2015. november 04., szerda 10:00

Megtartották a katolikus emlékbizottság utolsó ülését

Bosák Nándor nyugalmazott püspök, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója a Katolikus Újjászületés 300. évfordulójára életre hívott emlékbizottság tagjait hívta össze 2015. november 3-án a püspöki hivatalba, hogy az emlékév végéhez közeledve megköszönje a bizottsági tagok munkáját, támogatását.

A főpásztor örömét fejezte ki azért, hogy a város és intézményeinek vezetői magukénak, saját ügyüknek tekintették a katolikus emlékévet. Majd köszönetet mondott Papp Lászlónak, Debrecen polgármesterének és mint az emlékbizottság tagjának a város nyitottságért, hiszen mind vallási és mind társadalmi oldalról kiemelt módon kezelték a programjainkat. A főpásztor püspöki szolgálata egyszerre fejeződik be az emlékévvel, mint mondta, ez jelenti a múltat, amelynek felidézése a jövőre vonatkozó feladatokra irányul. Ez a folyamat valósul meg most, hiszen Palánki Ferenc, az egyházmegye új püspöke még az emlékévben megkezdi munkáját.
Dr. Keresztesné Várhelyi Ilona az emlékév koordinátora röviden összefoglalta azt a közel 62 programot, amelyek az emlékévben Debrecen katolikusait helyezték a középpontba. Fesztiválok, családi és sportesemények, zenei rendezvények, konferenciák, előadások, színvonalas kiállítások, könyvbemutatók, vallási és kultuszesemények, szobor és emléktábla avatás, közterület elnevezése, színház, film, karitatív események gazdag, élménydús időszakról tanúskodnak.
Az emlékbizottsági tagok hozzászólásaikban egybehangzóan az év sikerességét emelték ki, amely mindenki számára építő, gazdagító, felemelő volt.
Papp László polgármester gondolataiban a város vallásköziségét emelte ki. Mint mondta, Debrecenben az egyházak a lehető legjobb kapcsolatban állnak egymással, ezt tanúsította az elmúlt heti püspöki kerekasztal-konferencia is. Megköszönte a város részvételi lehetőségét az emlékévben, majd javasolta, hogy dokumentálás céljából készüljön egy évkönyv, a 300 – Katolikus Újjászületés Debrecen című debreceni katolikus emlékév egész évi eseményeiről és annak résztvevőiről. Az évkönyv megjelentetésében a város támogatásáról biztosította a debreceni püspökséget. Végül tájékoztatta a résztvevőket, hogy az emlékév méltó záróakkordjaként még ebben az évben II. János Pálról elnevezett térrel gazdagodhat a város. Javaslata szerint a Nagyerdőn a Békás-tó és a Ködszínház közötti impozáns tér lenne erre a legalkalmasabb, annál is inkább, mivel 1991-ben a pápa, a debreceni látogatásakor a közelben lévő Nagyerdei Stadionban szállt le helikopterrel. A tér elnevezéséről a következő közgyűlésen hoznak döntést.
Papp László az alkalmat megragadva megköszönte Debrecen önkormányzata és a város polgárai nevében Bosák Nándor 22 évi püspöki szolgálatát, amely során, mint mondta, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nagy fejlődésen ment keresztül. A főpásztor legnagyobb érdemének tekinti a felekezetek közötti párbeszédet, amely közelebb hozta egymáshoz a két nagy felekezet polgárait. A polgármester köszönetképpen egy XVI. századi Velencei Bibliát és a püspök atya debreceni sajtómegjelenéseiből egy impozáns „Különszám" című albumot adott át.

Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • IMG_1479-1
  • IMG_1487-1
  • IMG_1491-1
  • IMG_1494 2-1
  • IMG_1494-1
  • IMG_1499-1
  • IMG_1504-1
  • IMG_1510-1