Katolikus Orvosok és Segítő Foglalkozásúak Kamilliánus Közössége találkozóján vettek részt az egyházmegyénk beteglátogató munkatársai
A Katolikus Orvosok és Segítő Foglalkozásúak Kamilliánus Közössége meghívására ünnepi szentmisén, ma...
Menj és evangelizálj! – Ugandai származású misszionárius tartott lelkigyakorlatot Füzérradványon
Az ugandai származású Pater John Baptist Bashobora november második hétvégéjén tartott lelkigyakorla...
Katolikus Orvosok és Segítő Foglalkozásúak Kamilliánus Közössége találkozóján vettek részt az egyházmegyénk beteglátogató munkatársai
Katolikus Orvosok és Segítő Foglalkozásúak Kamilliánus Közössége találkozóján...
„Értünk lett élet ez a bor és a kenyér, Őáltala, Ővele, Őbenne Tied vagyunk…”– Nagysikerű találkozót tartottak Fábry Kornél atyával a nyíregyházi gimnáziumban
„Értünk lett élet ez a bor és a...
Isten nem ócskaságokat bízott ránk, hanem az Ő szeme fényét, a szegényeket – Böjte Csaba atya tartott lelkigyakorlatot az egyházmegye karitász önkénteseinek Máriapócson
Isten nem ócskaságokat bízott ránk, hanem az Ő...
Menj és evangelizálj! – Ugandai származású misszionárius tartott lelkigyakorlatot Füzérradványon
Menj és evangelizálj! – Ugandai származású misszionárius tartott...
2019. január 28., hétfő 10:52

200 éve szentelték fel az ajaki római katolikus templomot

Ebben az évben az ajaki Nagyboldogasszony-templom felszentelésének 200. évfordulóját ünneplik, ezért az egyházközség képviselő testülete a 2019-es évet jubileumi évnek nyilvánította.

Az alábbiakban Gáspár Mátyás, Ajak plébánosa a jubileumi év meghirdetésére írt gondolatait közöljük:

Kedves Testvérek!
A jubileumi évben szeretnénk visszatekinteni a múltba, hogy tisztán lássuk őseink értékeit, amelyek meghatározták életüket, hogy példájukkal továbbadják azokat gyermekeiknek. Ajak az a település, ahol az emberek tisztelik őseik emlékét, őrzik a hagyományokat, amelyeket bátran adják tovább a következő nemzedék tagjainak.

A jubileumi év, amit most ünneplünk arra irányítja figyelmünket, hogy a jelenben élve ismerve a mai világ történéseit, csodálkozzunk rá az emberiség által elért eredményeket, és magára az emberre is. Látni kell azt a szellemi harcot, amely folyik e világban körülöttünk. Ebben a szellemi harcban „az idő lemarja a gyomokat” és megmutatja a maradandó értékeket. Az élet bármely területén (vallás-tudomány-kultúra) megtaláljuk ezeket az értékeket, amelyekre lehet jövőt építeni. Azt szeretnénk, hogy Ajakon a múlt és a jelen igazi értékei találkozzanak egymással. A jubileumi évvel Ajak jövőjét szeretnénk építeni, alakítani, gyarapítani.

Mit jelent ez? Akik ma Ajakon élünk – tisztában vagyunk vele, hogy nem velünk kezdődött az élet ebben a városban. Már a XIII. századból vannak írásos emlékek az itt élő katolikus közösségről. Az egri plébániák története című könyv szerint a jelenlegi 200 éves templomunk már a harmadik — katolikusok által épített — templom Ajakon. Érzékelhető a történelem lényege: minden generáció akkor él helyesen, ha úgy adja át a helyét a következő nemzedéknek, ha az folytatni tudja és akarja azt az életet, amibe bele született.
A külső építkezések látványosak a belsők kevésbé. A mai kor talán a külsőre jobban törekszik, mint a belsőre. De mindannyian tudjuk, hogy a jövőt az anyaméh hordozza, a család építi és a Mindenható Isten adja ajándékba.

Reménykedünk abban és imádkozunk azért, hogy Ajak a jövő városa legyen.
Ebben a jubileumi évben, amikor templomunk felszentelésének 200. évfordulójára emlékezünk, szeretnénk, ha minden lelki program építené, gyarapítaná családjaink, egyházközségünk és Ajak városának életét.
Ezeknek a gondolatoknak a jegyében kívánok minden Ajakon élő testvéremnek egyházközségünk védőszentjének, a Nagyboldogasszonynak oltalmában eltöltött Istentől megáldott jubileumi évet.

Gáspár Mátyás plébános

Forrás: Ajaki egyházközség honlapja

 • Galéria:
  • _MG_4254-1
  • _MG_4265-1
  • _MG_4268-1
  • _MG_4271-1
  • _MG_4273-1
  • _MG_4274-1
  • _MG_4278-1
  • _MG_4281-1
  • _MG_4284-1
  • _MG_4285-1

Free Joomla templates by L.THEME