2009. július 01., szerda 02:00

Kolping-ház avatása Debrecenben

Június 29-én Szegedi Kálmán atya, a Debreceni Kolping Család Egyesület prézese felszentelte az egyesület székházát Debrecenben. A létesítmény Csóra Miklós kolping tag, akolitus adománya. A nagylelkű vállalkozó is akinek tanújelét adta közismert keresztényi alázatának és szerénységének. „Mindent a Jóistennek köszönök. Az Ő kegyelme, hogy módom volt segíteni közösségemet" – mondta.
Az átadási ünnepségen dr. Szulyovszky Menyhért világi elnök az öt és féléves múlt rövid áttekintése során elmondta, hogy Debrecenben 2003. őszén jött létre Kolping-család, dr. Katona Imrének, a Magyarságmentési Misszió Alapítvány Kuratóriuma néhai elnökének szorgalmazására. Felidézte az elmúlt időszak néhány egyéb jelentősebb tevékenységét, majd a tagság figyelmébe ajánlotta a 2008. márciusi alsópáhoki stratégiai tanácskozás legfontosabb útmutatásait. Ezek között a legfőbb: Jézus Krisztus tanításának a talaján állni, ahogy azt Boldog Kolping Adolf is tette. Az ő tanítása: helytállni a munkában, a családban, az egyházban, hogy hozzájáruljunk a társadalom keresztényi arculatának formálásához. Ezt a gondolatot húzta alá a prézes atya is. Egy házat felépíteni nem elég, „be is kell azt lakni", azaz megtölteni lelkiséggel. Ez a jövőbeli feladatunk.

A munkához mindig jól jön a jó példa, a jó ötlet. Ezzel szolgált Csathó Csabáné Erika, a keleti körzet titkára, aki megtisztelt látogatásával, és a Kolping-családjuk életéből megemlített néhány olyan tevékenységet, amelyek ötletként is szolgálnak.

Vendégként tisztelhettük Haranghy Sándor építőmérnököt, a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend lovagját, aki többek között például az erdélyi Gyímesfelsőlok díszpolgára is és parancsnokhelyettesét, Vida Sándor villamosmérnököt, akiknek keresztény eszményei azonosak a Kolping-mozgalom eszmeiségével: „hittel az elesettekért". Ők ígérték, hogy a Debreceni Kolping Család Egyesületet is segíteni fogják, főként a határon túli testvérközösségek támogatásában.

Az avató ünnepségen nem hiányzott a „könnyedebb oldal" sem: a vers és az ének, amiket részben egyéni előadásban hallgathattunk, részben közösségileg énekeltünk. (Köszönet minden közreműködőnek.) Illesse köszönet dr. Szabó Máriát is, aki kedves kolpingos kitűzőt ajándékozott mindnyájunknak.

Végezetül álljon itt a DKCSE elérhetősége.

Cím: 4027 Debrecen, Böszörményi út 1.
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Isten áldja a tisztes ipart!

Bérces Mária Klára