Nyomtatás
2019. május 24., péntek 08:48

Sajtótájékoztatón mutatták be a sorianói Szent Domonkos kép másolatát és a debreceni ÉletÖröm Szent Domonkos Családi fesztivál hétvégi programjait

Május 23-án, a Szent László domonkos plébánia II. János Pál termében már láthatták azt a Szent Domonkost ábrázoló képet, amelyet a világ több országához hasonlóan Magyarországon, egyedülálló módon Debrecenben is elhelyeznek május 24-én, pénteken az este 6 órakor kezdődő szentmisében. Az eredeti kegykép Soriánóban (Olaszország) található. Előtte és másolatai előtt már több száz csoda, imameghallgatás történt, amikor meddő párok gyermekáldásért, valamint édesanyák gyermekük egészséges születéséért imádkoztak a szent közbenjárásáért.
A kép elhelyezését május 24-26-ig tartó háromnapos ÉletÖröm – Szent Domonkos Családi Fesztivál övezi, amelyen az élet védelmében, életigenléshez kapcsolódó természetes családtervezési módszert, a Ciklus-csodát is bemutatják.

A sajtótájékoztató meghívott vendégei: Tokodi László OP atya, (debreceni Szent László Domonkos Plébánia), Lukács Krisztina, a Magyarországi Billings Központ igazgatója, Dr. Szegedi Lilla, a NaPro technológia, a lombikbébi program katolikus alternatívájának tanácsadója, Creighton Módszer oktató, FCPi és Bíró Polgár Mariann, a debreceni Kölcsey Központ munkatársa.

Tokod László OP atya a sajtótájékoztatón elmondta, felismerve a meddőség egyre nagyobb méreteket öltő problémáját, nehézségét, mintegy két éve kezdtek el foglalkozni a természetes családtervezéssel. Ma Magyarországon minden ötödik pár meddő, és sok esetben az orvosok sem diagnosztizálnak betegséget, rendellenességet, így segítséget sem tudnak nyújtani.
A Szent Domonkos-rend debreceni közössége felelősséget érez azok iránt, akik ezzel küzdenek. A természetes családtervezésen túl az emberi képességek határaihoz érve jutottak el arra az elhatározásra, hogy a természetes mellett a természetfölötti, vagyis Istent segítségét kérjék.
A sorianói Szent Domonkos kegyképhez és annak különböző országokban elhelyezett másolataihoz több száz csoda, imameghallgatás fűződik. A szent közbenjárását különösen gyermekáldásért, gyermek egészséges születéséért imádkozó édesanyák kérték és kérik ma is a különböző országokban elhelyezett kép másolatai előtt. Ehhez a hagyományhoz tartozik egy szent domonkos öv is, amelynek viselése folyamatosan emlékezteti a közbenjárást kérőt imaszándékára és arra, hogy érte szent Domonkos imádkozik.
A Szent Domonkost ábrázoló immár debreceni képet a város neves festőművésze, Potyók Tamás készítette.

Tokodi László atyával erről készült interjú elolvasható: http://www.dnyem.hu/index.php/item/2394-csodakat-varnak-a-debreceni-szent-laszlo-domonkos-plebanian-tokodi-laszlo-op-szerzetes-atyaval-beszelgetunk

Lukács Krisztina, a Magyarországi Billings Központ igazgatója örömét fejezte ki azért, hogy Magyarországon egyre népszerűbb ez a módszer. A fogamzásgátlás kultúrájában élünk, és mindenhol elérhetőek már a mesterséges szerek, eszközök. A szakember azt is elmondta, attól természetes a családtervezés, hogy sem a lélekre sem a testre nincs káros mellékhatása, hiszen csak a női ciklus megfigyeléséről van szó. Ez az alapja a női menstruációs ciklusnak.

