11. alkalommal tartották meg az Egyházmegyei Ministránstábort

Az Egyházmegyei Ministránstábornak ezúttal a nyíregyházi Szent Imre köznevelési intézmény kollégiuma adott otthont. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye támogatásával – július 3-7 között – létrejött táborral a fiatalok egész éves szolgálatát köszönték meg.

A ministránsok körében egyre népszerűbb találkozóra idén 10-11 plébániáról 61 fő ministráns jelentkezett. A tábort évről-évre Kálmán József ministránsreferens plébános vezeti, ebben segítségére volt Papp Tamás fehérgyarmati plébániai kormányzó, valamint a már egyetemista főministránsok: Kolozsi Imre (Ajak), Szabó Gergő (Döge) és Ilosvay Benedek (Nyíregyháza).

Az egyhetes tábor bőven kínált lehetőséget játékra, strandolásra, a sokak számára új impulzust jelentő csúszdapark élményeinek megtapasztalására, komolyabb gondolkodást is igénybe velő feladatokra és nem utolsó sorban a szentmiséken elhangzott üzenetek befogadására, elmélyülésre is.

A tábort indító szentmisét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, mint „legfőbb ministráns” mutatta be és látta el a fiatalokat tanításával július 3-án, a házigazda intézmény kollégiumi kápolnájában. Püspök atya elmélkedésében azt hangsúlyozta, hogy bár szemünkkel nem látjuk Jézust, a hitünkön keresztül a kenyér és a bor színe alatt láthatjuk Őt. A főpásztor gondolatait a Szent Tamás apostol ünnepén elhangzott evangélium alapján fogalmazta meg.  

„Hiszen, ha látom” szól a mondás, de amikor látunk valamit, azt meg tudjuk tapasztalni, és akkor már nem a hitről, hanem a tudásról van szó. Jézussal a hit által kerülünk kapcsolatba, Ő akar velünk találkozni, hogy nekünk adhassa szeretetét, saját magát: az Ő testét és vérét a kenyér és a bor színe alatt. Ennek a csúcsa a szentmise, amelynek vagytok ti a szolgái ministránsként. Mindannyian szolgálunk Jézusnak, hogy odaadhassa magát a híveknek, hogy megerősítse őket a hitükben.”

Ezekkel a gondolatokkal kezdte elmélkedését Palánki Ferenc püspök atya és rámutatott Szent Tamás apostolra, aki nem hitte el, hogy Jézus feltámadt. Ő nem volt együtt a tanítványokkal húsvétvasárnap este, amikor Jézus megjelent nekik. Egy hét múlva ismét együtt voltak, köztük Tamás is, és Jézus szeretettel utánanyúlt, hitet ajándékozott neki, és mindezt a közösségben adta.
Jézus megjelenhetett volna külön Tamásnak, de közösségben jelent meg. Püspök atya kifejtette, hogy Jézus mindenkit személyre szabottan szeret, de közösséget akar.

Tamást azzal szólítja meg, amivel ő kételkedett. Belelátott a gondolataiba, hitének nehézségeibe, és ugyanazokkal a szavakkal ajándékozta meg: Nyújtsd ki a kezedet és tedd oldalamba! S ne légy hitetlen, hanem hívő!” (Jn 20,27) Jézus mindannyiunk szívébe, gondolatába belelát. Látja a kétkedéseinket, azt, ha távol kerülünk a közösségtől, nincs kedvünk szentmisére menni, imádkozni, de mégis közösségben akarja magát ajándékozni nekünk. 

Püspök atya arra is felhívta a figyelmet, hogy Jézus itt kimond egy boldog mondást: „Most már hiszel, Tamás, mert láttál engem. Boldogok, akik nem láttak, és mégis hisznek!” (ld. Jn 20, 29).
„Ez nekünk is szól, mert még nem láthatjuk Jézust – de majd színről színre látjuk Őt –, a hitünkkel viszont már most is láthatjuk, mert hisszük, hogy a kenyér és a bor Jézus Krisztus valóságos jelenléte. Ezzel a hitel kell közeledni Hozzá, a szentmiséhez, hogy Jézus önmagát ajándékozó szeretetét, jóságát el tudjuk fogadni, hogy higgyünk és megtapasztaljuk Őt” – zárta gondolatait püspök atya.

A tábor lakói otthon érezték magukat a nyíregyházi kollégiumban. Kálmán József atya elmondta, minden évben más egyházmegyei intézmény fogadja be a táborozókat, így hazaérkeznek, és a pályaválasztás előtt álló ministránsoknak, valamint azoknak, akik már felvételt nyertek az adott iskolába lehetőségük van közelebbről is szemügyre venniük tanulmányaik következő helyszínét.

Már a megérkezés napján számtalan játék kínált lehetőséget az ismerkedésre. Az első napot a kedvelt számháborús játék, foci, csocsó, kosárlabda bajnokság röpítette el, majd másnap a NyíregyházaSóstógyógyfürdő fürdőkomplexumában töltöttek el időt. Szerdán kirándulós napot szerveztek, Tokaj, Szabolcs települések nevezetességei tárultak fel előttük és a gávavencsellői egyházközség híres vendégszeretete. Ide is hazavárták a ministránstábor résztvevőit, amely reggel szentmisével kezdődött, majd Ferenczi Richárd plébános és Czombáné Cserpák Ágnes hitoktató szellemi vetélkedővel, sorversennyel szórakoztatták az egyházmegye szolgálattevőit, az egyházközség hívei pedig sütöttek-főztek és finom ebédet tettek az asztalra.

Csütörtökön a debreceni csúszdapark élményeivel gazdagodhattak, pénteken, a tábor záró napján pedig különleges ajándékot kaptak, újmisés áldásban is részesültek. Csapó Márton újmisés atya mutatott be szentmisét a tábor résztvevőinek.  Ezen a napon még „KI mit tud” vetélkedőn vettek részt, valamint a helyi iskola testnevelő tanárai ügyességi játékokra hívták a résztvevőket.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye