2008. július 14., hétfő 02:00

Elmentek, de magukban vitték szeretetünket!

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász és a Kelet karitász Alapítvány meghívására 38 dévai gyermek és 2 kísérője látogatott el Kelet-Magyarországra. A július 14.-től 27.-ig tartó programsorozat első hetében Nyíregyházán. Kisvárdán Ajakon és Nagykállóban a karitászcsoportok befogadó családjaiban töltöttek el egy élményekben gazdag hetet.
Július 21-én Hajdúszoboszló Római Katolikus közössége és Debrecen Megtestesülés Plébániája látta vendégül gyermekeinket. Este már Gergelyiugornyán, a Tisza partján foglaltuk el a Karitász üdülőt. Az esős, rossz idő ellenére a napkori karitász önkéntesei kiváló programokkal szórakoztatták a gyermekeket: gyöngyfűzés, gipsz és üvegfestés és más kézműves programok színesítették a kínálatot. Volt nemezelés, fafaragás, sportvetélkedő. Két alkalommal, igaz fedett strandon, de megkóstolták a fürdőzés örömeit is. Csütörtökön este a bizalom útján járva éjszakai túrát tettünk és gyertyák gyújtottunk szeretteinkért, segítőinkért és a gyermekek ismert, ismeretlen szüleiért. Pénteken a tábortűznél bibliai jeleneteket mutattak be, majd diszkó zárta a napot. Szombaton részt vettünk a Családok Napja rendezvényen, Kisvárdán, ahol 1 órás műsorban mutatták be alapítványukat, zenei és verstudásukat a gyermekek. Este a Borbányai Ifjúsági Zenekarral töltöttünk vidám órákat. Vasárnap Máriapócson részt vettünk a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 15 évét ünneplő jubileumi szentmisén. Onnan indultak haza Dévára.

Az ötödik éve tartó táboroztatás felejthetetlen élményeket adott a gyermekeknek, a 7 hajszolós segítőnek és a befogadó és adományokat gyűjtő karitász közösségeknek. Az élményeken túl közel 1 millió forintot vittünk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban élő gyermekek támogatására. Novemberben már Déván találkozunk újra a mieinkkel.

Gégény Béla
karitász igazgató