Templombúcsút tartottak Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán
Árpád-házi Szent Margit domonkos-rendi apáca 750 évvel ezelőtt, 1270. január 18-án, 28 éves korában ...
Országos családreferens találkozót tartottak Nyíregyházán
Az egyházmegyei családreferensek szokásos évindító találkozóját tartották 2020. január 17-18-án Nyír...
A Jézus Szíve nagykilenced gyakorlata nem más, mint egy felajánlás, szerződés
„Gazdag gyümölcsöket és nagy átalakulást eredményez mindazokban, akik magukat neki átadják és buzgón...
Magasabb vezetői tanácskozást tartott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
2020. január 15-én a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 10 köznevelési és 3 szociális intézményének in...
Templombúcsút tartottak Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán
Templombúcsút tartottak Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán
Országos családreferens találkozót tartottak Nyíregyházán
Országos családreferens találkozót tartottak Nyíregyházán
A Jézus Szíve nagykilenced gyakorlata nem más, mint egy felajánlás, szerződés
A Jézus Szíve nagykilenced gyakorlata nem más, mint...
Magasabb vezetői tanácskozást tartott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Magasabb vezetői tanácskozást tartott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
2019. április 10., szerda 11:41

Az idei debreceni városi keresztút mottója a hazaszeretet lesz

Sajtótájékoztatón mutatták be a debreceni városi keresztút és a Dalárda-találkozó programját április 9-én a Kölcsey Központban. Az eseményeket virágvasárnap, április 14-én tartják.
A sajtótájékoztatón részt vettek Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere, a programokban részt vevő szervezetek képviselői, felekezetek képviselői —római katolikus részről dr. Krakomperger Zoltán plébános —, valamint Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft ügyvezető igazgatója.

Komolay Szabolcs gondolataiban azt a történelmi eseményt is hangsúlyozta, amelyet virágvasárnap napján, április 14-én ünnepel a város. 170 évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon mondták ki a Református Nagytemplomban, illetve a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában a Habsburg-Lotaringiai ház trónfosztását, amely a szuverén magyar állam születésnapját is jelentette. Az alpolgármester elmondta, Debrecenben, az ország egyik spirituális központjában e történelmi és a vallási eseményeket összekapcsoló nagy rendezvényen vehet részt a lakosság.

Krakomperger Zoltán, a Szent Anna-székesegyház plébánosa bemutatta a keresztút állomásait, majd kifejtette, idén a hazaszeretet tematikáját választották, amely kapcsolódik nemzetünk 170 évvel ezelőtti történelmi eseményéhez. A plébános elmondta, a tematika segítségével a kereszténység olyan dimenzióját tervezik meghonosítani, amely bizonyos vonatkozásban nincs kellőképpen a hívek, vagy más érdeklődő emberek gondolatának előterében. Ez pedig a hitünk közéleti, társadalmi vonatkozása. A Jézus Krisztusba vetett hit nem csupán a személy és az Isten kapcsolatát hivatott gazdagítani, hanem a társadalomnak a javát is szolgálja.
Zoltán atya hangsúlyozta, a hívő ember vallja, hogy elutasítja a nacionalizmust, de a kozmopolitizmust is. A hívők közössége hitből és evangéliumi motivációból indíttatva kiállhat hazánk szeretetének védelmében. E felebaráti szeretet mintája és örökérvényű mércéje Jézus Krisztus keresztútjában megtalálható, ennek gazdagságát mind a személyes, mind a közéletben tudjuk kamatoztatni.
A hazaszeretetet a Szentírás is alátámasztja (Mt 23), amikor Jézus az egész választott népet jelképező Jeruzsálemet megsiratja. Jézus életében is helye volt a hazaszeretetnek, amely minden krisztus-követő ember életében is hasonló teret kell, hogy kapjon.

A városi keresztút állomásai:

16 órakor kezdődik a városi keresztút, amelynek az elején barkaszentelésen vehetünk részt a Déry Múzeum előtti téren.
A városi ökumenikus keresztútjárás útvonala: Kossuth tér (Főnix szökőkút) – CsonkatemplomCsokonai SzínházSzent Anna-székesegyházKormányhivatalRégi VárosházaKossuth tér (Főnix szökőkút)

A virágvasárnapi városi keresztúton mindhárom egyházi vezető: Fekete Károly református, Palánki Ferenc római katolikus püspökök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, Papp László Debrecen polgármestere és más egyházi és közjogi méltóságok is részt vesznek.
Az állomáshelyeken az elmélkedéseket Varga Klári Jászai Mari-díjas színésznő, Berettyán Nándor és Berettyán Sándor, a Nemzeti Színház színművészei és Dánielfy Gergely, a Kaposvári Egyetem színművész hallgatója olvassák fel. Közreműködnek továbbá a Debreceni Zenede Pendely családjának tagjai.

18 órától a Nagytemplomban a Debrecen Helyőrségi Zenekar zenés áhítata kezdődik Dominica Palmarum címmel – igét hirdet Sajtos Szilárd őrnagy, tábori lelkész, vezényel Pál István őrnagy és Kovács Róbert százados.

A Debreceni Dalárdatalálkozón (április 14-én, 11:00-12:00) a Gyimesvölgyi Férfikar, a Köröstárkányi Dalárda, a Pest-Budai Dalárda, a Sárándi Dalárda és a Váradi Dalnokok vesznek részt. Résztvevői Kossuth-nótákkal emlékeztetnek a történelmi eseményre, vezényel Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagy, kísér a Debrecen Helyőrségi Zenekar Pál István őrnagy vezényletével.
Helyszín: Református Nagytemplom lépcsője

Örömhír-sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Fotó: Zelenák Annabella

 • Galéria:
  • 1-1
  • DSC_0372-1
  • DSC_0373-1
  • DSC_0376-1
  • DSC_0378-1
  • DSC_0383-1
  • DSC_0398-1
  • DSC_0399-1
  • DSC_0402-1
  • DSC_0413-1
  • DSC_0416-1
  • DSC_0427-1
  • DSC_0428-1
  • DSC_0435-1
  • DSC_0441-1
  • DSC_0448-1
  • DSC_0453-1

Free Joomla templates by L.THEME