A nagyheti családi liturgiákhoz ad segítséget Barsi Balázs
Barsi Balázs ferences szerzetes a napokban megjelent útmutatóval segítséget kíván nyújtani a járvány...
Lelki utazás virtuális térben – Közös virágvasárnap Debrecenben
Debrecenben a húsvét városi és egyházi közös ünneplését 2012-ben szervezte meg először a Főnix Rende...
Online szentmise-közvetítések, nagyheti szertartások Debrecenben és Nyíregyházán
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) döntése nyomán a koronavírus-járvány miatt március 22-...
Virágvasárnap a nagyhét ünnepélyes megnyitása
Virágvasárnap a bűnbánatot jelentő nagyböjti időszak utolsó vasárnapja és egyben a Nagyhét kezdete.<...
A nagyheti családi liturgiákhoz ad segítséget Barsi Balázs
A nagyheti családi liturgiákhoz ad segítséget Barsi Balázs...
Lelki utazás virtuális térben – Közös virágvasárnap Debrecenben
Lelki utazás virtuális térben – Közös virágvasárnap Debrecenben...
Online szentmise-közvetítések, nagyheti szertartások Debrecenben és Nyíregyházán
Online szentmise-közvetítések, nagyheti szertartások Debrecenben és Nyíregyházán
Virágvasárnap a nagyhét ünnepélyes megnyitása
Virágvasárnap a nagyhét ünnepélyes megnyitása
2019. március 12., kedd 09:51

Rézcsavar és parasztgalamb - Kürti László költő estje Egyeken

Mi a kapcsolat egy rézcsavar és egy törött szárnyú galamb között? A válasz: Kürti László költő, tanár, szerkesztő, aki március 5-én a Szent József Plébánia vendége volt Egyeken.

Kürti László inspiráló, a hallgatókat mélyen megérintő versei számtalan gondolatot indítottak el, szenvedésről, életről és halálról, kitaszítottságról, gondoskodásról és elfogadásról. Versei első hallásra szárazak, szavai úgy koppannak a lélek burkán, mint a koporsóra dobott rögök. Aztán hirtelen megnyitják a kapukat és felkavarnak, elindítanak azon az úton, amely szembesít önmagunkkal, a környezetünkkel, a sokszor dísztelen, szürke hétköznapokkal. Egy rézcsavar, amit észre sem vennénk, de Kürti László szemüvegén át meglátjuk nagyapját és a költőt, ott vagyunk a szobában, ahol a kitagadott unoka néz szembe nagyapjával, és reméljük, hogy kiengesztelődnek egymással. Ugyanilyen jellegtelen, szinte hétköznapi, alig észrevehető egy parasztgalamb, aki megsérült. Elmegyünk mellette, vagy észre vesszük? Gondoskodunk-e róla, vagy sorsára hagyjuk? Már nem is csak egy sérült madárról van szó, hanem rólam és rólad, akik oly sokszor vakok vagyunk, hogy észre vegyük a másik ember baját.

„Ha elkezdjük olvasni a Kürti-verseket, szinte elfelejtjük, hogy költészettel van dolgunk. Dísztelen, sőt nem egyszer prózai az expozíció, éppen csak közli, mi van, mi a szitu, egy realista novella kezdete is lehetne. A vers elénk állít egy helyzetet, de nem tudunk meg belőle eleget, és mintha az álom fénytörésébe kerülne a valóság. „Álmot követek, ideát, más szóval Istent, ki messziről még mindig idelát.” (Adósságom, Alkalmi otthonok). Versei indulati ívét az emlékező, a dolgokat felidéző költő legtöbbször első személyű és jelen idejű izgalmával-lázával rajzolja meg úgy, hogy az emlékező én erősebbé válik, mint a felidézett én vagy maga a szituáció.”- írta róla Turczi István.

A találkozón kérdések is elhangzottak, és Kürti László szívesen válaszolt, egyszerűen de világosan, épp úgy, ahogyan ír. Magunkkal vittük azt a látásmódot, olyan ember nem ránk erőltetett, inkább csendesen, alázattal felkínált tanácsát, aki maga is sok szenvedés által formálódott, alakult, és lett azzá, amilyennek ezen a márciusi estén láthattuk.

Kürti László 1976-ban született Vásárosnaményban. Költő, tanár, A Vörös Postakocsi című Online folyóirat szépirodalmi rovatának szerkesztője. Filozófia szakon végzett a Debreceni Egyetemen, jelenleg végzős PhD-hallgató esztétika szakon. Etika és erkölcstan tanári képesítést a Kodolányi Főiskolán, testnevelő és gyógytestnevelő tanári szakot a Semmelweis Egyetemen és az Esterházy Károly Főiskolán szerzett. Tagja a Szépírók Társaságának, a Magyar Írószövetségnek, a József Attila Kör Irodalmi Egyesületnek (JAK) és a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ), eddig öt kötete jelent meg, a legutóbbi A csalásról címmel (Kalligram, 2017).

https://www.youtube.com/watch?v=zDj6LfmU814  A Rézcsavar c. vers Mácsai Pál tolmácsolásában
https://www.youtube.com/watch?v=r6YdolM6slM  Parasztgalamb c. vers Rudolf Péter előadásában

A program az EFOP-1.3.7-17-2017-00296 azonosítószámú pályázat keretében valósulhatott meg.

Papp László

Fotó: Papp Ágoston

 • Galéria:
  • IMG_8463
  • IMG_8466
  • IMG_8474
  • IMG_8475
  • IMG_8477
  • IMG_8482
  • IMG_8491
  • IMG_8494
  • IMG_8495
  • IMG_8496
  • IMG_8502
  • IMG_8504

Free Joomla templates by L.THEME