Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség ahol az idő nemcsak eltelik, hanem megtelik
„Minden életszakasznak van sajátossága, és minden korszak új kihívásokat, addig ismeretlen élethelyz...
A debreceni Szent Anna-székesegyház elé is kihelyezték az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust hírdető molinót
Finisben vannak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületi feladatai. Már csak néhány...
Farsangi mulatságot tartottak a Seregély István Papi Szociális Otthonban
Télbúcsúztató, tavaszváró farsangi mulatságot rendeztünk a Seregély István Papi Szociális Otthonban....
Papnövendékek látogatták meg egykori szeminarista társukat a rakamazi plébánián
Biztosan sokan emlékeznek még arra a felajánlásra, amelyet a 2019-ben pappá szentelt Sziklai Dávid, ...
Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség ahol az idő nemcsak eltelik, hanem megtelik
Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség ahol az idő...
A debreceni Szent Anna-székesegyház elé is kihelyezték az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust hírdető molinót
A debreceni Szent Anna-székesegyház elé is kihelyezték az...
Farsangi mulatságot tartottak a Seregély István Papi Szociális Otthonban
Farsangi mulatságot tartottak a Seregély István Papi Szociális...
Papnövendékek látogatták meg egykori szeminarista társukat a rakamazi plébánián
Papnövendékek látogatták meg egykori szeminarista társukat a rakamazi...
2019. május 26., vasárnap 16:49

Csodák márpedig vannak – Debrecenben elhelyezték a sorianói Szent Domonkos-kegykép másolatát

Talán sokan nem tudnak a mennyei csodaraktárról. Mindanyiunk feladata, hogy hirdessük az evangéliumot, amit Isten ránkbízott, mert minden embernek szüksége van arra, amire neki szüksége van. A Jó pásztor ismer bennünket, Ő tudja a legjobban, mi az, ami boldoggá teszi életünket. Szent Domonkos nagyon sokszor ezt kieszközli ezt, amely tapasztalat, nem pedig teória. Csodák márpedig vannak és gyermeki hittel, nem pedig kételkedve kell efelé közeledni, mert az akadálya lehet annak, hogy megkapjuk.

Meghitt, ünnepi hangulat vette körül a sorianói Szent Domonkos-kegykép másolatának a megáldását május 24-én, a debreceni Szent László domonkos templomban (Füredi u. 6.).

A hosszas előkészületi munkák után mindenki izgatottan várta a megáldás pillanatait, hiszen nem akármilyen képről van szó. A sorianói Szent Domonkos kegyképet maga Szűz Mária adta 1530-ban az olasz településen található kolostor egyik szerzetesének, György testvérnek, kérve, hogy a főoltár fölött legyen elhelyezve és a hívek tisztelettel vegyék körül. Azóta számtalan csoda történt nemcsak a kegykép előtt, hanem annak más-más országban elhelyezett másolatai előtt is, kérve Szent Domonkos közbenjárását.

A Domonkos-rend debreceni közössége kiemelten foglalkozik az életvédelemmel: preferálja a természetes családtervezés módszereit, a lelki adoptálás imamozgalomban kilenc hónapon keresztül fohászkodnak az abortálásra ítélt gyermekek megszületéséért és családjukért, és most még előbbre mennek, hiszen segítséget ajánlanak a meddő pároknak, a gyermekük egészséges születését kérőknek e természetfölötti módszer útján.
Az élet kezdetéért szóló fohászokon túl viszont más-más testi-lelki betegségek megszűnéséért szóló kérések is meghallgatásra találtak már a szent közbenjárására a világ számos templomában elhelyezett kép előtt.

Mostantól Debrecenbe is várják a gyógyulni vágyókat. A gyermekáldásért fohászkodó Szent Domonkos-övet is kérhet a közösségtől, amelynek viselése folyamatosan emlékezteti majd imaszándékára és arra, hogy érte Szent Domonkos és az egész rend imádkozik. A sorianói Szent Domonkost ábrázoló, immár debreceni képet a város neves festőművésze, Potyók Tamás készítette.

Az ünnepi szentmisét Górski Jacek OP plébános mutatta be, a homíliát Tokodi László OP atya tartotta, aki mindjárt bevezetésként elmondta, különlegesnek tartja a kép elhelyezését övező ünnepet, hiszen Debrecen olyan város, ahol a képeknek nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget. Az egész kicsit intimnek, gyermetegnek tűnik, talán vannak, akik azt kérdezik, mit akarunk mi egy képpel. A kereszténységre is mondhatjuk — a szó pozitív értelmében azt —  hogy kicsit gyermeteg, mivel a legkisebbek még hisznek a csodákban. Nekik nem kell magyarázni, hogy az mit jelent. Amikor ők valamiért imádkoznak, olyan bizalommal kérik a Jóistent, hogy számukra nem kérdés, megtörténik-e, vagy sem, amit kérnek — emlékeztetett Laci atya a bizalommal teli életkorra.

László atya meghitt gondolatai után az Apostolok Cselekedeteiből (4,32; 34a) idézett: „A sok hívő mind egy szív, egy lélek volt. Egyikük sem mondta vagyonát sajátjának, mindenük közös volt...  Nem akadt köztük szűkölködő”. Sokszor a közös gondolkodás nem annyira egyértelmű a szerzetesi közösségekben, családokban. A szerzetes itt egy érdekes képet alkalmazott elmélkedésében, amellyel a földi javaktól az isteni javakra irányította a figyelmet.

