2008. július 20., vasárnap 02:00

A grazi kórusolimpia ezüst fokozatát kapták

2008. július 9-19-ig rendezték meg Ausztriában Grazban az 5. World Choir Games-t. A világ 69 országából 437 kórus érkezett a fesztiváljai, szinházi és operaelőadásai, múzeumai által is vonzó stájerországi fővárosba. A minden irányból gyalogosan is elérhető városképből kiemelkedő Schlossbergről ragyogó kilátás nyilik a városra. Másik nevezetessége a csillagászati témákat és jeléképeket uraló 24 dísztermű Eggerberg-kastély,parkjában pávák és őzek sétálnak.
A kórusolimpiára Debrecenből a Svetits Intézet „Voces Iuvenum Gyermekkar" és kísérői július 10-én érkezett, őket az Eggerbergi iskolanővérek látták vendégül.

A debreceni kórusnak nem kellett részt vennie a versenyt megelőző kvalifikációban, csak a versenyen. A gyermekkari kategóriában 62 kórus lépett fel, a „Voces Iuvenum Gyermekkar" ezüst fokozatban részesítették.

Az olimpiai győztes kórusok hangversenyére vasárnap este került sor. A fesztivál hangulat uralta nagy hangverseny csarnokban a gyermekek nemcsak saját de egymás sikereinek is önfeledten örültek. A zene a közös nyelv, közel hozta egymáshoz őket, barátságok szövődtek, kaprcsolatok alakultak.

A hazautazás során a debreceni gyermekkórus ellátogatott az ausztriai kegyhelyre Mariazellbe, majd útjuk Bécsbe vezetett. Itt megcsodálhatták a Stephansdomot, a Hoffburgot, valamint a Schönbrunn kastélyt és a hozzá csatlakozó francia stílusú parkot.

Az ezüstfokozatú „Voces Iuvenum Gyermekkar" vezetője és felkészítő tanára: Dobi Lászlóné a Svetits Intézet tanára.

Kovács Ágnes
sajtóiroda