2019. május 24., péntek 14:21

Jótékonysági koncertet adtak a nyíregyházi társszékesegyházban az üldözött keresztények megsegítéséért

2019. május 18-án, szombaton 19:00 órakor a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban a Cantemus Vegyeskar Szabó Soma Liszt-díjas karnagy vezetésével jótékonysági koncertet adott az üldözött keresztények támogatása céljából a KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) nyíregyházi csoportja szervezésében.
Az adományokat a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el „az üldözött keresztényeket segítő iraki segélyprogram” keretében az egyik legrégebben keresztények által is lakott közel-keleti országba hazatelepülő közösségeknek, azért, hogy újraépíthessék iskoláikat.

Az alkalom mottója Döbrentei Kornél – Kocsár Miklós azonos című, a koncerten elhangzott dalműve alapján: „Vagyunk és leszünk” volt. Mint ahogyan a magyarság megmaradásában létkérdés a hit és a tisztaság, minden keresztényt kitartásra buzdítanak az alábbi sorok:
„vagyunk és leszünk,
el sohase veszünk,
mocsarakba veszejtve is tisztán,
hitben szilárdak...”

A nemes ügy fölött védnökséget vállaltak – a felkérés elfogadásának sorrendjében felsorolva - Palánki Ferenc, Fekete Károly, Szocska Ábel és Fabiny Tamás püspök urak.

A kórus fellépése előtt Felföldi László atya, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke a fegyveres erőszak fenyegetettségének kitett keresztény közösségek életérzését idézte meg, majd a zene erejéről osztott meg ráhangoló gondolatokat. Beszédét Mácz István Kísértés a jóra című könyvéből vett idézettel zárta:

„Rettenetes a kísértés a jóra!
Szenved és soha önmagát meg nem hallja, aki ellene mond a
jóra való kísértésnek.
Megismeri önmagát,
megismeri titkos-gazdag önmagát,
a másik Embert,
magát az Istent,
aki igent mond a jóság kísértésére.”

A koncerten részt vettek a Cantemus kóruscsalád e hétvégén zajló karvezetői kurzusának résztvevői is, valamint a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának szociális munka szakán tanulmányaikat folytató ösztöndíjas hallgatók: egyiptomi, iraki és nigériai keresztény fiatalok.
A koncert végén Gusen Nanle (Nigéria) a következő gondolatokkal mondott köszönetet az üldözött keresztények nevében: „Szeretnénk kifejezni hálánkat mindnyájatoknak, a kórusnak, az egyháznak, hogy abban a kiváltságban részesülhettünk, hogy itt vagyunk veletek, lélekben együtt hallgathattuk ezt a gyönyörű koncertet. Hiszem, hogy Krisztus ugyanaz mindannyiunkban. Örömmel és áldással telve távozunk erről a szent helyről. Hiszem, hogy az itt hallott hangzatok csak töredékét fejezik ki mindannak a gazdagságnak, amiben a mennyekben fogunk részesülni. Eljön az idő, amikor mindannyian együtt leszünk a mennyek országában. Alleluja.” Randi Gardy iraki hallgató szavai szintén a lelkesedést fejezték ki: „A szavak le sem tudják írni, mit éreztem. Hallván ezeket a kerubi, angyali hangokat, a mennyek országában jártunk. Köszönöm, hogy meghívást kaptunk erre a különleges koncertre. Köszönöm, hogy gondot viseltek ránk.”

Köszönjük a rangos fellépő kórus karvezetőjének és tagjainak a gyönyörű éneket, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosának, Felföldi László helynök úrnak a színhely biztosítását és a megrendült szívvel adakozók támogatását, akiket a szenvedők iránti szolidaritás örök érvényű emberi érzése indított az adakozásra. Legtöbben talán az 1. Korintusi levél gondolatával szívükben: „Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele” keresztény testvéreiken akartak segíteni. Hisszük, hogy ez a rendezvény is hozzájárulhat ahhoz, hogy felrázzuk a fásult, közönyös európai közgondolkodást, amelyben nincs helye az üldözött keresztények ügyének.

Csernyus Enikő, Megyesi Mária
szervezők, a KÉSZ nyíregyházi csoportja

  • Galéria:
    • cantemus kórus jótékonysági koncert-1
    • cantemus kórus jótékonysági koncert2-1
    • cantemus kórus jótékonysági koncert3-1