Majd hangsúlyozta, hogy a közösségvezetőnek sokszor nincs könnyű dolga, amikor el kell osztani a javakat úgy, hogy mindenkinek jusson, hogy kövessék az őskeresztények által megvalósult ideált. Jézus Lukács evangéliumában így szól Péter apostolhoz: „Ki a hű és okos sáfár, akit ura szolgái fölé rendelt, hogy ha eljön az ideje, kiadja részüket az élelemből? Boldog az a szolga, ha megérkeztekor ura ilyen munkában találja” (Lk 12,42-43). Szent Domonkos sokat gyakorolta életében ezt az intézőséget, a közös dolgok kiosztását, hogy abból mindenkinek jusson, úgy, ahogy neki szükséges. Egy érdekes történet szerint Szent Domonkos közösségéhez tartozó János testvér furcsa dolgot tesz. Nem hajlandó szegénységben élni — mint ahogy azt a rend regulája megkívánta volna — és útiköltséget követelt. Ekkor Szent Domonkos leborult, megsiratta és 12 dénárt adott neki a közösből. A többiek nem kaptak semmit, János kapott. Egyenlőtlenül osztotta el Szent Domonkos? Lehet. De a domonkos közösségnek érdekes jellemzője az is — amely Szent Ágoston regulájában is megtalálható —, hogy mindenki annyit kap, amennyi neki szükséges, és ez lehet több, vagy kevesebb. Nem vagyunk egyformák és ezt nagyon fontos tudnunk. Ne akarjunk olyan egyenlőséget, amely megvalósíthatatlan. Mindenki egyedi, és a jó intéző, mint a jó pásztor, ismeri a rábízottakat.

Szent Domonkos is ismer bennünket. Vannak gyengébbek, erősebbek, akaratosabbak, türelmesebbek, akiknek több csoda kell, vagy akik kevesebbel is beérik. Mindehhez ez a kegykép egy eszköz, hogy bennünket a mennyei és földi Egyház nagy közösségének kincsei felé irányítson. Egy a szívünk, lelkünk Jézus Krisztusban. Szent Domonkos pedig nagyon jól intézi a dolgainkat. Ő csak intéző, kiosztja a mennynek, Istennek a kincseit, kinek-kinek azt, amire szüksége van. A mennyei csodaraktár telis-tele van mindenféle kinccsel, és Szent Domonkos alig várja, hogy osztogassa.

Feladatunk, hogy mi is legyünk intézők, osszuk szét az Igét, hívjuk fel a figyelmet arra, hogy lehet imádkozni, és vannak, akik közbenjárnak értünk. A szentekkel való egység, az egész Egyházhoz való tartozás nagyon fontos számunkra, hiszen nemcsak mi vagyunk, hanem a szentek is itt vannak és cselekszenek.

Szent Domokos sok esetben közbenjárt, mi is kezdjünk el imádkozni másokért, önmagunkért, kérve az ő segítségét, aki már sokszor bizonyította azt, hogy az imának nagy ereje van. Osszuk ki ingyen azt, ami az Istené, mert ingyen kaptuk, és ingyen is adjuk.

Ima Szent Domonkoshoz:
Ó, csodás reménység, melyet halálos órádon a körülötted siránkozókra hagytál, amikor megígérted, hogy halálod után megsegíted a testvéreket.
Teljesítsd Atyánk, amit megígértél,
és segíts rajtunk szószólásoddal!

Ki a testi betegségek gyógyításában oly csodálatosan tündököltél, Krisztus kegyelmével gyógyítsd meg beteg lelkünket!
Teljesítsd Atyánk, amit megígértél,
és segíts rajtunk szószólásoddal.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek.
Teljesítsd Atyánk, amit megígértél,
és segíts rajtunk szószólásoddal.

Imádkozzál érettünk, Szent Domonkos Atyánk!
Hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire.

Könyörögjünk!
Urunk, Istenünk, segítse Egyházadat Szent Domonkos Atyánk példája és tanítása. Ő, aki oly kiválóan hirdette Igazságaidat, mindenkor jóságos közbenjárónk legyen.
Krisztus, a mi Urunk által. Ámen

Az imameghallgatásokról értesítést kér a Szent Domonkos-rend, 4024 Debrecen, Füredi út 6., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

A sznemtisén a zenei szolgáltban közreműködtek a debreceni Svetits Gimnázium diákjai

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 7M7A5617-1
  • 7M7A5810-1
  • 7M7A5811-1
  • 7M7A5814-1
  • 7M7A5820-1
  • 7M7A5821-1
  • 7M7A5822-1
  • 7M7A5824-1
  • 7M7A5828-1
  • 7M7A5832-1
  • 7M7A5835-1
  • 7M7A5840-1
  • 7M7A5843-1
  • 7M7A5850-1
  • 7M7A5851-1
  • 7M7A5867-1
  • 7M7A5878-1
  • 7M7A5879-1
  • 7M7A5880-1
  • 7M7A5881-1
  • 7M7A5882-1
  • 7M7A5889-1
  • 7M7A5893-1
  • 7M7A5896-1
  • 7M7A5899-1
  • 7M7A5904-1
  • 7M7A5907-1
  • 7M7A5909-1
  • 7M7A5913-1
  • 7M7A5917-1

Free Joomla templates by L.THEME