2008. július 28., hétfő 02:00

EWALD Rézfúvós Kvintett koncert a fehérgyarmati Római Katolikus Templomban

A Szatmári Rézfúvós Fesztivál keretében 2008. július 26-án 19.30 órai kezdéssel a fehérgyarmati Római Katolikus Templomban a világhírű, több nemzetközi díjjal, Magyarországon többek között Liszt-Ferenc-díjjal, többszörös Artisjus-díjjal kitüntetett EWALD Rézfúvós Kvintett adott koncertet.
A koncert előtt Gábor atya köszöntötte a megjelenteket, majd Szalai László református lelkész, a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke megnyitója előtt az EWALD egy lendületes nyitányt adott elő a jubileumi előadás tiszteletére: Leonard Bernstein, világhírű amerikai zeneszerző Candid c. nyitányát.

Szalai László megnyitójában Bakó Leventét a fesztivál motorjának nevezte. Kiemelte, mennyire fontos, hogy legyen egy közösségben, városban ilyen fesztivál is, mert a zene a lélek tisztítója, a lélek mosdóvize. „A lelkünknek is szüksége van megtisztulásra, erre pedig alkalmasabb helyet nem találunk, mint az Isten házát." – hangsúlyozta.

A megnyitó után Bakó Levente többek között megosztotta velünk a fesztivál egyik érdekességét is: Molnár Lászlót, aki az első fesztiválon fellépett, felvették a Torinói Operaházba.

Levente vicces, az együttessel valóban megtörtént „élménybeszámolókkal" tarkította a koncertet, többek között azért is, hogy a fiúk levegőhöz jussanak, és hogy még élvezetesebbé, vidámabbá tegye ezt az estét.

Az együttesnek a vérében van a zene, és olyan átéléssel játszanak, egész testükkel, amely révén a hangzás és látvány összjátéka különös hatást kölcsönöz előadásuknak.

Az együttes nyitott minden stílusra és irányzatra, és olyan embereket is leültetnek egy órára, illetve olyan embereknek is örömet szereznek, akiknek csak a Fesztivál keretében van lehetőségük megismerni a rézfúvós zenét, és hallgatni rézfúvós koncertet.

Az idei fesztivál már az ötödik alkalom, nemcsak a fehérgyarmatiak, hanem a környező települések lakóinak örömére.

Az együttes tagjai:

Bakó Levente: trombita (művészeti vezető)
Tarkó Tamás: trombita
Kovalcsik András: kürt
Magyar Péter: harsona
Peresztegi Attila: tuba


Dr. Kádár Brigitta