2018. november 17., szombat 10:54

A szegények nem függeléket jelentenek, hanem teológiai kiindulási pontot

„Amikor az egyház és a keresztény ember rá akar találni a saját arcára, nem tehet mást, mint hogy elindul a szegény ember felé. A szegények iránti szeretet teszi az egyházat katolikussá, vagyis egyetemessé. A szegények nem függeléket jelentenek, hanem teológiai kiindulási pontot az egyház megújulásához."

1987. október 17-én tömegek gyűltek össze Párizsban a Trocadéro épülete előtt elhelyezett emlékkő leleplezése alkalmából. Az emlékkőre Joseph Wresinski katolikus pap gondolatát vésték: „Valahányszor arra ítélnek férfiakat és nőket, hogy súlyos szegénységben éljenek, emberi jogok sérülnek. Magasztos kötelességünk, hogy erőink egyesítésével biztosítsuk a jogok érvényesülését.”
Az ünnepélyes szertartás végén Wresinski azt mondta: „Ma este mi – állampolgárok, miniszterek, képviselők, tisztviselők és mindenki más – szövetséget kötöttünk a munkanélküliekkel, az írástudatlanokkal, a nyomorban élőkkel, a hajléktalanokkal. Ez a szövetség nem egy éjszakára szól, hanem az egész jövőre.”

A szegénység elleni küzdelem világnapjának gondolata Joseph Wresinski atyától, az ATD – Negyedik Világ Mozgalom alapítójától származik. (ATD: aide à toute détresse – segítség mindenfajta nyomorúság ellen).
Joseph Wresinski francia katolikus pap (1917–1988) mélyszegénységben élő családban, lengyel apa és spanyol anya gyermekeként született a franciaországi Angers-ben. Papi hivatását alapvetően meghatározta, hogy születésétől kezdve megtapasztalta a legmélyebb nyomorúságot, s újraértelmezve az evangéliumot lelkipásztorként szinte mindvégig a nincsteleneket szolgálta. 1957-ben Noisy-le-Grand hajléktalantelepén a legnehezebb körülmények között élő családokkal együtt létrehozta az ATD – Negyedik Világ Mozgalmat, amely azóta világszerte elterjedt, és állandó munkatársai, valamint önkéntesei révén csaknem harminc országban segíti a legrászorultabbakat. Hite szerint az egyház „maga a szegénység, megvetettség, kirekesztés, ő a világ fekete báránya, számkivetettje. Emiatt a mindenki által leginkább megvetett és leginkább kirekesztett nép mellé kell állnia”.

2016. október 17-én tartották Bolognában a Reti della carità (A karitász hálói) elnevezésű, szegényekkel foglalkozó olaszországi szervezeteket tömörítő hálózat konferenciáját. A megnyitón Matteo Zuppi bolognai érsek a következő szavakkal fordult a résztvevőkhöz: „Amikor az egyház és a keresztény ember rá akar találni a saját arcára, nem tehet mást, mint hogy elindul a szegény ember felé. A szegények iránti szeretet teszi az egyházat katolikussá, vagyis egyetemessé.”
„A szegények nem függeléket jelentenek, hanem teológiai kiindulási pontot” az egyház megújulásához – ezt hangsúlyozta a II. vatikáni zsinat, és ezt emeli ki Ferenc pápa is, amikor azt mondja, egy „szegény és szegényekért élő egyházat szeretne" – tette hozzá a bolognai érsek.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Forrás: Magyar Kurír
Fotó: Öröm-Hír Sajtóiroda

  • Galéria:
    • Maczóék-1

Free Joomla templates by L.THEME