2018. augusztus 25., szombat 07:38

Kiengesztelődés, megbocsátás nélkül nem lehet ünnepelni - Böjte Csaba atya Debrecenben

Idén a debreceni virágkarneváli program díszvendégei között köszönthettük Böjte Csaba, ferences rendi szerzetest, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozóját. A karneváli programsorozat részeként, augusztus 19-én, vasárnap a Szent Anna-székesegyházban Csaba atya celebrált szentmisét, az alapítvány által felkarolt népviseletbe öltözött gyermekei körében és nagyszámú hívő részvételével.

Szentbeszédében - mintegy felkészülésként a következő napi, augusztus 20-ai nagy, nemzeti ünnepre - a kiengesztelődés, megbocsátás jelentőségére hívta fel a figyelmet. Történelmi példaként Szent László királyt említette, aki 1083. augusztus 15-én összehívta a rendeket és ötnapos bűnbánatot, engesztelődést hirdetett. A király elment Salamonhoz, ellenségéhez, akit bezáratott, mert Salamon korábban összeesküvést szőtt ellene. Békülése jeléül László király megbocsátott neki és szabadon engedte, hogy augusztus 20-án méltón ünnepelhessen az ország. Ekkor avatták szentté I. István királyt, Imre herceget, a mártírhalált halt Gellért püspököt és még két remetét. István király uralkodása idején augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napjává tette, ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának. Augusztus 20-a, Szent István király ünnepe az egyik legrégebbi magyar ünnep, a keresztény magyar állam alapításának és ezeréves folytonosságának emléknapja.

Csaba atya a szent lászlói szellemben való kiengesztelődést hangsúlyozva, saját életéből hozott szemléletes, olykor drámai, vagy viccesen megható példákat, amelyeken keresztül vezette rá a jelenlévőket, hogy milyen lélekemelő és felszabadító érzés, ha hibáinkat, bűneinket letesszük és megbocsátunk egymásnak. Mert nincs igazán szép nemzeti ünnep bocsánatkérés, kiengesztelődés, békejobb nyújtás nélkül. Ez a gondolat szinte minden nagy egyházi ünnep előtt elhangzik, hiszen akkor tudunk igazán örülni, tiszta szívből ünnepelni, ha lelkünket nem nyomja teher, bánat, sérelem.
Majd Csaba atya így fogalmazott: „Milyen jó lenne a kiengesztelődés, kiegyezés a környező népekkel is, hogy a Kárpát-medence Tündérkertté váljon!”

Aki már egyszer is hallotta beszélni Csaba testvért, az nem felejti. Egyedi, rendkívül közvetlen, mindenki által megérthető, magával ragadó, vidám stílusa, ízes beszéde „hegyeket tud megmozgatni” hívőkben, nem hívőkben egyaránt. Ezt mutatja az a rengeteg adomány (lelki és anyagi egyaránt), aminek segítségével az általa megálmodott és létrehozott, azóta hálózattá bővült gyermekmentő szolgálat mára már 83 gondozó házat számlál. Megható volt, hogy a szentmise végén Csaba testvér mindenkit meghívott Erdélybe, hogy részesei legyünk akár csak pár órára a folyamatosan szaporodó kis Tündérkerteknek.

Dr. Gyöngyösi Erika
egyházmegyei média-képzős hallgató

  • Galéria:
    • Böjte Csaba atya misézett Debrecenben_20180819_IMG_0061_