2019. október 08., kedd 10:52

„Hagyjátok, hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek” (Mk 10,14) - Játszótér épült az újfehértói plébánia kertjében

Az Újfehértói Nagycsaládosok Egyesülete játszóteret épített az újfehértói Római Katolikus a plébánia kertjébe. A játszóteret 2019.10.05-én ünnepélyes keretek között adták át. Az átadáson részt vet Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, dr. Hosszú József, a Tiszavasvári Járási Hivatal vezetője, valamint a történelmi egyházak újfehértói lelkipásztorai.

Az ünnepélyes átadáson Kristóf Józseffel, a Nagycsaládosok Egyesületének elnökével, az újfehértói római katolikus egyházközség kántora és iroda vezetőjével Zsirosné Seres Judit sajtóapostol beszélgetett.

- 2018 novemberében alapítottuk az egyesületet azzal a szándékkal, hogy komoly feladatokat tűzünk ki célul, amelyeket lehetőség szerint, Isten segítségével mindenképpen igyekszünk megvalósítani.
Elsősorban szerettük volna, ha azokat a környezetünkben élő családokat, nagycsaládokat, akiknek talán kevesebb lehetőség adódott az életben, vagy csak nem tudtak élni vele, segítsük lehetőségekkel, élményekkel.
Az egyesület megalakulása előtt megfogalmazódott bennünk a konkrét vágy, hogy egy játszóteret hozzunk létre kicsiknek és szüleiknek egyaránt.
A Nagycsaládos Egyesület megalapítása és a játszótér ötlete egyaránt Dr. Hosszú József barátom fejéből pattant ki, aki a Tiszavasvári Járási Hivatal vezetője, Egyesületünk pártoló tagja és nem mellesleg szintén újfehértói lakos. Ő nagyon sok helyen megfordult és látta, hogy az Országos Egyesület milyen hasznos, ez adott neki inspirációt, és javasolta a játszótér helyszínéül a Római Katolikus Templom udvarát.

- Az elképzelést hogyan tudták megvalósítani közel két hónap alatt? Milyen engedélyekre, hozzájárulásra volt szükség?

- Természetesen elsősorban Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök hozzájárulására, valamint a Juhász Imre plébános és a képviselő testület jóváhagyása volt szükség, hiszen a területet hosszú távra bérbe vette az Egyesület, anyagi ellenszolgáltatás nélkül, amiért ezúton is hálásan köszönünk a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének.
Nem volt könnyű a megvalósítás ilyen rövid idő leforgása alatt, hiszen a játszótér helyén egy nagyon rossz állapotban lévő tüzelőanyag tároló és egy fából épült épület is állt, amelyek elég rossz állapotban voltak, továbbá a többi területen egy fával, bokrokkal benőtt és bontott anyagoknak helyet adó terület volt. A hely megtisztítása is nagyon komoly energiát és összefogást igényelt. De azt hiszem, hogy már a munkálatok elkezdését követően nyilvánvaló volt, hogy a Jóisten áldása van rajta, hiszen példátlan összefogás kísérte a Játszótér építését és tagjaink nem sajnálták idejüket, pénzüket, maximálisan kitettek magukért.

- Hogyan sikerült ennyi támogatót maguk mellé állítani?

- A támogatók azt hiszem mindegyike meglátta, felismerte a célt, azt, amiért dolgozunk. Nem egy céltalan gyűjtésbe kezdtünk, hanem egy nagyon konkrét és nemes feladat megvalósításához, befejezéséhez kértünk segítséget. Nagyon jó volt látni, ahogyan lépésről lépésre haladtak a munkálatok.

- Honnan indultak? Milyen munkálatokat végeztek?

- A játékok letelepítéséhez a talajt a megfelelő előírásoknak megfelelően kellett előkészíteni. 50 centiméter mélyen eltávolítottuk a földréteget, helyére megfelelő homokot, építő anyagot helyeztünk. A játékokat stabil beton alapból készített tartókra rögzítettük, hogy a megfelelő biztonságot nyújtsuk. Továbbá csak bevizsgált és minősített játékok kerülhettek átadásra. Majd kerítést, padokat készítettünk, festettünk.

