Ökumenikus imahét Fehérgyarmaton
A 2020. évi ökumenikus imahét anyagát a máltaiak állították össze az Apostolok Cselekedetei egyik tö...
„Én azért jöttem, hogy életük legyen, és életük teljes legyen…!”(Jn 10,10) – Meditációs hétvégét tartottak Pócspetriben
Meditációs hétvégén vettünk részt január 24-én Pócspetriben, a Fília Alapítvány lelkigyakorlatos ház...
Egymást tápláló, éltető kenyerekké váljunk a hit kemencéjében – ökumenikus imahét
A Krisztus-hívők egységéért tartott imahét ötödik napján, január 23-án a Szent Miklós görögkatolikus...
Ökumenikus imahét Fehérgyarmaton
Ökumenikus imahét Fehérgyarmaton
„Én azért jöttem, hogy életük legyen, és életük teljes legyen…!”(Jn 10,10) – Meditációs hétvégét tartottak Pócspetriben
„Én azért jöttem, hogy életük legyen, és életük...
Rendkívüli, nem mindennapi szeretettel szeressük egymást minden nap! – Palánki Ferenc hirdetett igét az ökumenikus imahét záró alkalmán, a debreceni Református Nagytemplomban
Rendkívüli, nem mindennapi szeretettel szeressük egymást minden nap!...
Egymást tápláló, éltető kenyerekké váljunk a hit kemencéjében – ökumenikus imahét
Egymást tápláló, éltető kenyerekké váljunk a hit kemencéjében...
2018. november 09., péntek 14:07

Hálaadó ünnepséget tartottak a debreceni helyőrségi templomban

A Debrecenben állomásozó 24. Bornemissza Gergely Felderítő ezred sok éves hagyományt ápol azzal, hogy a védőszentjének, Szent Mártonnak ünnepén hálaadó ünnepségen vesz részt a helyőrségi templomként is ismert Megtestesülés-templomban. Idén november 9-én a katonákat, és elöljáróikat Szentesi Csaba őrnagy, görögkatolikus tábori lelkész és Sajtos Szilárd őrnagy, református tábori lelkész buzdította szavaival.

Szentesi Csaba atya a 316-ban Savariában (ma Szombathely) született Szent Márton példamutató életének mozzanatairól beszélt. Márton szülei nem voltak keresztények, így tudtuk nélkül 12 éves korábban jelentkezett katekumennek, vagyis hitjelöltnek. Apja jómódú, pogány katonatisztként szolgált a római hadseregben, így 15 évesen a császár parancsára, Mártont, mint veterán apa fiát besorozták a császári seregbe és lovas testőrtiszt lett. Egyszerűsége, életének tisztasága, önzetlen, felebaráti szeretete révén hamar kitűnt katonatársai közül. A legismertebb róla szóló történet szerint 334-ben egy téli este éppen kilépett Amiens kapuján, amikor egy nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Saját köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban.
Márton 339-ben, 22 évesen megkeresztelkedett, majd elhagyta a hadsereget és Poitiers püspökéhez, Szent Hilariushoz csatlakozott. Élete 371-ben újabb fordulatot vett, mert Hilarius halála után őt választották Tours püspökévé. Márton püspök jó pásztorként vezette nyáját, és Jézus Krisztus nevében sok csodát tett. Nagy erőt öntött az emberek lelkébe, de a legnagyobb tiszteletet életmódjával vívta ki, hiszen úgy élt, mint a legszegényebb testvére. Hivatását haláláig 397. november 8-ig kitartóan gyakorolta. Halála után nem sokkal szentként kezdték el tisztelni, liturgikus ünnepe november 11-én, temetésének napján van.

Sajtos Szilárd református tábori lelkész a becsületről, erényről és kitartásról beszélt a katonáknak. Mint mondta, mindhárom fogalom mély tartalommal bír, és ismert a Szentírásból is. A Példabeszédek könyve arról ír, hogy a rossz úton járókat utálja az Úr, de a becsületesekkel közösségben van. A zsoltáros szerint az Úr igaz tetteket szeret, a becsületesek meglátják az arcát.
Ugyanígy olvashatunk az erényről Pál apostol leveleiben, aki azt mondja: arra irányuljanak gondolataitok, ami igaz, tisztességes, igazságos, tiszta, dicséretes, erényes és magasztos. Az erény magasra emeli a nemzetet – olvashatjuk a Példabeszédek könyvében - a bűn pedig szegénnyé teszi a népet.
A kitartásról az Apostolok Cselekedeteiből vette gondolatát a református tábori lelkész, miszerint: őrködjetek arra, hogy hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget. Igaz emberségben Isten adja az önuralmat, amelyben benne van a jóban való kitartás, ebben a kegyesség a kegyességben pedig a testvéri szeretet.
Az ünnepségen közreműködött a Debreceni Helyőrségi Zenekar Pál István őrnagy, karnagy vezetésével.

Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 7M7A0215-1
  • 7M7A0222-1
  • 7M7A0229-1
  • 7M7A0233-1
  • 7M7A0241-1
  • 7M7A0243-1
  • 7M7A0244-1
  • 7M7A0252-1
  • 7M7A0255-1
  • 7M7A0258-1
  • 7M7A0262-1
  • 7M7A0263-1
  • 7M7A0264-1

Free Joomla templates by L.THEME