Nyomtatás
2019. február 11., hétfő 13:12

Az egyházmegyei 3 az 1-ben médiaképzés hallgatói a Debrecen Televízióba is ellátogattak

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye gondozásában működő Örömhír Média Alapítvány 2018 márciusában indította el az egy évig tartó médiaképzését. A hallgatóknak a tanfolyam keretein belül január harmadik hetében lehetőségük volt arra, hogy ellátogassanak a Debrecen Televízióhoz, ahol bepillantást nyerhettek a stúdióban zajló munkába. Laskai Miklós beszámolóját olvashatjuk.

A látogatás előtt konzultáción vettünk részt, amelyen Vojtkó Ferenc televíziós szerkesztő, műsorvezető a filmkészítés alapjait mutatta be. Itt sok hasznos információt tudtunk meg, például azt, hogy a régi filmek forgatása során az asztal alá rejtették a mikrofont, és így vették fel pl. az étteremben lévő asztal jelenetet. Szó eset az animációs filmek készítéséről is, valamint Walt Disneyről, akit a rajzfilmkészítés atyjaként ismerünk. A 90-es évek elején nagy sikere volt az akkor még kézzel készült Walt Disney rajzfilmeknek. Az informatika fejlődésének köszöntetően ma már a számítógép által tervezet grafikákat alkalmazzák. Az első animációs rajzfilm az Oroszlánkirály volt, ami 1994-ben került a mozikba. A rajzfilm és az animációs film készítés mellett többek között szóba került a filmkészítés és annak kulissza titkai is.

Az előadás után ellátogattunk a Debrecen Televízió épületébe, ahol elsőként a greenboxot tekinthettük meg. Ebben a helyiségben két — vetített és nyomtatott hátterű —több kameraállásos stúdió áll a rendelkezésre. Itt készül a Híradó, míg a vele szemben lévő nyomtatott hátterű stúdióban készülnek a különböző vitaműsorok, riportok.

Ezek után öt-hatfős csoportokban felmentünk az archiváló szobába, itt őrzik kerek fémdobozban a régi felvételeket, amiket még cellulóz szalagra rögzítettek. A dobozok a gyerekkoromat juttatták eszembe, amikor még a falunkban volt moziba jártunk, és vetítés előtt alkalmam nyílt arra, hogy saját szemmel láthassak egy mozigépet és azt, hogy hogyan tekerik fel a filmet, hogyan fűzik be a gépbe, vagy ha a film elszakadt, akkor azt miként ragasztják össze. Az akkori emberek nagy részének nem volt színes tévéje, ha színes filmet akartak látni, akkor ahhoz moziba kellett menniük.

Az archiváló szobában előkerült egy kombájnról készült felvétel. Az előadó tanárunk kézbe vette a kópiát és a lámpa elé tartotta, így mutatta meg nekünk azt az érdekességet, hogy 10 kocka film kell ahhoz, hogy a kombájn 10 fokot mozduljon el. Érdekes volt hallani azt, hogy egy tekercs film kb. 45 perces játékidőt tartalmazott. Ha a film 90 perces volt, akkor egy film két fémdobozban volt. Két gép kellett ahhoz, hogy a néző a filmet megszakítás nélkül tudja nézni. A gépész úgy oldotta ezt meg, hogy a film végén volt egy fehér karika, ami jelezte neki azt, hogy el kell indítania a másik gépet. Ezt szaknyelven ráindításnak nevezik, és ez tette lehetővé, hogy a néző a váltásból semmit nem vett észre.

Ezután a fénytechnikával ismerkedhettünk meg. Érdekes módon ennek a helye a már említett greenbox mellett volt kialakítva. Ez az a hely, ahol szabályszerűen játszanak a fényekkel. Keverő gépek segítségével meleg, hideg színeket tudnak a stúdióban létrehozni.

A látottak után a vezérlő terembe mentünk ahol monitorok sokasága fogadott bennünket. Itt láthattuk a Híradó szignálját, és azt, hogy hogyan néz ki a már megvágott kész felvétel. Szintén egy érdekes dolgot tudathattunk meg, azt, hogy az emberek nagy része szereti a pörgést. Ehhez a filmszakma és a televíziózás is alkalmazkodott úgy, hogy három másodpercenként megvágják a felvételt. Ha ezt nem tennék, akkor a nézőnek unalmas lenne a műsor és valószínű ennek az lenne a következménye, hogy átkapcsol egy másik csatornára. Az itt elkészült felvételeket egy 40 TB szerveren tárolják. A nagy kapacitás a felvételek sokasága miatt a szakembereknek minden nap archiválniuk kell. Az archiválás fő célja az, hogy a már elkészült felvételeket megőrizzek az utókor számára.

A látogatásunk vége felé volt alkalmunk megnézni egy smink szobát, ahol a felvétel idejére eltüntetik a bőr apró hibáit. Mindehhez egy profi sminkesnek 10 perc is elég. Smink nélkül senki nem léphet a kamera elé.

Ez a nap egy valódi élmény volt. A látogatásnak köszönhetően bepillantást nyerhettünk a televíziózás mindennapjaiba. Köszönet illeti a képzés szervezőinek és a Debrecen Televíziónak, hogy mindezt lehetővé tették számunkra.

Laskai Miklós
médiaképzős hallgató

  • Galéria:
    • IMG_20190126_112551-1