- A város szívében a templom kertjében van a játszótér, bárki használhatja majd?

- Természetesen! Minden fórumon kihangsúlyozzuk, hogy a játszótér a gyerekeknek épült, és ebben minden gyermek beletartozik. Ezért is nyitottunk a templom körüli kerítésbe egy kiskaput a város felé is, hogy aki esetleg nem érzi vagy nem elég bátor ahhoz, hogy a plébánia felől közelítse meg, ők se maradjanak emiatt kívül.

- Most, hogy megépítették a gyermekek számára ezt a játszóteret, reménykedik abban, hogy az itt játszó gyerekek tesznek majd néhány lépést és betérnek a templomba is? Lehet ez az evangelizálás egy formája?

- Az, hogy a templom közelségét megszokja gyermekkorban az ember, mindenképpen jó hatással van a gyermek hitbeli fejlődésének alakulására. Abban is biztos vagyok, ha a szülő hozzáállása megfelelő, akkor a kíváncsi gyermekek egy része be szeretne és be is fog menni a templomba és talán ekkor el is kezdődött a hitéletük pici csírája.

- Juhász Imre plébános az elképzelés megszületésétől kezdve támogatta a megvalósítást. A játszótér felszentelésekor megáldotta az itt lévő játékokat azok használóit. Fontos Önnek, hogy Isten áldása rajta legyen a munkáján, a munkájukon?

Születésem óta a szüleimnek hála, igyekeztem jó keresztény lenni. Hétköznapi munkám során mindig megtapasztaltam, amikor csak én szeretnék valamit véghezvinni, de nem figyelek arra, hogy mi Isten akarata, a végén rá kell jönnöm, hogy azon nem volt az Isten áldása. Azt hiszem, ezen a kezdeményezésen a kezdetektől kikristályosodott, hogy felebaráti szeretetre épül és bizonyossá vált, hogy a Jóisten végig mellettünk van. Ezt Imre atya is felismerte már a kezdetektől és ötleteivel, észrevételeivel és a végén áldásával segített a megvalósításban éppúgy, mint a görögkatolikus, református és baptista lelkipásztorok áldásukkal, elismerő és buzdító szavaikkal gazdagították az átadási ünnepséget.

- Mivel a plébánián dolgozik, nap, mint nap láthatja és figyelemmel kísérheti a játszótér sorsát. Milyen érzés ez?

Eddig nap mint nap azt láttam, hogy még sok-sok munka van az átadásig és mi a következő feladat. Most már, hogy a gyerekek birtokba vehetik a számukra elkészített játszóteret, remélem egyre több kacagó vidám gyermeket fogok látni a templomunk árnyékában játszadozni. Azt hiszem az egyik legértékesebb játszóteret sikerült a Jóisten segítségével megépítenünk, hiszen a délelőtti napsugarakban nincs is felemelőbb látvány, mint a vidám gyermekek mellett feltűnő templomtorony keresztjének árnyéka.
Szeretném életem úgy élni, hogy bármikor megállhassak büszkén gyermekeim, családom előtt, és ha majd az Isten ítélőszéke elé kerülök azt halljam, hogy „Jól van te hűséges, derék szolga ... menj be Urad örömébe” (Mt 25,21).

Zsirosné Seres Judit sajtóapostol, Újfehértó

Fotó: Pusztai Sándor/szon.hu
https://szon.hu/galeria/nagycsaladosok-jatszotere-ujfeherton-fotok-pusztai-sandor/

 • Galéria:
  • 1
  • 2
  • 4
  • 7
  • jfehertonagycsaladosokjatszotere 1
  • jfehertonagycsaladosokjatszotere17
  • jfehertonagycsaladosokjatszotere18
  • jfehertonagycsaladosokjatszotere19
  • jfehertonagycsaladosokjatszotere20
  • jfehertonagycsaladosokjatszotere202
  • jfehertonagycsaladosokjatszotere21
  • jfehertonagycsaladosokjatszotere22
  • jfehertonagycsaladosokjatszotere3
  • jfehertonagycsaladosokjatszotere7
  • jfehertonagycsaladosokjatszotere9