2008. április 10., csütörtök 02:00

A Biblia Hete Nyírábrányban

„Amikor egy polgármester már nem tud milyen eszközhöz nyúlni, hogy a politikai, gazdasági, morális válságban lévő országban jobbítson a településén élők sorsán, akkor vissza kell nyúlni azokhoz az értékekhez, amelyek mindig is segítették a magyar nemzet felemelkedését." – Dr. Szilágyi Mária Nyírábrány polgármestere és az önkormányzat képviselőtestülete ezekkel a gondolatokkal kezdeményezte a Biblia Hete rendezvényt március 30-tól április 6-ig Nyírábrányban.
Az ökumenikus rendezvény fővédnökségét Bosák Nándor római katolikus-, Keresztes Szilárd görög katolikus-,és Bölcskei Gusztáv református püspökök vállalták, akik jelenlétükkel is támogatták ez a törekvést.

A hét során több napon keresztül Biblia magyarázattal szenteltek figyelmet a Szentírásnak, de ellátogattak Vizsolyba, szervezetten meglátogatták a helyi templomokat, valamint regionális vetélkedőre invitálták a Szentírásban jártasabb általános iskolás diákokat. A Biblia Hete gazdag programjához tartozott Dr. Ötvös László kutató lelkész magán Biblia gyűjteményének kiállítása és a település egyházi rendezvényeit bemutató fotókiállítás is. A Biblia Hét ökumenikus istentisztelettel zárult a helyi görög katolikus templomban, majd a Művelődési Házban Dr. Szilági Mária polgármester asszony mondott köszönetet mindazoknak, akik jelenlétükkel, előadásukkal, munkájukkal támogatták a rendezvényt. Értékes ajándékként értékelte a Biblia Hetét, amelynek többek között az volt a célja, hogy a közösség összefogását erősítsék. Majd elmondta, egy hétig nem politizáltak, csak a Bibliáról beszélgettek, amiből próbálnak hitet és erőt meríteni, hogy az előttük álló nehéz időszakot közösen át tudják vészelni. A lakosságot is megérintette a héten megtapasztalt összefogás ereje.

A záró ünnepségen Tóth László püspöki titkár előadásában megköszönte a település igyekezetét, amely meghallotta a Biblia Évének felhívását.

– Modern korunknak érdekes, de érthető törekvése, hogy vissza akar térni a forrásokhoz – mondta. – Vágyunk az egyszerű, tiszta, érthető gondolatokra, a rendre, az igazságra, és a belső békére. – Majd az 1993-bna elhunyt Mensáros László Kossuth díjas színművész vallomásából idézett. „A biblia gyermekromtól fogva hűséges társam, nehéz helyzetekben mindig támaszom, vigasz a vigasztalanságban, remény a bajban, kiút a reménytelenségben... A Biblia az én számomra szent – írás. Szent, mert megtanít önmagunkkal és a világgal békében élni, mert megóv a kétségbeeséstől, megerősít hitemben, ami szerint az igazságnak akkor is győznie kell, ha az életem kudarcok sorozata..." Ez a vallomás hordozza mindazon gondolatokat, amiért valóban érdemes visszatérni a forráshoz, a Bibliához.

Végül „Biblia a költészet tükrében" címmel hitvallások, gondolatok hangzottak el a Szentírásról az Ábrányi Emil Általános Iskola irodalmi színpadának előadásában. A záró rendezvényen közreműködött a Debreceni Szent László kórus, valamint a helyi idősek otthonának kórusa.

Kovács Ágnes
sajtóiroda