Ne félj, csak higgy! – Fekete Károly református püspök hirdetett igét a debreceni szent Anna-székesegyházban
Az ökumenikus imahét negyedik napján, január 22-én dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyház...
Templombúcsút tartottak Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán
Árpád-házi Szent Margit domonkos-rendi apáca 750 évvel ezelőtt, 1270. január 18-án, 28 éves korában ...
Országos családreferens találkozót tartottak Nyíregyházán
Az egyházmegyei családreferensek szokásos évindító találkozóját tartották 2020. január 17-18-án Nyír...
A Jézus Szíve nagykilenced gyakorlata nem más, mint egy felajánlás, szerződés
„Gazdag gyümölcsöket és nagy átalakulást eredményez mindazokban, akik magukat neki átadják és buzgón...
Ne félj, csak higgy! – Fekete Károly református püspök hirdetett igét a debreceni szent Anna-székesegyházban
Ne félj, csak higgy! – Fekete Károly református...
Templombúcsút tartottak Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán
Templombúcsút tartottak Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán
Országos családreferens találkozót tartottak Nyíregyházán
Országos családreferens találkozót tartottak Nyíregyházán
A Jézus Szíve nagykilenced gyakorlata nem más, mint egy felajánlás, szerződés
A Jézus Szíve nagykilenced gyakorlata nem más, mint...
2018. december 23., vasárnap 20:44

Adventi lelkigyakorlaton vettek részt egyházmegyei fenntartású általános iskolák Geszteréden

„Mi, keresztények mindenkinek hirdethetjük az evangélium erejét, ha közösen törekszünk az irgalmasság testi és lelki cselekedeteire.” ( Ferenc pápa)
„Ezüsterdőn keresztül viszlek benneteket” - szólt irodalom szakos igazgatónőnk, akit buszos utazásunk közben ihletett meg a gyönyörű táj, Nyírtelekről Geszteréd felé. Közös adventi lelkigyakorlatra igyekeztünk december 21-én Geszterédre a Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskolába, amelyen a fülöpi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola pedagógusai is részt vettek.

A lelki nap szentmisével kezdődött a geszterédi római katolikus templomban, ahol Kerekes László plébános, valamint Törő András igazgató úr, mint házigazda és a geszterédi pedagógusok fogadtak bennünket, majd meghívott vendégek közül Dr. Tóth Tamás atya, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára mondott köszöntőt. A misét Kiss Tibor címzetes kanonok nyírtelek plébánosa mutatta be.

A délelőtt folyamán két előadást hallgathattunk meg az iskola aulájában, melynek a témája az irgalom volt. Az irgalom testi és lelki cselekedeteit tárta a hallgatóság elé Dr. Tóth Tamás atya. Összehasonlította a két szót: irgalom és kegyelem, majd elemezte, mit jelentenek ezek a ma emberének. Kitért arra is, hogyan és miként jelentkezik ez a fogalom a pedagógusok, avagy a papi hivatást választók életében és munkájuk során.
Megtörtént esetekkel és példákkal alátámasztva beszélt az irgalmasság testi cselekedeteiről (az éhezőknek ételt adni, a szomjazóknak italt adni, a szegényeket ruházni, az utasoknak szállást adni, a betegeket és a börtönben levőket látogatni, a halottakat eltemetni), majd utat mutatott az irgalmasság lelki cselekedeteihez (a bűnösöket meginteni, a tudatlanokat tanítani, a kételkedőknek jó tanácsot adni, a szomorúakat vigasztalni, a bántalmakat békével tűrni, az ellenünk vétkezőknek megbocsátani, az élőkért és holtakért imádkozni.
Az előadás után Törő András igazgató úr átadta a két meghívott iskolának az ajándékaikat, majd egy közös ebédre invitálta a jelenlévőket. A nyírteleki Szent Anna Katolikus Iskola vezetősége és tantestülete sem érkezett üres kézzel, egy közös ének felcsendülése után Horváth–Bócsi Irén intézményvezető asszony átadta a Szent Családot ábrázoló szoborcsoportot a vendéglátóinknak.

„Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.
Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra, ami biztosan megjött. Télen az első hóesésre. És várakozásunk ettől semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg, nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni, beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.” (Pilinszky János: Advent)

Áldott karácsonyt kívánunk mindenkinek!
Zagyva Klára tanárnő
Nyírtelek

 • Galéria:
  • DSC_7058a
  • DSC_7061a
  • DSC_7064a
  • DSC_7069a
  • DSC_7079a
  • DSC_7086a
  • DSC_7088a
  • DSC_7090a
  • DSC_7098a
  • DSC_7099a
  • DSC_7109a
  • DSC_7126a
  • IMG_20181221_091923a

Free Joomla templates by L.THEME