2019. október 30., szerda 11:01

Nyolc napon keresztül ünnepelnek az ajaki hívek templomuk felszentelésének 200. évfordulóján

Megkezdődött a lelki felkészülés az ajaki Nagyboldogasszony-templom felszentelésének 200. évfordulójára, mely 2019. október 25-én vette kezdetét, és november 1-én zárul.

Az ünnep első napján a helyi katolikus általános iskola és óvoda tanulói és gyermekei tanáraikkal, papjaikkal védőszentjüknek választott Szent II. János Pál pápára emlékeztek, majd délután szentmisén vettek részt.

Este dr. Dolhai Lajos rektor atya Ajak város szülöttje, az Oltáriszentségről, a 2020-ban megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról (NEK) tartott katekézist, interaktív előadást a Nagyboldogasszony-templomban. Tőle hitelesebben nem is kaphattak volna tájékoztatást, tanúságtételt a hívek, hiszen ő tagja a Nemzetközi Teológiai Bizottságnak is. Tartalmilag három részre osztotta mondanivalóját, először a kongresszus értelmezéséről beszélt, majd az eddigi előkészületekről és a legfontosabb várható programokról, eseményekről.

Beszédében részletesen ismertette az 52. NEK logója elemeit. A néhány egyszerű vonalból álló jelvény ábrázolja az aranyos jellegű ostyát, a kelyhet, a kettő együtt az Oltáriszentségre, Krisztus testére és vérére emlékeztet. Az ostyában a piros kereszt a szentmise áldozatnak áldozat jellegére utal. Az ostyából kiáradó kék függőleges vonalak a kongresszusnak az alap gondolatára, jelszavára emlékeztetnek: az Eucharisztika a keresztény életünk forrása. A függőleges vonalak vízszintes, hullámos vonalakba folynak, ami egy folyóra emlékeztet, ez pedig a Duna folyó akar lenni, amely a kongresszus helyszínére utal. Majd a piros, fehér, zöld színekkel írt megnevezés és helyszín, alatta pedig olvashatjuk a kongresszus jelszavát: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7). A jelmondathoz hozzáfűzte az atya, hogy a teológiai bizottság egyik feladata volt, hogy találjanak ki három jelszót. Amelyiket ők szerették volna, azt írták első helyre, és a Szentatya is azt választotta.

Előadását a NEK értelmezésével folytatta: milyen kongresszusok is ezek. Közel 150 éves hagyományra visszatekintő egyházi ünnepségsorozatok, amelyeknek középpontjában az egy ilyen nagy egyházi rendezvény a 34. NEK, a rendezvény főbb helyszínei most is ugyanott lesznek.
Az előkészületekről kiemelte az atya, hogy nemzetközi és országos jellegű szentségimádási akciót hirdetett a kongresszus általános titkársága, melyre 2018-ban már 45 országból, 40 000 imádkozó jelezte, hogy bekapcsolódik ebbe a lelki előkészületbe. A kongresszus szimbóluma a Missziós kereszt, melynek országjáró körútja során egyik állomása Ajakon volt, 2018. június 14-18-ig. Dolhai atya arra kérte a jelenlévőket, hogy a szentmiséken, egyéni és közös szentségimádáson buzgóbban vegyenek részt, hogy jobban értsék, becsüljék a szentmisét és annak szimbólumait. Gyerekkori emlékét felidézve elmondta, hogy annak idején minden első vasárnap nagymise végén volt szentségkitétel, majd egész délután szentségimádás külön a férfiaknak, asszonyoknak és a fiataloknak.

Prezentációjának harmadik részéhez érve tájékoztatta a híveket a kongresszus főbb eseményeiről 2020. szeptember 13. és-20-a között. Az ünnepélyes nyitó szentmise szeptember 13-án lesz a Puskás Ferenc Stadionban, melynek sajátossága, hogy ekkor elsőáldozás szokott lenni, most─ a szervezők 3-5000 elsőáldozóra számítanak. Szeptember 19-én 17.00 órakor a Parlament előtt lesz szentmise, ennek végén a fáklyás körmenet a Hősök terére megy. Ugyanitt szeptember 20-án 11.00 órakor tartják a záró szentmisét.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra a következő linken van lehetőség regisztrálni: www.iec2020.hu/hu

A részletes és hiteles előadást követően dr. Dolhai Lajos atya, Gáspár Mátyás és Takács András plébánosokkal szentmisét mutatott be, melyen Zúró József parókus is jelen volt.
Az ünnepi hét szombati napján 18.00 órakor Takács András atya szentségimádást tartott.

Szöveg és fotó: Hasulyóné Rutkai Éva sajtóapostol

 • Galéria:
  • 01
  • 02
  • 03
  • 05
  • 06-1
  • 07
  • 08
  • 09
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Free Joomla templates by L.THEME