Ökumenikus imahét Fehérgyarmaton
A 2020. évi ökumenikus imahét anyagát a máltaiak állították össze az Apostolok Cselekedetei egyik tö...
„Én azért jöttem, hogy életük legyen, és életük teljes legyen…!”(Jn 10,10) – Meditációs hétvégét tartottak Pócspetriben
Meditációs hétvégén vettünk részt január 24-én Pócspetriben, a Fília Alapítvány lelkigyakorlatos ház...
Egymást tápláló, éltető kenyerekké váljunk a hit kemencéjében – ökumenikus imahét
A Krisztus-hívők egységéért tartott imahét ötödik napján, január 23-án a Szent Miklós görögkatolikus...
Ökumenikus imahét Fehérgyarmaton
Ökumenikus imahét Fehérgyarmaton
„Én azért jöttem, hogy életük legyen, és életük teljes legyen…!”(Jn 10,10) – Meditációs hétvégét tartottak Pócspetriben
„Én azért jöttem, hogy életük legyen, és életük...
Rendkívüli, nem mindennapi szeretettel szeressük egymást minden nap! – Palánki Ferenc hirdetett igét az ökumenikus imahét záró alkalmán, a debreceni Református Nagytemplomban
Rendkívüli, nem mindennapi szeretettel szeressük egymást minden nap!...
Egymást tápláló, éltető kenyerekké váljunk a hit kemencéjében – ökumenikus imahét
Egymást tápláló, éltető kenyerekké váljunk a hit kemencéjében...
2019. május 26., vasárnap 17:38

„Minden szép dolgot szeretett, amelyet Isten nekünk ajándékozott” - 15 éve avatták szentté az édesanyák védőszentjét

Szent II. János Pál pápa tizenöt évvel ezelőtt, 2004. május 16-án avatta szentté Rómában, a Szent Péter téren az édesanyák, az orvosok és a meg nem született magzatok védőszentjét, Molla Beretta Szent Jankát. E jeles alkalom emléknapja májusban anyák napja és a gyermeknap közé esik. Május a Szűzanya, az édesanyák hónapja, az élet és a szerelem időszaka. Égi édesanyánk az év legszebb, legkülönlegesebb hónapját választotta. A virágok színpompája, a kellemes, esővíztől felfrissült levegő tisztasága, a születés, az életet hirdető természet lüktetése rejlik benne.

Szent Janka méltán emelhető példaképként minden édesanya elé. Feleségként, anyaként és orvosként is hiteles, szerető, kivételes nő volt. Hivatását szívvel-lélekkel végezte, és életének legfájdalmasabb, legnehezebb napjain is megingathatatlanul bízott a Gondviselésben. Ez a sosem szűnő, végtelen szeretet, a lelkében égő tettvágy és gondoskodás, hitének ereje tette őt kivételes nővé és édesanyává. Élete és halála egyaránt példaértékű. Legsötétebb napjainak egyikén a következő szavakat mondta lelkivezetőjének: „Nagyon sokat imádkozom ezekben a napokban. Hittel és reménnyel az Úrra hagyatkozom, az orvostudomány rettenetes ítélete (vagy az anya, vagy a gyermek élete) ellenére. Igen, bízom Istenben, de most teljesíteni akarom anyai kötelességemet. Megújítom fogadalmam az Úrnak: életem az ő kezében. Mindenre készen állok, hogy megmentsem gyermekemet."

Példája megtanít bennünket a hála érzésére. Hálásnak lenni a gyermekeink mosolyáért, egészségéért, egyediségéért, de hibáiért is, hiszen Isten tökéletes tervének része ez is. Megtanít hálásnak lenni az anyai tanácsokért, gondoskodásért, simogatásért és egy ráncos, remegő kéz gyengéd jóságáért. Mert az Úr tökéletes tervében minden anya ajándék, csoda. De hálára tanít a legküzdelmesebb időkben is. Arra, hogy Isten jósága határtalan. Az életből újabb élet fakad, és az Úr munkatársaiként valami hatalmasat hozhatunk létre, valamit, amit semmi és senki más nem adhat nekünk.

Szent Janka férje, Pietro megemlékezésében így szól hitveséről: „Feleségem végtelen bizalommal viseltetett a Gondviselés iránt. Olyan asszony volt, aki telis-tele volt életszeretettel. Boldog volt, szerette a családját és orvosi hivatását. Szerette otthonát. Szerette a zenét, a színházat, a hegyeket, a virágokat. (...) Minden szép dolgot szeretett, amelyet Isten nekünk ajándékozott. Számomra mindig is egy teljesen hétköznapi asszonynak tűnt, de ahogyan Carlo Colombo atya mondta nekem, a szentség nem csak rendkívüli dolgokban nyilvánul meg. A szentség mindenekelőtt az Isten kifürkészhetetlen terveibe napról napra való beleegyezést jelenti.” Legyen hát példája előttünk ennek a gyönyörű, az élet ízétől édes hónapnak minden egyes napján!

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területén működő Magyarországi Billings Központnak nem véletlenül lett Szent Janka az egyik védőszentje. A Központ fő célja ugyanis a fiatalok termékenységtudatos családi életre nevelése, valamit a természetes családtervezés Ovulációs Módszerének ismertetése és oktatása a nők, házaspárok, és a velük foglalkozó szakemberek számára.

Gergely Klaudia
sajtóreferens
Magyarországi Billings Központ
http://billings.hu/

  • Galéria:
    • St_Gianna_foto

Free Joomla templates by L.THEME