2008. május 05., hétfő 02:00

Egyházmegyei gyermeknap Nagykálló-Harangodon

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye programjai között már hagyományként van jelen a Nagykálló-Harangod csöndet hirdető, 75 hektáros, tavas, erdős, ligetes dombjai között rendezett gyermeknap. A gazdag programokat kínáló nap az egyházmegye legkisebbjeinek találkozója, ahol évről évre egyre többen kapnak kedvet a részvételhez. Az elmúlt hétvégén mintegy 40 településről kilencszázötvenen – gyermekek hitoktatóikkal, papjaikkal együtt fogadták el a meghívást, kapcsolódtak be az akadály-, sorversenyekbe, és vettek részt érdekes foglalkozásokon. Az Ekler Dezső építész tervei alapján készült hét faépületben helyet kapott a kézműves ház, a táncház, ismerkedhettek bibliai tájakkal, elsősegélynyújtás bemutatása során megtanulták, hogyan segítsenek bajba jutott társaikon, de percek alatt népes társaságuk akadt az állatsimogatásra váró háziállatoknak is. A 600 liter gulyásleves időben elkészült, de sokan az erdei szabadtüzű kemencében sült illatos kapros, szalonnás lángos ízeivel is gazdagították aznapi gasztronómiai élményeiket.
Ebéd után a hangulatot a tetőfokára hágott a Képmás zenekar koncertjével, majd a természet zenei élményei – a madarak éneke – segítette hozzá az elfáradt népes közönséget, az elcsöndesedésre. Az erdő szélén megtartott püspöki szentmisén szívvel lélekkel éneklő, gyermekek szeretettel hallgatták Bosák Nándor püspök atya gyermekkori élményeit a tisztaszoba asztalán elhelyezett díszes, képes Biblia világáról. Később, mint mondta, a bérmálására kapott Újszövetségi Szentírást néhány nap alatt elolvasta, kiemelve belőle annak üzenetét. Majd visszaemlékezett egy bibliaversenyre, ahol a legszebb szentírási idézeteket kellett bemutatni. A püspök atyának az óta is segítségére vannak ezek a gondolatok akkor is, amikor másokat tanít, valamint az élet különböző helyzeteiben való eligazodásban. A főpásztor arra kérte a gyermekeket olvassák a Szentírást, gondolkozzanak el az Úr Jézus üzenetén, hogy az, mindannyiuk számára az élet könyvét jelentse.

A szentmise végén a gyermekek Bosák Nándor püspök atyát köszöntötték püspöki kinevezésének és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megalapításának 15 évfordulója alkalmából Isten áldását kérve további életére szolgálatára Végül a főpásztor kihirdette a sorversenyek akadályversenyek, valamint a Biblia-éve kapcsán megrendezett korábban lezajlott egyházmegyei hittanverseny eredményét. Az akadályverseny első helyezettjeként a nyíregyházi plébánia csapata vitte el a pálmát, másodikként Pócspetri-Kállósemjén, és harmadikként Fényeslitkei hittanosoknak tapsolhatott a közönség. A kétfordulós egyházmegyei hittanverseny során három kategóriában mérhették össze bibliaismereteiket a hittanosok, így kategóriák győztesei: Szopkó Barbara orosi, Tamus Elvira debreceni, Burkus Nikolett és Maklári Judit kisvárdai hittanosok lettek. Bosák Nándor főpásztor az 1., 2. és a 3. helyezetteket egy-egy Szentírással ajándékozta meg.

A szervezési feladatokon Kardos György hitoktató, és Tóth László püspöki titkár koordinálásával mintegy 70 fő, nyíregyházi és debreceni fiatalok, hitoktatók már egy hónapja munkálkodtak. Áldozatos munkájukra, további szolgálatukra Isten áldását kérjük.

Kovács Ágnes
sajtóiroda