A billings ovulációs módszert 1953-ban fedezte fel az ausztrál Billings orvos házaspár, akik új korszakot nyitottak meg a családtervezés történetében. A módszer 99 %-os hatékonyságú az 1 % az az emberi hiba tényező. Erénye, hogy a világon a legmegbízhatóbb és legegyszerűbb módszer, így megtanulása és az alkalmazása is egyszerű. Alapja az a tudományosan bizonyított tény, hogy a méhnyakban a tüszőérés ideje alatt nyák termelődik és ez az egyetlen specifikus jel a női szervezetben, amely előre jelzi az ovulációt, így lehetővé teszi a termékeny időszak kezdetének pontos felismerését. A nyák - azon túl, hogy jelzi az ovuláció idejét - nélkülözhetetlen a fogamzás szempontjából, mert jelenléte nélkül a hímivarsejtek nem tudják megtermékenyíteni a petesejtet.
Használata egyszerű, önmegfigyelésen alapul. A normális napi tevékenység során a méhnyakban termelődő nyák változásainak figyelemmel kísérésére van szükség. Minden eszköz, gyógyszer vagy vizsgálat alkalmazása nélkül segít a fogamzás elérésében és elkerülésében, de nemcsak családtervezésre alkalmas, hanem a termékenységi ciklus követésére (szabályos és szabálytalan ovulációs ciklusok esetén is) és a női egészség nyomon követésére.

Az egész világon elterjedt, több mint 100 országban működnek Billings központok. Az egyedülálló a világszervezet központja Ausztráliában van, amely önkéntes alapon működik, mert alkalmazásához nincs szükség semmilyen eszközre. A megfigyelésekről táblázatot készítenek, de az írástudatlan népek pl. az afrikai törzsek asszonyai virágfűzért alkalmaznak.
Vannak nők, akik a fatörzsbe karcolják ezeket a jeleket. A néprajzkutatók szerint sok primitív törzs önmagától ismerte fel ezt a tudást, és idősebb asszonyok szertartásos keretek között tanítják a fiatal lányokat és virágfüzért készítenek. Egy kúszónövényre a menstruáció alatti napokon piros virágokat fűznek fel aztán a korai terméketlen időszakban száraz ágakat, amikor pedig megjelenik a termékeny nyák, akkor levélkéket és a csúcs napot, az ovuláció napját, vagyis a ciklus legtermékenyebb napját egy különlegesen szép virággal illetik, majd ismét száraz ágakat fűznek fel. Ezeket a jeleket a nő a hajában hordja a nap folyamán, hogy ezzel is tudatosítsa magában és társában, hogy aznap mi történik, este pedig felfűzi a füzérre és kívülről a kunyhó ajtaja fölé helyezi, hogy amikor a férje hazajön, akkor lássa, hogy a nő hol tart a ciklusában. Ha pl. van már sok gyermekük van, akkor a termékeny időszakban tartózkodnak a házasélettől, és másképp fejezik ki a szeretetüket.

Indiában, Kínában ez a módszer segíti a családokat. Szent Teréz anya nők ezreinek tanította meg a módszert. Amikor Indiában a kalkuttai nyomornegyedekben három év alatt 30 ezerrel csökkent a születendő gyermekek száma, az indiai kormány hivatalosan is elismerte ezt a módszert. Kínában a 80-as évek sterilizáló és abortuszkampányának kísérleteibe John Billings felajánlotta a módszer oktatását és néhány éven belül, 1995-től államilag is elismerték, amit az egészségügyi minisztérium koordinál.

