Bemutatták az „Életre szóló Szeretet” programot a III. Életvédő Konferencián Pócspetriben
Bemutatták az „Életre szóló Szeretet” programot a III....
„Egészségfejlesztés és az életvédelem kapcsolata a fiatalok körében” – Dr. Fodor Ákos belgyógyász-szakorvos előadása az Életek az életért – III. Életvédő Konferencián Pócspetriben
„Egészségfejlesztés és az életvédelem kapcsolata a fiatalok körében”...
„Visszatérés Emmauszból Jeruzsálembe. Közös felelősségünk a felnövekvő nemzedékért” – Szenes István atya előadása az Életek az életért – III. Életvédő Konferencián Pócspetriben
„Visszatérés Emmauszból Jeruzsálembe. Közös felelősségünk a felnövekvő nemzedékért”...
„A fiatalok nemcsak a jövőben akarnak élni, meg akarják élni a jelent is.” Bosák Nándor püspök atya az élethivatásról beszélt az Életek az életért – III. Életvédő Konferencián Pócspetriben
„A fiatalok nemcsak a jövőben akarnak élni, meg...
2019. május 26., vasárnap 17:38

„Minden szép dolgot szeretett, amelyet Isten nekünk ajándékozott” - 15 éve avatták szentté az édesanyák védőszentjét

Szent II. János Pál pápa tizenöt évvel ezelőtt, 2004. május 16-án avatta szentté Rómában, a Szent Péter téren az édesanyák, az orvosok és a meg nem született magzatok védőszentjét, Molla Beretta Szent Jankát. E jeles alkalom emléknapja májusban anyák napja és a gyermeknap közé esik. Május a Szűzanya, az édesanyák hónapja, az élet és a szerelem időszaka. Égi édesanyánk az év legszebb, legkülönlegesebb hónapját választotta. A virágok színpompája, a kellemes, esővíztől felfrissült levegő tisztasága, a születés, az életet hirdető természet lüktetése rejlik benne.

Szent Janka méltán emelhető példaképként minden édesanya elé. Feleségként, anyaként és orvosként is hiteles, szerető, kivételes nő volt. Hivatását szívvel-lélekkel végezte, és életének legfájdalmasabb, legnehezebb napjain is megingathatatlanul bízott a Gondviselésben. Ez a sosem szűnő, végtelen szeretet, a lelkében égő tettvágy és gondoskodás, hitének ereje tette őt kivételes nővé és édesanyává. Élete és halála egyaránt példaértékű. Legsötétebb napjainak egyikén a következő szavakat mondta lelkivezetőjének: „Nagyon sokat imádkozom ezekben a napokban. Hittel és reménnyel az Úrra hagyatkozom, az orvostudomány rettenetes ítélete (vagy az anya, vagy a gyermek élete) ellenére. Igen, bízom Istenben, de most teljesíteni akarom anyai kötelességemet. Megújítom fogadalmam az Úrnak: életem az ő kezében. Mindenre készen állok, hogy megmentsem gyermekemet."

Példája megtanít bennünket a hála érzésére. Hálásnak lenni a gyermekeink mosolyáért, egészségéért, egyediségéért, de hibáiért is, hiszen Isten tökéletes tervének része ez is. Megtanít hálásnak lenni az anyai tanácsokért, gondoskodásért, simogatásért és egy ráncos, remegő kéz gyengéd jóságáért. Mert az Úr tökéletes tervében minden anya ajándék, csoda. De hálára tanít a legküzdelmesebb időkben is. Arra, hogy Isten jósága határtalan. Az életből újabb élet fakad, és az Úr munkatársaiként valami hatalmasat hozhatunk létre, valamit, amit semmi és senki más nem adhat nekünk.

Szent Janka férje, Pietro megemlékezésében így szól hitveséről: „Feleségem végtelen bizalommal viseltetett a Gondviselés iránt. Olyan asszony volt, aki telis-tele volt életszeretettel. Boldog volt, szerette a családját és orvosi hivatását. Szerette otthonát. Szerette a zenét, a színházat, a hegyeket, a virágokat. (...) Minden szép dolgot szeretett, amelyet Isten nekünk ajándékozott. Számomra mindig is egy teljesen hétköznapi asszonynak tűnt, de ahogyan Carlo Colombo atya mondta nekem, a szentség nem csak rendkívüli dolgokban nyilvánul meg. A szentség mindenekelőtt az Isten kifürkészhetetlen terveibe napról napra való beleegyezést jelenti.” Legyen hát példája előttünk ennek a gyönyörű, az élet ízétől édes hónapnak minden egyes napján!

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területén működő Magyarországi Billings Központnak nem véletlenül lett Szent Janka az egyik védőszentje. A Központ fő célja ugyanis a fiatalok termékenységtudatos családi életre nevelése, valamit a természetes családtervezés Ovulációs Módszerének ismertetése és oktatása a nők, házaspárok, és a velük foglalkozó szakemberek számára.

Gergely Klaudia
sajtóreferens
Magyarországi Billings Központ
http://billings.hu/

  • Galéria:
    • St_Gianna_foto

Free Joomla templates by L.THEME