2018. július 24., kedd 16:29

A Szent Anna-székesegyház búcsújára készülnek a debreceniek

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Szent Anna tiszteletére szentelt székesegyháza július 26-án az este 6 órakor kezdődő szentmisében tartja búcsúi ünnepét. Szentbeszédet mond dr. Holló László, a Kolozsvári Babeş-Bolyai Egyetem Római Katolikus Teológiai Karának dékánhelyettese.

A 272 éves debreceni templom egyházközségének hívei készülve a búcsúra már július 17-e óta imádkozzák Szent Anna-kilencedet az esti szentmisék előtt. A búcsú hetében pedig dr. Krakomperger Zoltán, a székesegyház plébánosa prédikáció sorozatában a búcsú jelentőségéről beszél. Mindezt kiegészíti 24-én egy figyelemreméltó zenei élmény, Gyülvészi János orgonahangversenye, majd 25-én, szerdán az esti szentmisében a betegek szentségének felvétele.

A prédikációsorozat első alkalmán Krakomperger Zoltán plébános az Egyháznak a búcsúról szóló tanításáról beszélt. Bevezető gondolatában hangsúlyozta, az üdvösséggel való törődés valamennyi eszköze a rendelkezésünkre áll, de sajnos nem élünk hiánytalanul e lehetőséggel, így a búcsú jelentőségével sem. Pedig a búcsú ajándékai a modern kor emberének hitéletében is jelentős értékű, amely nem merülhet ki csak a kegyhelyek látogatásában, rokonokkal való találkozásban — bár ez is a részét képezi.
Mégis hogyan válhat valósággá a búcsú életünkben? A plébános erre válaszolva alapvető fontosságúnak tartotta megemlíteni a II. Vatikáni Zsinat által elindított liturgikus megújulás vonulatában Boldog VI. Pál pápa 1967. január 1-én kiadott írását a búcsú ügyének újrarendezéséről, valamint 1998-ban Szent II. János Pál pápa szentévet meghirdető bulláját, amely szintén gazdagította a búcsúról szóló katolikus tanítást. Ugyanígy kihagyhatatlan az 1999-ben megjelent búcsú kézikönyvének új kiadása.
A plébános elmondta, az Egyház mindig hitte, vallotta a búcsú gyakorlatát és elméletét, mint hitigazságot. Történelmében a legelső rendszeres megfogalmazás a búcsúról a Tridenti Zsinat (1545-63) határozatai között található meg, amely mintegy összefoglalja az egyház teológusainak a búcsúra vonatkozó tanítását. A továbbiakban Krakomperger Zoltán plébános erről beszélt részletesebben.

Öröm-Hír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Fotó: Nagy Gábor (Szent Anna-székesegyház külső fotó), Szabó Dávid

 • Galéria:
  • 06-7 copy-1
  • 180414(1)-1
  • 7M7A1312-1
  • 7M7A1314-1
  • 7M7A1322-1
  • IMG_0174-1-1