2008. december 22., hétfő 01:00

Betlehemi láng Debrecenben

„Egy lángot adok, ápold, add tovább;
Csillaggal álmodik az éjszaka,
És lidércfénnyel álmodik a láp
És öröktűzzel álmodik a szívem.
Egy lángot adok, ápold, add tovább,
És gondozd híven..." (Reményik Sándor: Öröktűz)


Debrecenben a betlehemi láng ünnepélyes fogadására december 20-án szombaton a Megtestesülés templomban került sor, ahol azt Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök vette át és adta tovább a plébániai közösségek képviselőinek. A Betlehemből Bécsbe érkező lángot lámpásban őrizve a debreceni Kolping Család Egyesület tagjai hozták a városba, a Háló mozgalom katolikus kisközösségek szervezésében pedig a láng eljutott az otthonokba. Erre törekednek a nyírszőlősi egyházközség képviselői is, akik másnap egészen este 10 óráig énekelve, köszöntőkkel viszik el a családokhoz a béke és a szeretet szimbólumát. December 23-án, kedden 16-18 óra között a város főteréről mécsesben bárki hazaviheti karácsony igazi üzenetét.

A betlehemi láng ünnepélyes átvételekor Bosák Nándor megyéspüspök megköszönte a közösségek szolgálatát, majd kiemelte a betlehemi láng fontos mozzanatát a továbbadást, ami egészen az otthonainkig elviszi a karácsony, a szeretet, a béke üzenetét. A Szeretetet csak úgy tudjuk megélni, ha továbbadjuk, a békesség is úgy születik meg az életünkben, ha teszünk érte valamit. A jelképes cselekedet arra szólít fel bennünket, hogy azt a szellemiséget, ajándékot, szeretetre épülő erkölcsöt, amelyet Betlehemben valósított meg az Isten, a mi közreműködésünkkel adjuk tovább azzal a céllal, hogy mindenki átélje: abból a fényből kapunk, táplálkozunk, amelyet Krisztus jövetele hozott a világra. Ezekkel a szavakkal kívánt a főpásztor kegyelmekben, békességben, belső gazdagodásban szép ünnepeket.

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Pályázat kiírásra – hogy mi szimbolizálná legjobban a békét a világban –, Habsburg Rudolf elnevezésű osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a betlehemi Születés Bazilikában égő láng lett a béke szimbóluma. A világ egyik legrégebbi keresztény templomaként számon tartott bazilika egy kicsiny barlang fölé épült, melyet már a kora keresztény időkben Jézus születési helyeként tisztelünk. A születési barlang őrzi Krisztus születésének oltárát és az örökmécsest. 15 különböző keresztény közösséget szimbolizáló ezüstözött lámpa világítja meg azt az ezüst csillagot, amely Jézus születésének pontos helyét jelöli.

Kovács Ágnes
sajtóiroda