Egymást tápláló, éltető kenyerekké váljunk a hit kemencéjében – ökumenikus imahét
A Krisztus-hívők egységéért tartott imahét ötödik napján, január 23-án a Szent Miklós görögkatolikus...
Közös imaestek az keresztény egységért Ajakon
„… nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk…”
„… igen emberségesen bántak velünk…” (ApCs...
Ne félj, csak higgy! – Fekete Károly református püspök hirdetett igét a debreceni Szent Anna-székesegyházban
Az ökumenikus imahét negyedik napján, január 22-én dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyház...
Templombúcsút tartottak Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán
Árpád-házi Szent Margit domonkos-rendi apáca 750 évvel ezelőtt, 1270. január 18-án, 28 éves korában ...
Egymást tápláló, éltető kenyerekké váljunk a hit kemencéjében – ökumenikus imahét
Egymást tápláló, éltető kenyerekké váljunk a hit kemencéjében...
Közös imaestek az keresztény egységért Ajakon
Közös imaestek az keresztény egységért Ajakon
Ne félj, csak higgy! – Fekete Károly református püspök hirdetett igét a debreceni Szent Anna-székesegyházban
Ne félj, csak higgy! – Fekete Károly református...
Templombúcsút tartottak Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán
Templombúcsút tartottak Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán
2018. november 16., péntek 15:05

A debreceni Svetits köznevelési intézmény alapítóira emlékeztek

A debreceni Svetits intézmény alapítójára Svetits Mátyásra, a debreceni Kereskedelmi és Iparkamara első elnökére és feleségére Kojanitz Annára emlékeztek a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban a teremtésvédelem jegyében rendezett Svetits-hét központi alkalmán, november 16-án.

Ez a nap egyben Svetits Mátyásné halálának az évfordulója is, akinek végakarata szerint ilyenkor minden évben szentmisét mutanak be az iskolában. Ezúttal az intézmény Szent Kereszt-kápolnájában Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök által celebrált szentmisén vettek részt a diákok tanáraikkal együtt.

Palánki Ferenc megyéspüspök a szentmise homíliájának bevezető gondolataiban azon szentírási részekre utalt, amelyek az egyházi év vége felé a liturgiában szerepelnek, és Jézus végidőről szóló tanítását tartalmazzák. Mivel az evangélium örömhírt jelent, nem a világ végére, hanem annak beteljesedésére, az emberi élet és a világ teljességére gondolunk. Életünk meghívottság és egyben küldetés is. Isten a teremtett világot szépnek és benne az embert jónak alkotta. A főpásztor hangsúlyozta, az ember az egyedüli teremtett létező, aki szabad és szabadon tud választani a jó és rossz között, igent tud mondani arra a hivatásra, amire Őt Isten életre hívta. A hivatásunk pedig elsősorban nem más, mint az, hogy szeretetben éljünk.
Majd Palánki püspök atya az ifjúság helyzetéről, jövőképéről beszélt, amely téma a 2018-az októberi püspöki szinóduson is szerepelt. Elmondta, az a tapasztalat, hogy az ifjúság nagy része nem kér semmit az Egyháztól, és Istentől. A magyar fiatalok közül 4 % vallja magát vallásosnak. A szinóduson voltak ennek ellenkezőjét igazoló örömteli beszámolók is. Afrikában gyakori, hogy a dicsőítéssel egybekötött szentmisék akár 2-3 órán keresztül is tartanak.
A jóléti társadalmakban, ahol a fiataloknak gyakorlatilag mindenük megvan, nincs szükségük Istenre. De ott, ahol vágyakoznak egy jobb életre, és bizonyos dolgokban, élelemben, ivóvízben szükséget szenvednek, ott bennük van a vágyakozás az örök dolgok felé is. Ezt a nyitottságot kellene itt is megélni. A püspök atya bátorította a jelen lévő fiatalokat, hogy engedjék Istent belépni az életünkbe, és hagyják, hogy alakítsa őket.
A fiatalok főszereplői szeretnének lenni a világnak. Ez rendjén is van addig, amíg életük középpontjába Istent helyezik. Az Egyházban Jézus Krisztus a főszereplő. Életünkben Őt kell előtérbe helyezni. A főpásztor feltette a kérdést a jelenlévőknek: szerintük melyik a jobb: Sikerfilmben mellékszereplő lenni, vagy egy csapnivalóan rossz filmben főszereplő? Az életünk akkor lesz sikertörténet hangsúlyozta a főpásztor, ha az egyben üdvösségtörténet is: képesek vagyunk szeretni, Isten szándéka, akarata szerint élni, megőrizzük a ránk bízott teremtett világot, ahol Isten a főszereplő. Majd példaként említette Árpád-házi Szent Erzsébetet, aki világszerte ismert, és életének középpontjában Isten állt. Ezután az Iskola alapítójára, a Svetits házaspárra emlékezett, akik az iskola létrehozásával szintén maradandót alkottak.
Legyen tehát életetek sikertörténet, ahol Isten a főszereplő, hogy minden nap eltölthessen benneteket szeretetének ajándékai — fejezte be gondolatait palánki Ferenc megyéspüspök.

