2008. augusztus 01., péntek 02:00

Örökfogadalom tétel Debrecenben

2008. július 31-én ünnepélyes örökfogadalmat tett három nővérünk: Erős Katalin M. Renáta, Kutas Szilvia M. Janka, Nyúl Patrícia M. Fidelis.
Az iskolanővérek közös nyári lelkigyakorlatának idén is Debrecenben a Svetits Intézet adott otthont, itt gyűltek össze a magyarországi intézményekből, ill. a Kárpát-medencéből a nővérek. Az együtt töltött csendes egy hét végén köszöntöttük jubiláns rendtársainkat, akik első fogadalmukat tették: 65 éve Relindisz, Karola, Reginálda nővér, 50 éve Jolánta, Rita, Szilvána nővér, 45 éve Agnéta, Emerica, Georgia, Julitta és Terezita nővérek, 35 éve Katalin nővér, 25 éve Teréz nővér, 20 éve Hedvig, Irén, Márta, Petra és Vera nővér.

Szerzetesi életünk nem az örökfogadalommal kezdődik, nem is ez a csúcspontja, de ebben az ünnepélyes misében oszthatjuk meg elkötelezett életünk mélységét saját családunkkal, ismerőseinkkel, barátainkkal és az egyház minden tagjával. A szent áldozatot, melyhez szorosan kapcsolódik Istennek adott életünk áldozata, a fogadalmat tevő nővér által meghívott papok és püspökök mutatják be. Idén főcelebránsként jelen volt, ill. a prédikációt mondta Bíró László kalocsa-kecskeméti segédpüspök, koncelenbrált többek között a lelkigyakorlatot vezető Mustó Péter, Szőcs László és Vizi Elemér jezsuita, Tőzsér Endre piarista és Kabar Sándor atya. A miséző papok között volt Fidelis nővér ikertestvére, Nyúl Viktor pécsi egyházmegyés pap is.

Renáta nővér a több éves pesti oktató munka után jelenleg a szegedi Karolina Iskolában tanít történelmet, hittant és médiaismeretet. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója. Nagy család legifjabb tagja, egy nővére, egy bátyja és egy ikertestvére van. Mindannyian vele örültek ezen a napon.

Janka nővér jelenleg a tartományfőnöknő mellett lát el segítő feladatot. Szintén Karolina Iskolában tanított matematikát, ahol korábban érettségizett. Édesanyja és nővére mellett nagymamája is vállalta a hosszú utat Szentesről, hogy osztozhassanak örömében a fogadalom napján.

Fidelis nővér Renáta nővérrel egy osztályban végzett pesti Patrona Hungariae Gimnáziumunkban. A tanítói és óvónői diploma megszerzése után egy évet töltött Gambiában, azóta pedig a pesti iskolánkban dolgozik. Szülei az elsők között csatlakoztak közösségünkhöz, mint társult tagok, akik világi emberekként osztoznak karizmáinkban.

A közös ünneplés alkalmával megtelt a Svetits Szent Kereszt Kápolnája. A nővérek és rokonok mellett sok diák, szülő, munkatárs is eljött az ország különböző részeiből.

Köszönjük, hogy mindennek örömét megoszthatjuk a körülöttünk élőkkel is.

Az iskolanővérek nevében Gerda és Réka nővér