Nyomtatás
2015. november 09., hétfő 09:30

„Számon-tartva" - kiállítás a kommunista egyházüldözés pap áldozatairól

„SZÁMON-TARTVA” című kiállítást nyitott meg dr. Dénes Zoltán, Berettyóújfalu plébánosa 2015. november 4-én, a kommunista diktatúra áldozatainak az emléknapján a Római Katolikus-templom plébániáján. A vándorkiállításon az üldözött papok hagyatékaiból rendezték be.

A kommunizmus áldozatainak emléket állító kiállítás címe arra utal, hogy a Belügyminisztérium a diktatúra idején a papokat „számon tartotta”, a börtönben számuk volt a raboknak. Vértanúinkat, hőseinket nekünk sem szabad elfelejtenünk, emlékeznünk kell az igazságért vállalt áldozatukra, vagyis számon kell tartanunk őket.

A kiállítás a kommunista diktatúra harminc pap vértanújának és üldözöttjének személyes tárgyait is bemutatja. Tikovits Ernő, a kiállítás szerzője az egri Szent István Rádió munkatársa az ország egész területéről gyűjtött anyagot, így Brenner János, Kenyeres Lajos és más vértanúk emlékei mellett ma élő, börtönviselt papok anyagai is láthatók. Megtekinthető továbbá a Kuklay Antal tulajdonát képező stencilező gép, amivel a kispapok 1956-ban kiadványaikat sokszorosították, és Rédly Elemér poggyásza, amelyet kiszabadulása után csomagolt össze, mert számítani lehetett arra, hogy hamarosan újra lecsukják.

A ferences vértanúk, így Kiss Szaléz (volt debreceni plébános) és Károlyi Bernát életét felidéző tárgy együttes is helyet kapott a tárlaton. A kiállítás legértékesebb részét Zadravetz István ferences püspök börtönben használt miseeszközei, valamint a hatvanas években a püspök által végzett titkos papszentelések kellékei képezik.

A kiállítás a tervek szerint 2015. december közepéig látogatható.

Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 1kep-1
    • 44-1