A Svetits házaspár három gyermekük korai halálát követően döntöttek úgy, hogy haláluk után vagyonukat iskolanővérek vezetése alatt álló nevelőintézet létesítésére fordítják. Végakaratuknak megfelelően a Svetits nevet viselő intézet vezetésére 1896-ban Temesvárról, a Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek – a mai Boldogasszony Iskolanővérek – (SSND) Magyar Tartományának központi rendházából érkeztek nővérek.

Merj alapító lenni!

 A szentmise után a Svetits házaspár emlékére állított emléktáblát koszorúzták meg. A koszorút Bártfay M. Zsuzsanna nővér, az intézmény igazgatója helyezte el. A koszorúzási ünnepségen Erdős István történelemtanár szólt a diákokhoz, aki az alapításról három gondolatot fejtett ki.

Az alapításhoz elsősorban az alapító szükséges, valamint jó tervek, célok, elszántság a megvalósításhoz. A Svetits házaspár a diákoknak hozta létre az iskolát, hogy hitben, magyarságban és tudásban gyarapodjanak. Majd Erdős István feltette a kérdést: Mikor van készen az alapítás? Az iskola megalapítása ugyan megtörtént, de még nincs készen, hiszen a benne tanuló diákok folyamatosan építik azt. Végül harmadik gondolatként azt hangsúlyozta, hogy az alapító mindig remél a jövőben, majd bátorította a diákokat, hogy merjenek ők is alapítók lenni, folytassák a megkezdett munkát. A Svetits házaspár három gyermeküket veszítették el, mégis Istenbe vetett hittel volt jövőképük, és létrehozták az iskolát.

Adjatok hálát az alapító házaspárért, akik elvégezték a maguk dolgát és most rátok vár ez a feladat, valamint legyetek méltóak elődeitekhez azzal, hogy ti magatok is alapítók lesztek —fejezte be gondolatait Erdős István.

Kovács Ágnes

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 7M7A0008-1
  • 7M7A0009-1
  • 7M7A0027-1
  • 7M7A0032-1
  • 7M7A0036-1
  • 7M7A0038-1
  • 7M7A0039-1
  • 7M7A0042-1
  • 7M7A0043-1
  • 7M7A0044-1
  • 7M7A0046-1
  • 7M7A0049-1
  • 7M7A0054-1 másolata
  • 7M7A0055-1
  • 7M7A0057-1
  • 7M7A0059-1
  • 7M7A0063-1
  • 7M7A0066-1
  • 7M7A0067-1 másolata
  • 7M7A0073-1
  • 7M7A0081-1 másolata
  • 7M7A0092-1 másolata
  • 7M7A0093-1 másolata
  • 7M7A0159-1
  • 7M7A0163-1
  • 7M7A0168-1

Free Joomla templates by L.THEME