2008. május 05., hétfő 02:00

Szent Lászlós sikerek Nagyváradon

Nagyváradon immár 17. alkalommal rendezték meg Festum Varadium címmel a romániai magyarság ünnepségsorozatát. Az egy héten át tartó esemény egyik jeles rendezvénye volt az április 25-én és 26-án tartott Mátyás és kora című regionális történelmi vetélkedő. A romániai iskolák mellett számos magyarországi középiskola is képviseltette magát, köztük a kisvárdai Szent László Katolikus Szakközépiskola is.
A 12. D osztály három tanulóját: Balogh Juditot, Szántai Klaudiát és Szikszai Andreát érte az a megtiszteltetés, hogy iskolánk színeiben indulhatott ezen a nívós történelmi versenyen. A megmérettetést hosszú és kemény felkészülés előzte meg, amelyben a kis csapatot Szűcs András tanár úr irányította. A lányok így emlékeznek a Nagyváradon eltöltött napokra és a nemes versengésre:

„Az első napon került sor a pályázati munkák tudományos bemutatására. A számos kiváló bemutató közül a mienket találta a zsűri a legkiforrottabbnak, legötletesebbnek. Előadásunkat színesítettük a korai magyar reneszánsz egy kiváló költőjének versével: Janus Pannonius Búcsú Váradtól című gyönyörű elégiáját csapatvezetőnk, Szikszai Andrea szavalta el. Ebben a kategóriában kis csapatunknak sikerült az előkelő I. helyet megszereznie.

A történelmi vetélkedőn is sok érdekes, gondolkodtató és izgalmas feladat várt reánk. Itt a nyolcadik helyen végeztünk. A szép eredményekért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Szűcs tanár úrnak, aki felkészített bennünket, és Maga László iskolalelkésznek, aki segítségünkre volt abban, hogy eljussunk ebbe a gyönyörű városba. A versenyeket követően, az esti szabad program keretében lehetőségünk nyílt arra is, hogy a történelmi Nagyváradot „fényruhájában" csodáljuk meg. A templomok egyszerű szépsége, a Városháza pompája, és a várost átszelő Sebes-Körös örökre az emlékezetünkbe vésődött, s most már mindannyian értettük a Váradtól nehéz szívvel búcsúzó Janus Pannoniust. Ezen a két napon gazdagodtunk tudásban és kapcsolatainkban is. Csodálatos embereket ismerhettünk meg, és barátságokat kötöttünk. Jó volt „kisvárdainak" lenni Nagyváradon. "

Balogh Judit, Szántai Klaudia Szikszai Andrea