2015. november 30., hétfő 09:26

II. Tettel, SzereTettel… szakmai konferencia a katolikus nevelésről

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége debreceni csoportja a debreceni katolikus emlékév tiszteletére konferenciát rendezett 2015. november 27-én Debrecenben, a Hajdú-Bihar megyei Megyeházán az Árpád teremben.  

A konferencián elhangzottak ráirányították a figyelmet az emberi kapcsolatokban, a neveléstudományokban, a nevelés gyakorlatában megmutatkozó krisztusi felebaráti szeretetre, és bemutatták az egyház szerepét a nevelésben.


Erdei Sándor, a Kész debreceni csoportvezetője bevezető gondolataiban kiemelte Bosco Szent János „Legyetek jók, ha tudtok” gondolaton alapuló pedagógiáját, amely példaként áll a keresztény nevelésben, majd hozzátette, legfőbb kettős szeretet parancs - „Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Szeresd felebarátodat, mint saját magadat.” (Mt 22,37-39) -, a leghatékonyabb a gyermekeink nevelésében.

Erdei Sándor ezután bemutatta a KÉSZ tagjainak közreműködésével készült almanach kiadványt, amely a szervezet 25. évfordulójára jelent meg, és egyben átadott egy példányt Palánki Ferencnek, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye új püspökének, aki szintén részt vett a konferencián.

A főpásztor megköszönvén a kedves fogadtatást, üdvözölte a konferenciát, majd folytatva Erdei Sándor gondolatmenetét, Barsi Balázs ferences szerzetes szavait emelte ki, miszerint, „legyetek jók, mert tudtok”. A püspök atya hozzátette, igyekezzünk minden emberben elsősorban a jót kell keresni.

Ezt követően Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nyitotta meg a konferenciát.

 Az államtitkár utalt a 300 évvel ezelőtti viszonyokra, amikor az adó 20 %-ból tízet az egyháznak tízet pedig a földesúrnak kellett fizetni. Mint mondta, több száz év távlatából látható, hogy amit az egyháznak fizettek az emberek, abból sokkal inkább létrejöttek az iskolák, kórházak, szociális intézmények, templomok, amelyeket aztán államosítottak, de nagy része visszakerült az egyház tulajdonába.  

Az egyházi intézmények kapcsán mindig előtérbe kerül a keresztény identitás kérdése. Az elmúlt évtizedekben identitásvesztés jellemezte Európát, pedig egyetlen országnak, civilizációnak nem lehet célja az identitása nélkül, az nem vezet sehová.  Az államtitkár kiemelte, az európai identitás nagyjából egyidejű a kereszténységgel, hiszen minden, ami európainak mondható, ami a hagyományokkal, kultúrával, társadalommal, közigazgatás szervezetével kapcsolatos azt a kereszténység alakította ki.  

A kereszténység továbbvitele tehát fontos – emelte ki az államtitkár.  Majd szintén Barsi Balázst idézve hozzátette, „Az ateista ember csak három másodpercig létezik, három másodperc múlva materialistává változik.” A mai társadalomban megváltoztak az értékek, és óriási annak kísértése, hogy túlfogyasztói társadalommá váljunk. Míg államalapító Szent István király minden tízedik faluban templomot építtetett, most minden tízedik település bevásárlóközpontot épít, mert abban keresik az emberek az értékrendet.  Tudatosítani kell bennük, hogy a pénzen túl messze más értékekre kell figyelni, és legyen a szeretet a mérce, amit a tettekkel  tudunk kifejezni – hangsúlyozta a politikus.

A konferencia vezető előadását Uzsainé dr. Pécsi Rita, a Josef Kentenich atya által alapított Schönstatt családmozgalom tagja,  kutatója tartotta a hatékony nevelésről, kiemelten az érzelmi intelligenciáról. Az előadó többek között azt hangsúlyozta, hogy az érzelmi intelligencia - amit hosszú ideig nem kutattak a neveléssel foglalkozó tudományok -, kiemelt szerepet játszik a nevelésben. Az ember fejlődésében minden akkor működik jól, ha azokat az érzelmek támogatják. Az érzelmi ingerekre az egész személyiség megmozdul. A pedagógia erre tud építeni, legyen az negatív, vagy pozitív inger, de a legnehezebb kiindulópont a közömbösség.

Pécsi Rita érdekes adatokkal, példákkal színesítette előadását. Azt is kiemelte, hogy a teremtés folyamán megszámlálhatatlan készséggel rendelkezik az ember, ami nem fejlődik ki magától, kell hozzá a törődés, gondozás. Az iskolák 92 %-a még ma is az ember értelmi intelligenciájára koncentrál, míg egy fejvadász cég 3 napig csak az érzelmi intelligenciát méri, amiből kiderül, hogyan tud valaki pl. váratlan helyzeteket megoldani, dönteni, irányítani stb… Példaként az előadó egy családanya a reggeli iskolába, munkába indulás előtt megmutatkozó problémamegoldó gondolkodását, türelmét,  magas logisztikai készségét stb… mutatta be.

Ezt követően az elméletben hallottak gyakorlati megvalósulásairól osztották meg gondolataikat a hallgatósággal Ivanics M. Andrea SSND, házfőnöknő (Boldogasszony Iskolanővérek Magyar tartománya, debreceni Svetits Intézet) „Törd meg az élet kenyerét – az iskolanővéri nevelés lényege, szellemi bátorságra nevelés és szívképzés címmel, valamint  P. Andrésfalvy János SDB a Szalézi Rend kazincbarcikai Don Bosco Általános katolikus oktatási intézmény igazgató helyettese az iskola nevelési módszereiről, annak gyakorlati megvalósításáról beszélt.

Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 7M7A1452-1
  • 7M7A1481-1
  • 7M7A1502-1
  • 7M7A1504-1
  • Erdei Sándor
  • Uzsainé dr. Pécsi Rita