2008. október 27., hétfő 01:00

„Boldog az a nép, amely tud ünnepelni”

2008. október 23-án az 1956-os forradalom 52. évfordulóján az 1956-os hősök előtt rótták le tiszteletüket a fehérgyarmati városi ünnepség résztvevői a Református Műemlék Templomban megtartott ökumenikus istentiszteleten.
Mellich Mihály evangélikus lelkész köszöntötte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat képviseletében megjelent Seszták Oszkárt, a Megyei Közgyűlés elnökét, Dr. Borbély Károlyt főjegyzőt, Dr. Tilki Attila polgármestert, Dr. Kovács Attila jegyzőt, a város alpolgármestereit, képviselőtestületének tagjait, az egyetlen élő fehérgyarmati '56-os hőst, Tóth László nyugalmazott tanárt, Czakó Gábort, az 1956 Alapítvány kurátorát, az egyházak képviselőit, és a megjelent ünneplő gyülekezetet.

Szalai László református lelkész prédikációjában Isten igéjére hívta fel a figyelmet: „Tartsátok emlékezetetekben ezt a napot, és ünnepeljétek meg nemzedékről nemzedékre.„ Isten két dologra figyelmeztet bennünket: egyrészt, hogy emlékezzünk, másrészt hogy ünnepeljünk. Emlékeznünk kell mindazon egyetemistákra, városi és falusi emberekre, azokra a „Dávidokra", akik fel merték venni a küzdelmet a hatalmas „Góliát" ellen a magyar szabadságért. Az emlékezés mellett tudnunk kell ünnepelni, felemelkedni a hétköznapok szürkeségéből. Az ünnep ereje abban rejlik, hogy az idő távlatából képesek vagyunk a múlt eseményeiből az erkölcsi jót felismerni, és felemelkedni." – mondta Szalai László.

Felhívta a figyelmünket arra is, hogy szükség van az ünnepekre, amelyek a hétköznapok értelmét adják meg, hisz az ünneptelen ember, egyház, nép, nemzet élete csak fuldoklik, és depressziós lesz. Az ünnep közösséget formáló, emlékezetet megtartó varázslat, épp ezért sem szabad azt elfelejteni.

Ruszki Gábor római katolikus plébános arra hívta fel a figyelmet, hogy tanulni kell a múlt hibáiból, és az a nép, amely elhagyja Istent, megszűnik létezni.

Az istentisztelet után a templomkertben koszorúzással hajtottunk fejet Fehérgyarmat '56-os hősei előtt, majd átvonultunk a Művelődési Házban megrendezésre kerülő városi ünnepségre, ahol Czakó Gábor az '56-os cselekedeteiről, az átélt élményeiről, és az 1956-ot követő megpróbáltatásokról beszélt könnyeket csalva a szemünkbe. Ezt követően Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat ezüst érdemrendjét adományozta Tóth Lászlónak. Seszták Oszkár beszédében elmondta, hogy október 23-a hősei ideákká válták, mércévé az elmúlt évtizedekben.

Az ünnepségen közreműködtek: A Dalárda, a helyi református egyházközség énekkara, Szalma Noémi és Olt Tamás (Nyíregyháza Móricz Zsigmond színház) Őrült lélek, vert hadak c. előadásával, valamint Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz c. versét Lilik Ákos szavalta.

A megyei és a fehérgyarmati önkormányzat az ünnepség után állófogadásra várt mindenkit, ahogy ez már hagyománnyá vált városunkban.
Dr. Kádár Brigitta