2017. november 27., hétfő 09:00

Templomszentelési évfordulót ünnepeltek a Szent György-templom hívei Debrecen-Józsán

Szentségimádással és szentmisével ünnepelték templomuk felszentelésének második évfordulóját Debrecen kertvárosában a hívek 2017. november 22-én, szerdán este. Az ünnepélyes külsőségek mellett 2015-ben felszentelt, korszerű technikai megoldásokkal épült római katolikus templomot 2016–ban Pro Architectura díjjal, valamint a Média Építészeti díjával is kitüntették.

Tóth László atya, a templom augusztusban kinevezett plébánosa felelevenítette a két évvel ezelőtti eseményeket, amikor a mostanihoz hasonló, esős időben gyülekeztek az emberek a templomban tartott első szentmisére. Felidézte a jelenkori templom Árpád-kori elődjének történetét. Kiemelte azt is, hogy sokan keresik fel a Szent György-templomot, mert híre lett az országban. Egyre többen vannak, akik itt keresztelkednek, házasságot kötnek, szentségekhez járulnak: „A mi feladatunk, akik ajándékba kaptuk ezt a templomot, hogy láthatóvá tegyük azt embertársaink számára. Igazán láthatóvá pedig akkor válik egy templom, ha nekünk, híveknek, akik az élő kövei vagyunk, a mi életünk is világít, mint fény a sötétben. Mert ennek a templomnak a fényéből táplálkozik ez a közösség, és az innen kapott fényt adja tovább.”

Majd a plébános a templomot építtető Felföldi László atya gondolatait idézte, aki kijelölte egykori egyházközsége számára az utat, amelyen tovább kell haladni, és amelyen itt van velünk Krisztus, aki nélkül nem lehet keresztény közösséget építeni: „Nem arra kell várni, hogy benyissanak az emberek a templomba, hanem előbb nekünk, híveknek kell elvinnünk az innen kapott fényt, hogy megmutassuk az embereknek, hogy Krisztus itt van közöttünk. Hogy akik keresik Isten szavát, szeretetünk által eljussanak hozzá és keresztény közösségre találjanak bennünk és a mi közösségünkben.”

Utalt a plébános Palánki Ferenc megyéspüspök templomszentelésen elmondott szavaira, akinek az első hivatalos szolgálata a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében a Szent György-templom felszentelése volt: „Minden templom Isten ajándékozó szeretetének a jele, ezért nagy öröm egy templom felépülése. Itt valóban Isten szeretetével találkozunk, hisz itt van jelen kenyér és bor színében és a hívek szívében. Éppen ezért nem fogyhat ki a hála a szívünkből. Így leszünk magunk is örömhírrel átitatott emberek,, akik Krisztus tanítványiként elvisszük a hitet és fényt másokhoz” - zárta ünnepi homíliáját Tóth László plébános.

A szentmise után az emlékezés hittanos gyermekek szavalatával, vetítéssel, dr. Bedő Zoltán, az egyházközség világi elnökének visszaemlékezésével, majd a Szent György-zenekar ünnepi műsorával és agapéval zárult.

-PE-

 • Galéria:
  • DSCN1113-1
  • DSCN1115-1
  • DSCN1125-1
  • DSCN1132-1
  • DSCN1150-1
  • DSCN1170-1