és a püspöki hivatal dolgozói is, akikhez Palánki Ferenc megyéspüspök is csatlakozni fog. Ferenc pápa Klaus Johannis államfő meghívására három napos apostoli látogatást tesz Romániában. Május 31-én, pénteken érkezik, június 1-jén, szombaton Csíksomlyón szentmisét ünnepel a több mint egy millió zarándokkal.

Ferenc pápa romániai látogatásának hivatalos programja:

Május 31-én, pénteken reggel 8.10 perckor indul Ferenc pápa Róma Fiumicino repülőteréről Bukarestbe, ahová délelőtt 11.30-kor érkezik meg a Henri Coandă-Otopeni nemzetközi repülőtérre. A repülőtéren kerül sor hivatalos fogadására, hivatalos köszöntésére pedig az elnöki palota épületének bejáratánál. A pápa ezt követően udvariassági látogatást tesz a román államfőnél az elnöki palotában, majd találkozik a miniszterelnökkel. Délután egy órakor a Szentatya a hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel találkozik az elnöki palotában és beszédet intéz hozzájuk. 15.45-kor Ferenc pápa magánlátogatást tesz az ortodox pátriárkánál a pátriárkátus palotájában. Itt találkozik a román ortodox egyház állandó szinódusával, akiket beszéddel köszönt. Ezt követően az új ortodox székesegyházban elimádkozzák a Miatyánkot, majd a pápa üdvözli az egybegyűlteket. Az ortodox program után Ferenc pápa szentmisét mutat be és homíliát mond a Szent Józsefről elnevezett katolikus székesegyházban.

Június 1-jén, szombaton délelőtt fél 10-kor a pápa Bukarestből Bákóba repül, ahová 10.10-kor érkezik meg. Innen helikopterrel utazik tovább Csíkszeredába, ahol a stadionban száll le. Ezt követően szentmisét mutat be és homíliát mond Csíksomlyón, majd helikopteren folytatja útját Jászvásár repülőterére. 17.25-kor a pápa látogatást tesz a jászvásári Szűz Mária királynő székesegyházban. Ezt követi egy „máriás találkozó” a fiatalokkal és a családokkal a jászvásári kultúrpalota előtti téren és a pápa beszéddel köszönti a jelenlevőket. A Szentatya este 7 órakor indul vissza Bukarestbe, ahová este 8 órakor érkezik meg.

Június 2-án, vasárnap délelőtt 9 órakor Ferenc pápa Nagyszebenbe utazik, ahová 9.40-kor érkezik meg. A reptéren helikopterre száll és Balázsfalvára folytatja útját. Itt isteni liturgia keretében boldoggá avat hét görögkatolikus vértanú püspököt a balázsfalvi Szabadság mezőn. A szertartáson a pápa homíliát mond és elimádkozza a hívekkel a Regina Coeli imát. 13.20-kor együtt ebédel a pápai kísérettel, majd találkozik a balázsfalvi roma közösséggel és üdvözli a megjelenteket. A programot követően a pápa zárt autóval a város stadionjába hajt, ahonnan helikopterrel utazik a nagyszebeni repülőtérre. Nagyszebenben vesz búcsút vendéglátóitól és este fél 6-kor indul vissza Róma Ciampino repülőterére. (Forás: Vatican News)

Kovács Ágnes

Örömhír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 61563262_872041493173525_1964038112954810368_n
    • c

Free Joomla templates by L.THEME