Dr. Szegedi Lilla a Creighton módszerről beszélt, amely a Billings házaspár által felfedezett alkalmazást továbbfejlesztve, szintén a méhnyak-nyák megfigyelésén alapszik, a várandóság elérésére illetve elkerülésére szolgál.
Itt már táblázat formájában történik ennek rögzítése. A szakember részletesen is bemutatta a táblázat elkészítését, majd hangsúlyozta, hogy erre épül a NaPro technológia, vagyis ez egy helyreállító orvosi gyógyászatot jelent, amellyel a meddő párokat vagy a termékenységet gátló rendellenességeket gyógyítják. Még jelenleg csak Budapesten vannak orvosok, akikhez a három hónapos megfigyelés után a táblázatot eljuttatják. Debrecenben már hárman oktatják ezt a módszert. Alkalmazhatja egyedülálló nő, a menopauza alatt is, hiszen a táblázat a nőgyógyászati egészség figyelemmel kísérésére, menstruációs szindrómára, meddőség kivizsgálására, hormonális eltérések gyógyítására is alkalmas. Ebben a módszerben a pár kapcsolatának az építésére is figyelnek, hiszen ez egy közös módszer, nemcsak a nő felelőssége, így a pár tevékenységévé válik.

ÉletÖröm Szent Domonkos Családi Fesztivál


A kép megáldását követően kísérőrendezvényeket is ajánl a debreceni domonkos közösség. Az ÉletÖröm Szent Domonkos Családi Fesztivál május 25-én, szombaton a Nagyerdei Állatkertben, valamint 26-án, vasárnap a Főnix Rendezvényszervező Kft-vel karöltve a Kölcsey Központban.
Tokodi László atya a hétvégi programajánlójában elmondta, a Nagyerdei Állatkertbe várják a családokat, a legifjabbakat a legkülönbözőbb gyermekprogramokkal: arcfestéssel, népi gyermekjátékokkal, kézművesedéssel egybekötött hangulatos gyermeknapi forgatagra. Itt lesz lehetőség a különböző standoknál szakemberek segítségével megismerkedni a Ciklus Csoda elnevezésű programmal, amely a természetes családtervezés módszereit foglalja magába. Lesznek, akik az abortusz kockázatáról is tájékozást adnak, valamint tanúságtételeket hallhatunk azon családoktól, akik sérült — Down-szindrómás, autista — gyermekeket nevelnek. Sokan félnek az ilyen gyermekek vállalásától, de nekik is joguk van az élethez, nem teszik tönkre a család életét, hanem különleges szeretetükkel kincsként vannak jelen szerető családjaik körében.

A három napos fesztivál 26-án, vasárnap a Kölcsey Központban folytatódik, ahol a plébánia a város gyermeknapi rendezvényéhez csatlakozik. itt szintén lesz lehetőség szakemberek tanácsát kérni az említett Ciklus Csoda módszerekről.

Bíró Polgár Mariann bemutatta a Kölcsey Központ gyermeknapi programjait, amellyel több korosztályt megszólító programmal várják a családokat. Legapróbbak ringatózhatnak, a Nagyerdő is sok meglepetést rejteget a gyermekek számára, és Halász Judit koncertje sem maradhat el a napról. Sok ingyenes foglalkoztató lesz az érzékenyítés témában. A Főnix és a debreceni domonkos plébánia között nem új keletű a kapcsolat, hiszen számos programot szerveztek már együtt.
Mariann továbbá örömét fejezte ki a jelenlétéért, hiszen férjével második gyermeküket várják, így örömmel fog imádkozni a kegykép előtt gyermekük egészséges születéséért.
A módszert azok a házaspárok, jegyesek vagy egyedülálló nők alkalmazhatják, akik szeretnék megismerni és figyelemmel kísérni termékenységüket és nőgyógyászati egészségüket, függetlenül attól, hogy a nőnek rendszeres a ciklusa vagy rendszertelen, nincs peteérése vagy szoptat, közeledik a menopauzához vagy fogamzásgátló tablettákat szedett. A módszert tehát bárki alkalmazhatja.

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Fotó: Szabó Dávid

 • Galéria:
  • 1-1
  • 7M7A5550-1
  • 7M7A5559-1
  • 7M7A5561-1
  • 7M7A5566-1
  • 7M7A5568-1
  • 7M7A5571-1
  • 7M7A5578-1
  • 7M7A5589-1
  • 7M7A5595-1
  • 7M7A5602-1
  • 7M7A5609-1
  • 7M7A5614-1
  • 7M7A5617-1