2008. október 24., péntek 02:00

Keresztény Ifjúsági Találkozó Nyíregyházán

A találkozón az Ecsedi Báthory István Gimnázium és Kollégium Nagyecsedről, a nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, a hajdúdorogi Görög Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola, a debreceni Szent József Gimnázium, a Svetits Gimnázium és a Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma és a kisvárdai Szent László Szakközépiskola mellett két határon túli egyházi középiskola tanulói a munkácsi Szent István Líceum és a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpontot is képviselték. Az iskola 6 éve jelentős volumenű kapcsolatot tart fenn két határon túli egyházi intézménnyel. Kiemelt céljuk, hogy a diákokban elmélyítsék a nemzeti értékek megőrzésének tudatát, valamint a konfliktusokban bővelkedő világunkban a határon túl élő magyar fiatalokkal kapcsolatot építsenek. A határon túli diákok az iskolában működő Rákóczy Szövetség Szent Imre Középiskolai Ifjúsági Szervezetének a tagjai kíséretében Tokaj, Mád nevezetességeit, Sátoraljaújhelyen a Magyar Kálváriát is megtekintették, valamint ellátogattak Széphalomra a nemrég megnyílt Magyar Nyelv Múzeumába.
A találkozót Bosák Nándor megyéspüspök nyitotta meg. A főpásztor utalt Szent Pál apostolra, aki számára a Jézussal való találkozása megváltoztatta az egész életének az irányát. Üldözni indult a keresztényeket, és ő lett a keresztyénségnek Jézus evangéliumának leghatásosabb hirdetője. A találkozás meghatározza az ember életét. Nem mindegy kivel, milyen körülmények között találkozom. A Biblia is egy ilyen lehetőség. Ha találkozunk vele, megéljük az üzenetét, akkor az abból kapott ajándék irányítja és kormányozza életünket. Ez a találkozó is a gazdagodást erősíti egymás számára, akik üzenetet, ajándékokat hoznak számotokra.

Nagy Ákos a diákönkormányzat elnöke tájékoztatott arról, hogy a találkozót színesítő pályázatokra a Biblia évére tekintve, három témában – Jézus szeretetének megnyilvánulásai a szenvedők iránt az evangélium alapján, Isten irgalmasságának jelei a zsoltárirodalomban és a Gondviselés csodái a hétköznapokban címmel – érkeztek be esszék, rajzok. Az intézmények bemutatkozása is figyelemre méltó módon történt, hiszen a nap mottójában – „Minden oldalról körülfogtál és kezedet rajtam nyugtatod" – elmélyülve 5-8 percben mini színdarabbal örvendeztették meg egymást. A színdarabok nagy része a diákok a világról alkotott észrevételeit-látásmódját tükrözte, így a játékok nagy részében a magány, a kábítószer, a drog, a dohányzás, az erkölcsi züllés csapdájába menekülő fiatalokat mutatták be, akiknek az életben maradáshoz egyetlen esélye maradt Jézus követése.

A nap során párhuzamosan megrendezett kézműves foglalkozások mellett a környezetvédelmi vetélkedőn a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát emelték ki, valamint a figyelem hazánk Nemzeti Parkjaira irányult. A sporttörténeti vetélkedőn a magyar sportolók az újkori olimpiai játékokon való szereplését tanulmányozták, valamint sakkversenyen, pingpongversenyen mérték össze ügyességüket. A „Keresztény hagyományok a népművészetben című kiállításon a honfoglalástól napjainkig művelt mintegy 23 kismesterség munkáiból kaptak ízelítőt.

Kiemelt mozzanata volt a napnak Dr. Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség elnökének az előadása, ahol beszámolt a szövetség magyarországi és határon túli programjairól, valamint a további együttműködés lehetőségeiről. A nap jutalma volt a Nyíregyházi Mandala Dalszínház előadásában az István a király rockoperának megtekintése.

Kovács Ágnes
sajtóiroda