2008. október 15., szerda 02:00

Sajtóapostolok VII. Országos Találkozója volt Mohácson

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Sajtóirodája és a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKUSZ) 2008. október 10-12. között Mohácson rendezte meg a sajtóapostolok, azaz az egyházmegyei sajtóreferensek, plébániai lap és honlapszerkesztők országos találkozóját.
A rendezvénynek a Duna partján, a kompkikötő szomszédságában álló háromcsillagos Szent János Hotel adott otthont. A hotel korábban a Csele Szálló néven üzemelt, de az idők során leamortizálódott, és a Pécsi Egyházmegye megvéve a hotelt, széles – és teljes körű felújításba kezdett. A hotel az év első felében készült el, és nyílt meg a szállóvendégek számára.

A rendezvény 10-én este a közös vacsorával, és az azt követő ismerkedési esttel kezdődött, amelyet Mayer Mihály megyéspüspök nyitott meg, és köszöntötte a magyar és határon túli mintegy 50 újságírót.

A találkozón több és széleskörű témájú előadáson keresztül bemutatkozott az 1000 éves évfordulójára készülő Pécsi Egyházmegye, de voltak szakmai programok, és közös megbeszélések, tapasztalatcserék is.

A program keretében mindenki bemutatta saját plébániai, egyházmegyei lapját, honlapját. A továbblépéshez, fejlődéshez pedig az instruktív előadások mindenki számára hasznos információkat nyújtottak. Mód Miklós atya előadásában bemutatta a Jézus-ösvényét, amely egy tematikus, biblikus zarándokút és bemutatóhely. A zarándokút Jézus életét mutatja be, a kolontári betlehemi barlangtól indul, és a Somló-hegy csúcsán található feltámadt Jézus megjelenési szobrokig, a „mennyországig" tart 12 km hosszan. Többek között korhűen megépített názáreti ház, benne az ácsműhellyel, lelki gyógyító központ és biblikus kiállítás várja a zarándokokat.

Szombat és vasárnap reggel szentmisére mentünk a szállodával szemben lévő Szent Mihály templomba. A szentmisét szombaton Mód Mihály devecseri plébános, vasárnap pedig Kürnyek Róbert atya szombathelyi sajtóreferens celebrálta.

Vasárnap délelőtt még volt időnk megnézni a Kanizsai Dorottya Múzeumot, ahol „A magyarországi horvátok, szerbek és szlovének népviselete és népművészete" című állandó tárlatot tekintettük meg. Ezt követően sétáltunk át a város fő terén található Fogadalmi Templomhoz (Csatatéri Emléktemplom), ahol a templom előtt megtekintettük Lajos király szobrát, valamint az elesett vezérek, püspökök síremlékét, majd magát a templomot is.

Dr. Kádár Brigitta