2008. április 14., hétfő 02:00

Észak-keleti regionális hálótalálkozó Debrecenben

Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Partium, Délvidék és Észak-kelet Magyarország kisközösségeinek képveselői érkeztek az Észak-keleti regionális Háló találkozóra április 11-13-ig Debrecenbe.
A program során bűnbánati liturgia, kiscsoportos beszélgetések, előadás, „bogozás„ szentmisék segítették a találkozó eredményességét. A nyitó szentmisén Bosák Nándor megyéspüspök bátorítota a közösségek tagjait kapcsolatuk erősítésére, az összetartozás evangéliumi megélésére, mélyítésére ,majd jelképesen közösen hálót szőttek, mindenki hozzákötötte a maga kis "közöségét„ a nagy hálóhoz a bemutatkozás során.

Debrecenben két éve, hogy kéthavonta hálós miséket tartanak azzal a céllal, hogy az egyes plébániák ne éljenek elszigetelten, hanem nyissanak egymás felé, szerezzenek tudomást más közösségek programjairól, tájékoztatott Báránkó Andrásné debreceni koordinátor. A bogozó csoportban minden plébániáról vannak képviselők, akik rendszeresen találkoznak és viszik a helyi közösségeiknek a hírt. Debrecenben nagyon sok közösség működik, van olyan plébánia, ahol mintegy 30 csoport van jelen. Előfordul, hogy plébánián belül nincs átjárás a csoportok között.

A Háló segít

Gaga Zsuzsa országos vezetőségi tag, Észak-keleti régió koordinátora arra a 18 évvel ezelőtt megalakult hálóra emlékezett, amikor Budapesten bázisközösségek találkoztak, mert úgy érezték, hogy elszigetelődnek egymástól. Később egyre több határon túli közösség is csatlakozott a nagy Hálóhoz. Az első években csak egy-két találkozót rendeztek, ebben az évben már 70 alkalommal jöttek össze a közösségek képviselői. A hálónak négy tagu vezetősége koordinálja és hozza meg a Kárpátmedencei Hálót érintő stratégiai döntéseket. Minden országnak van felelőse, az ő mumkatársaik a a Kárpát medencében jelenleg is segítő százötvenen „bogozó". A Háló nem egy új mozgalom, új lelkiség, hanem a meglévő közösségeket öszefogja, erősíti, munkájukat segíti – fejtette ki Gaga Zsuzsa. A gyakorlati tapasztalat is megrősíti a Háló szükségességét, amikor a bajban határokon keresztül segítenek egymásnak. Nagyon sok „szövetség" testvérváros, baráti kapcsolat alakul. Amikor Kárpátalján árvíz volt, a legelső szállítmányok a Hálón keresztül jutottak el egyenesen a plébániákra. Majd amikor Erdélyben volt az árvíz, a Kárpátaljaiak adakoztak.

Örök életre születés-nap

Oláh Miklós hajdúszoboszlói görög katolikus parókus rendszeres résztvevője a debreceni hálós miséknek, előadásában a közösség, az egység kiemelkedő szerepét „bogozta". Kiemelte, hogy nemcsak vasárnap, hanem keresztelkedésünk óta társai vagyunk egymásnak Isten közöségében. Mindannyian ünepeljük a születésnapunkat, ami a földi a múlandó életre való születésünk pillanatát, napját ünnepli. De ünepeljük-e a keresztelésünk napját, ami az örök életünk kezdetét jelenti? A keresztelés nagyobb emény – emelte ki a parókus atya, és bátorítota a jelenlévőket szenteljenek nagyobb figyelmet eme jeles napnak is. – A közösség, szabad egyének önkéntes társulása – fogalmazott a parókus atya –, majd hozátette, a szabadság Isten „találmánya". Ő a Szentírás szavain keresztül útmutatást adott, és az egyén szabadon dönthet hogy azt elfogadja, vagy sem.

Közösségek közössége

A háló a közöségek közössége, az egyház megvalósulása a mindennapokban. Olyan mint a kovász, a fény, a só, amely a nagy tömegbe helyezkedik, hogy azt áthassa, megváltoztathassa.

Oláh Miklós atya továbbá felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy a közösség: 102, a szövetség: 57 és az együtt kifejezés 607 helyen fejezi ki Isten szándékát a Szentírásban. A közösség alapfeltétele a létezésnek az együttműködésnek, különben elpusztulunk. A manapság, különösen a fiatalok körében divatos „tömegélés", menekülés a helytállás, a bátorság, a feladat elől. Majd mindezt a Mécs László „A pisztrángok példája" című versével illusztrálta. A pisztrángok nemcsak az árral szemben úsznak hanem felfelé a lezúduló patakban.

„A pisztrángoktól ezt tanultam:
sohasem úsznak ők az árral,
de mindig szembe, mindig hősként,
glédában, egy kicsit vadultan,
rugalmasan, nagyon frissen,
hol zuhatag fájdalma szisszen.

Őrült erőkkel szembeszállva,
föl a zokogó zuhogókon,
szirtek között, vízesések
több méteres habzó haragján
föl, szárnyak nélkül szinte szállva
szökdösnek, diadalt aratván,..."

Kovács Ágnes
sajtóiroda